понеділок, 27 серпня 2007 07:12

П"ятьох десантників поранила міна

П"ять офіцерів-десантників зазнали поранень від міни на полігоні в селищі Гвардійське Новомосковського району на Дніпропетровщині. Минулої середи 28-річний командир Олег Стельмашенко помер у столичному військовому шпиталі.

Випадок стався 17 серпня під час навчальних стрільб.

Військові стріляли з чотирьох бойових машин десантників (БМД). Під кінець навчань загорілося поле з мішенями. Командир третьої самохідної артилерійської батареї капітан Олег Стельмашенко віддав наказ призупинити стрільбу й гасити вогонь.

Після пожежі почали розряджати машини. З трьома впоралися без проблем, а в четвертій не відчинявся затвор, звідки мала випасти міна. Молодший сержант покликав Стельмашенка.

— Командир також не міг відкрити. Там щось заклинило. Але раптом воно відкрилося, і вилетіла міна, а за нею струя пороху, — розповідає 34-річний Костянтин Саділов із прес-служби Міністерства оборони. — Міна полетіла в мішенне поле, а от струя зачепила командира і чотирьох чоловік, які знаходилися поруч.

Поранених доставили літаком у військовий шпиталь Києва. У командира Стельмашенка були травмовані руки, груди та голова. Четверо його колег — із легшими пораненнями. Трьох із них уже виписали. У лікарні лишається Ігор Мішков, якого мають виписати цього тижня.

— Офіцери діяли за інструкцією. Але з невідомих причин сталося те, чого не мало б статися, — зазначає міністр оборони Анатолій Гриценко, 49 років. — Зараз створена комісія, яка назве причини.

Олег Стельмашенко жив у Новомосковську. У нього залишилися дружина та 4-річний син. Усі п"ятеро офіцерів служили в 25-й окремій парашутно-десантній бригаді в Гвардійську — єдиній в Україні.

У прес-службі Міноборони кажуть, що випадки вибуху боєприпасів при розрядженні чи перезарядженні трапляються часто. Минулого року, наприклад, загинув солдат, який розряджав гармату на кораблі.

Зараз ви читаєте новину «П"ятьох десантників поранила міна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути