пʼятниця, 09 серпня 2019 06:10

Призначили нового командувача операції Об'єднаних сил

Керівником ­операції Об'єднаних сил на Донбасі став генерал-лейтенант Володимир Кравченко, 50 років. 5 серпня його призначив президент України Володимир Зеленський. Попередній командир Олександр Сирський очолив Сухопутні війська збройних сил України.

Володимир Кравченко обіймав посаду заступника начальника штабу оперативного командування "Північ".

Кравченко — кадровий військовий. 2014 року командував сектором "А" в Луганській області. Керував успішною обороною Луганського аеропорту. Потім — окремим тактичним угрупованням "Маріуполь". Має позивний "Крава". З травня по листопад 2018 року відповідав за лінію зіткнення на Світлодарській дузі в Донецькій ­області. На посаді керівника командування "Північ" із кінця 2018-го.

Має квартиру у Володимирі-Волинському на Волині. Також володіє автомобілем "Мерседес-Бенц" 1998 року. Спільно з дружиною отримали землю біля Чернігова. Обоє винні банкам 300 тис. грн кредитів. Мають двох синів — Ігоря й Олександра.

— Із росіянами в Кравченка свої рахунки. Син і племінник від самого початку на війні. Племінник загинув, — каже волонтер Роман Донік, 50 років.

Генерал-лейтенант Олександр Сирський замінить на посту командувача Сухопутних військ генерала Сергія Попка. Він звільняється з військової служби.

Сирський — кадровий ­військовий. ­Отримав звання генерал-­майора у ­2000-х. Із початком бойових дій на Донбасі був начальником штабу антитерористичної операції. Керував боями за Дебальцеве взимку 2015 року. За них був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІI ступеня.

— В ООС у Сирського була окрема карта опорників, де він позначав ті, які сам облазив ногами. Не заради перевірок. А для того, щоб зрозуміти, чим і як живуть і як їх обладнано. Обійшов би все, якби відбув повну ротацію, — говорить Роман Донік. — Він ініціював виплату грошових винагород за призові місця у змаганнях на найкращі розрахунки. Трошки повернутий на бойовій підготовці. Реальній, а не паперовій. Надто добре пізнав її ціну в Дебальцевому. Загалом не знаю, як воно буде. Але точно не гірше, ніж було.

— Усі ці кадрові призначення не мають політики — Сирський був призначений в ООС при Петрові Порошенку й просувався колишнім начальником штабу Віктором Муженком, — каже 43-річний Юрій Бутусов, військовий експерт. — Швидше, це спроба підвищити якість управління й логіку в нинішньому форматі до моменту призначення нового міністра оборони.

— Зараз новому командувачу Сухопутних військ доведеться вирішувати багато кадрових проблем, насамперед на рівні командування ОК і командирів бригад, — пояснює Бутусов. — Бригади дуже різні, все залежить від командирів. Є мотивовані з'єднання, службою в яких пишаються. А є такі, звідки всі тікають. Завдання Сирського вирівняти це.

Зараз ви читаєте новину «Призначили нового командувача операції Об'єднаних сил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути