четвер, 21 жовтня 2010 03:00

Правозахисники принесли труну до прокуратури

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Олексія Верєнцова засудили за те, що нібито при затриманні ворушив плечима
Олексія Верєнцова засудили за те, що нібито при затриманні ворушив плечима

У неділю з ізолятора Галицького райвідділу міліції у Львові випустили координаторів громадської організації "Вартові закону" 36-річного Олексія Верєнцова та Ігоря Танічкевича, 62 роки. Вони пробули там три доби.

Громадських активістів арештували 13 жовтня. Напередодні вони під стіни Львівської обласної прокуратури принесли дерев'яну труну. До "Вартових закону" долучилися кількасот місцевих жителів. Тримали похоронні вінки із написами: "Покарайте за тарифи", "Ми — проти приватизації нашого майна". Обурювалися через підвищення розцінок на водопостачання та опалення. Виступали проти продажу нерухомого майна міста за заниженими цінами.

— Із серпня ми щовівторка пікетували обласну прокуратуру, — розповідає Олексій Верєнцов. — Львів'ян змушують платити за тепло влітку. Всі житлові будинки з приватизованими квартирами належать міській раді. Вона не віддає людям підвали і горища тих домів. Прокуратура не реагує. Там є група людей, які використовують посадове становище для наживи. У вересні нас запросив прокурор Львівської області Анатолій Пришко. Уважно вислухав усі претензії. Обіцяв звільнити вісім прокурорів. Та не зробив цього.

Під час акції до Верєнцова підійшов майор Галицького райвідділу міліції Роман Маруняк.

— Міліціонери сказали, що порушую закон. Не могли пояснити, чому. Тоді схватили мене за руки і відвели подалі. Наступного дня з Маруняком зустрівся на вулиці. Він привіз мене у райвідділ. 6 годин тримав. Склав протокол, що я за два дні не повідомив міську раду про акцію, — Верєнцов показує копії протоколів. — Мій адвокат стукався в двері, його не пустили. Міліціонери завели мене в ізолятор. Там температура 5 градусів тепла. З двох сторін — великі дошки. На них спав. Наступного дня на мене склали другий протокол — за злісну непокору працівникам міліції. А засудили мене взагалі за те, що нібито я закликав людей мене спасати і при затриманні ворушив плечима.

Ігоря Танічкевича забрали з дому. В ізоляторі він оголосив голодування.

— Виступав проти незаконного рішення судді. Вона не вникла в суть справи. Ми їй хотіли показати відеоматеріали з акції. Та вона відповіла, що її комп'ютер не тягне відео, — розказує.

Активісти готують скарги до Європейського суду з прав людини. Вимагатимуть відшкодування 100 тис. євро.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники принесли труну до прокуратури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути