Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2008 07:02

Пожежа допоможе полагодити гуртожиток

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  У кімнаті Людмили Швед (праворуч) Юлія Рубець (у центрі) і Ольга Бригида пакують речі для переїзду з гуртожитку до казарми
У кімнаті Людмили Швед (праворуч) Юлія Рубець (у центрі) і Ольга Бригида пакують речі для переїзду з гуртожитку до казарми

У понеділок о третій ночі у чотириповерховому гуртожитку колишнього льотного училища на вул. Стрілецькій у Чернігові спалахнула пожежа. Жителі кажуть, що будівля давно була в аварійному стані. Тепер нарешті сподіваються на ремонт.

— Звичайно, погано, що була пожежа. Перелякалися сильно. Але є в цьому і хороше — нарешті наш гуртожиток відремонтують, — каже 24-річна Юлія Рубець. — У приміщенні дуже вогко, обдерті коридори, туалети, старі умивальники. Ми постійно просили ремонт, а нам казали: нема грошей. Могли хіба що розетку відремонтувати. А щоб лампочку десь замінити — такого ніколи не було.

Ольга Бригида, 26 років, із чоловіком Русланом і дочкою живуть на першому поверху гуртожитку.

— Уночі я почула незрозумілий шум. Вирішила визирнути в коридор. Тільки відкрила двері кімнати, як засмерділо димом, — розповідає жінка. — Чоловік теж устав. Прочинив другі двері — його одразу обдало жаром. Він сказав, що пожежа, вихід перекритий.

Родина рятувалася через вікно. Мешканців вищих поверхів діставали пожежними драбинами. Гасили полум"я шість машин. Усіх 106 мешканців урятували, лише один чоловік обпік обличчя і руки.

Жителі та адміністрація гуртожитку підозрюють, що це був підпал.

— Не інакше, як нас підпалили, — говорить 42-річний військовий пенсіонер Петро Савченко. — Горіло так швидко, що якби не пожежники, тут би загинули люди. Загорілось у такий час, що майже всі спали. Горіло на виході, запасні двері забиті наглухо та завалені хламом. Рятуватися було нікуди.

— А я вночі бачила біля дороги трьох мужиків. Раніше їх тут ніколи не було видно. Вони стояли і спостерігали. А потім удень тут крутилися, — ділиться підозрами Ольга.

Рятувальники розповідають, що слідство не знайшло слідів підпалу.

— Тобто не було залишків бензину, пляшок із запалювальною сумішшю, зламаних дверей тощо. Тому, за попередніми даними, ми кваліфікуємо причину пожежі як необережне поводження з вогнем невідомою особою. Пошук цієї людини триває, — розповідає Андрій Хожаїнов, 35 років, із обласного управління МНС.

Три роки тому в гуртожитку перестали працювати вахтери. Пожежники зазначають, що, якби були чергові, вогонь помітили б значно раніше.

Після пожежі жителів переселяють у військові казарми неподалік. Після ремонту обіцяють вселити назад.

— Ми написали на ім"я начальника військової квартирно-експлуатаційної дільниці заяви з проханням переселити нас у казарму, — каже Юлія Рубець. — Сподіваємося, це ненадовго — на два-три місяці, поки триватиме ремонт. У заявах ми так і написали: з умовою того, що нас переселять назад у гуртожиток.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа допоможе полагодити гуртожиток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути