Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2019 07:35

Портнов не викладатиме конституційне право в Київському національному університеті

19 червня стало відомо, що колишнього заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича 45-річного Андрія Портнова прийняли на роботу на кафедру конституційного права в Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. За наказом від 14 червня, його призначили на посаду професора від 1 вересня 2019 року до 30 червня 2020-го.

Наступного дня майже півтисячі студентів та активістів зібралися на протест проти цього призначення. Заявили, що ночуватимуть у вузі, доки до них не прийде на розмову ректор і не звільнить Портнова.

— Була організована справжня акція, і на неї просто не можна було не прийти. Тому що це ж твій університет, твої друзі першими виходили на студентський Євромайдан, де їх побив "Беркут". Тому що особисто знаєш викладачок, які допомагають фронту не перший рік. А тут Портнов, який ґвалтував українську конституцію, викладатиме там же конституційне право, — розповідає співзасновниця проекту "Потяг на Маріуполь" Христина Морозова, 29 років. — Під Червоним корпусом зустріла багатьох друзів, кому не байдуже, що ім'я їхньої альма-матер втоптують у багнюку.

Близько 22:00 до протестувальників приїхав ректор вузу 77-річний Леонід Губерський. Після розмови зі студентами й активістами пообіцяв звільнити Портнова з роботи. Вибачився за його призначення.

— Це переломний момент, коли ректор приїхав увечері поговорити з протестувальниками і скасував наказ. Показує, що коли хтось переходить червону лінію, ми об'єднуємося і перемагаємо, — додає Морозова.

20 червня ректор підписав наказ про скасування призначення.

— Адміністрація Національного університету імені Тараса Шевченка скасувала наказ про моє призначення в університет. Спокійно приймаю це рішення, — каже Портнов.

— Реванш "регіоналів" почався ще 2014 року, коли більшість із них стали розказувати про громадянську війну і замість того, щоб бути у в'язницях за закони 16 січня (низка актів від 16 січня 2014-го, що обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту і мали на меті криміналізувати опозицію та громадянське суспільство. — ГПУ), за заклики до повалення конституційного ладу, знову опинились у владних органах. Якщо проти них і були відкриті кримінальні справи, то їх саботували. За п'ять років слідство не змогло довести злочинну діяльність Портнова на посаді заступника Адміністрації президента, його причетність до анексії Криму і взагалі не висунуло претензії щодо диктаторських законів. На екс-"регіоналів" був тиск, але не більше того. Саме тому вони зараз повертаються і бажають повного відновлення свого статусу. У тому числі хочуть помститися всім тим, хто на них тиснув, — говорить координатор організації С14 Сергій Мазур, 25 років.

— Приємно бачити, що люди починають усвідомлювати — якщо "проковтнути" Портнова, то почнуть повертатися й інші. Нові виклики обов'язково будуть. Портнов ще судитиметься за свою посаду. Але це буде великий плюс, щоб пробудити інше студентство і повернути їх до протестних настроїв часів Майдану. І це стосується не лише Портнова, а й інших одіозних осіб. Лише громадськість може протидіяти реальному натиску реваншу.

Портнов працював за сумісництвом на кафедрі конституційного права юридичного факультету в КНУ ім. Тараса Шевченка упродовж 2009–2014 років. Його звільнили в лютому 2014-го. Після втечі Януковича Портнов також залишив Україну і п'ять років перебував за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Портнов не викладатиме конституційне право в Київському національному університеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути