середа, 28 листопада 2007 07:09

Починається Різдвяний піст

Сьогодні, 28 листопада, у православних та греко-католиків розпочинається 40-денний Різдвяний піст. У народі його називають Пилипівкою, бо напередодні вшановували пам"ять святого апостола Пилипа.

Під час посту забороняється вживати м"ясні та молочні продукти, а також яйця. Однак у порівнянні з Великим постом Різдвяний не такий суворий. Щодня, окрім традиційних пісних днів середи та п"ятниці, можна вживати рослинну олію та рибу, а також пити вино. Крім того, у піст не можна вінчатися, справляти дні народження, співати, танцювати, слухати музику. Від посту звільняються вагітні жінки, ті, які годують грудних дітей, та хворі.

— Якщо людина постить лише тілесно — то це голодовка або дієта, — каже "ГПУ" отець Василь із села Бережки Дубровицького району на Рівненщині. — Необхідний духовний піст. Тобто треба молитися, просити Бога, щоб простив гріхи, обов"язково піти на сповідь та причаститися.

"На Пилипівці ще люди ситі" — говорили в народі. Цей піст без м"яса та молока люди легко переносили, бо починали запаси сольних овочів: капусти, буряків, огірків. Колись у Пилипівку дівчата не носили сережки та стрічки, а жінки не вдягали сорочки з червоною вишивкою.

Різдвяний піст триватиме до 6 січня.

Зараз ви читаєте новину «Починається Різдвяний піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути