Ексклюзиви
середа, 16 липня 2008 07:13

Після фосфорної аварії в Ожидові народилася 31 дитина

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Петро Подолянко з села Ожидів Буського району Львівщини відпочиває з однорічними онуками Олесею й Остапом. Діти привезли дідові в село малюків зі Львова
Петро Подолянко з села Ожидів Буського району Львівщини відпочиває з однорічними онуками Олесею й Остапом. Діти привезли дідові в село малюків зі Львова

Торік 16 липня на залізничній колії поблизу села Ожидів Буського району Львівської області зійшли з рейок 15 цистерн із отруйним жовтим фосфором. Шість загорілися. Дим від пожежі заслав 14 навколишніх сіл.

— Після тої аварії ходити не можу, дихати погано, — скаржиться жителька Ожидова Ярослава Цюрко, 69 років. — Треба до сусідів по молоко — то посилаю онуку. Вода у нас стала якась така недобра. Зливаєш — осадок білий залишається. Цюпата здихают, — киває на курчат.

— Та цюпата завжди здихают, — сміється її 19-річна онука Марта Цюрко. У березні вона народила первістка Владислава.

— На другий день про аварії втекла до родичів у Брюховичі під Львовом, — згадує Марта. — Уже вагітна була. Але за два дні повернулася, бо то ж літо, по господарці тре помагати. Тато відмовляв народжувати. Казав, що в селі повітря неважке. Але я твердо рішила родити. Страшно було, коли в район їхала на УЗІ (апарат ультразвукового дослідження. — "ГПУ"). Боялася, щоби дитина нездорова.

— Але люди мрут, — додає Ярослава Михайлівна. — Ще такого не було в селі — по три трупи за тиждень. Кілька днів тому жінка померла — мала якісь проблеми зі шлунком, печінкою.

За рік у семи селах Ожидівської сільради народилася 31 дитина — 19 хлопчиків і 12 дівчаток. Це майже вдвічі більше, ніж у попередні роки. Смертність залишилася на рівні 2006-го — 49 людей.

— Помирають в основному від гіпертонії чи старості, — каже 34-річна Марія Рощук, медсестра фельдшерсько-акушерського пункту в Ожидові. — Молоді виїхали на заробітки, хіба там гинуть. Старші, кому під 60, мруть від алкоголю.

Навпроти сільської середньої школи Петро Подолянко, 50 років, прогулюється з однорічними онуками — Олесею й Остапом. Каже, діти привезли малюків зі Львова.

— А чого боятися, — сміється чоловік. — У Львові теж хімії повно. Як аварія сталася, то чути було — горло дерло, ніс. Очі пекли. Але потім усе минулося. Тодішній міністр надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич прямо з нашого садка порічки їв перед людьми — щоб не боялися.

Директор Ожидівської школи 50-річна Ніна Прохоровська розповідає, що протягом року діти часто скаржилися на самопочуття. Говорили, що болить серце. Школярку Лесю Ігнат навіть забирала "швидка".

У сусідньому селі Соколівка вагітні шестеро жінок.

— Страху нема народжувати, — каже 38-річна Віра Литвин. Вона веде облік майбутніх матерів на медичній дільниці. — Із нового року десятеро дітей приписалося, викиднів не було. У вересні торік зі Львова педіатри приїжджали, перевірили всіх дітей до шести років. Казали, що возитимуть їх відпочивати щоліта, путьовки випишуть. Але цього року всі вдома сидять.

Зараз ви читаєте новину «Після фосфорної аварії в Ожидові народилася 31 дитина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути