четвер, 13 серпня 2020 07:50

Перемир'я на фронті тримається 15-й день

Автор: FACEBOOK.COM_BACKANDALIVE
  Українські військові встановлюють на своїх позиціях на Донбасі далекоглядні камери відеонагляду. Завдяки їм бачать, що роблять російські окупанти. Розвідка і спостереження з повітря заборонені підписаним 27 липня всеосяжним перемир'ям
Українські військові встановлюють на своїх позиціях на Донбасі далекоглядні камери відеонагляду. Завдяки їм бачать, що роблять російські окупанти. Розвідка і спостереження з повітря заборонені підписаним 27 липня всеосяжним перемир'ям

9 серпня українські воїни збили над власними позиціями на Донбасі російський безпілотний апарат "Орлан-10''. Бойовики проводили ним розвідку, чим порушували оголошене 27 липня всеосяжне перемир'я.

— Цього ж дня поблизу села Трудівське Волноваського району на Донеччині російські найманці облаштували нові позиції ближче до наших, — говорить Ярослава Зоріна з штабу операції Об'єднаних сил.

Перемир'я на фронті тримається 15-й день. Українським військовим заборонено проводити наступальні дії, розвідку та розмінування сірої зони.

— Але російські найманці продовжують обстріли. З початку перемир'я здійснили 16 вогневих нальотів, — каже Костянтин Машовець, голова громадської організації "Інформаційний спротив". — Використовують великокаліберні кулемети, автоматичну стрілецьку зброю, в окремих випадках ручні і станкові гранатомети, 82-міліметрові міномети та зенітну установку ЗУ-23–2.

За такий самий період до перемир'я зробили 86 обстрілів.

— Особливу увагу бойовики акцентують на розвитку систем управління, уточненні оперативної обстановки, виявленні змін у бойових порядках і місцеперебуванні резервів Об'єднаних сил. Штаб ООС приховує, що над Донбасом літають російські дрони. Здійснили щонайменше 15 вильотів.

Українські воїни говорять, що бойовики періодично стріляють у бік українських позицій з автоматичної зброї.

— Не прицільно, правда, а поверх позицій, — говорить офіцер Олексій Думанов із бригади, яка зараз на передовій. — Нам заборонено відповідати. Можна тільки тоді, коли кулі влучать у взводний опорний пункт. Із кінця липня ми жодного разу не стріляли по ворогах.

У нас на опорнику є представник Генштабу. 10-й день не знає чим зайнятися, бо все спокійно. На наших позиціях є кулемети і гранатомети, їх не забирали. Але погано, що вилучили міномети. У разі наступу бойовиків у нас можуть бути проблеми.

Важку техніку також відвели.

— Але недалеко, — кажуть військові. — У випадку атак бойовиків вона швидко може повернутися.

7 серпня на Донбас приїхав президент Володимир Зеленський. Провів на фронті два дні.

— Президент пересвідчився, що дозволена зброя і техніка знаходиться в тих місцях, у яких повинна бути. Військові готові в будь-яку хвилину адекватно реагувати, — говорить начальник Генерального штабу ЗСУ Руслан Хомчак, 53 роки.

Поодинокі постріли дійсно є, але це не обстріли. У нас на території, де немає війни, щодня бувають обстріли та вибухи. А тут все-таки лінія зіткнення. Протягом 7 серпня зафіксували всього два одиночні постріли. Досі такого взагалі не фіксували.

Найбільше військових дратує заборона на проведення розвідки й облаштування інженерних робіт. Таке обмеження діє вперше.

— Не знаємо, яка ситуація на нашій ділянці фронту — чи копають укріплення на тій стороні, як вони змінилися за тиждень, — каже боєць 30-річний Олександр. Прізвища не називає. — У нас немає піших виходів у зеленку, не можна запустити квадрокоптер.

Деякі підрозділи почали встановлювати на позиціях далекоглядні камери відеонагляду. Вони працюють вночі.

Подібну систему від фонду "Повернись живим" вже має 24-й батальйон "Айдар''.

102 іноземці, окрім росіян, вою­ють на Донбасі на боці бойовиків, заявили в Офісі президента. Встановили, що точно беруть участь два громадянина Болгарії, семеро вірмен, один грузин, 27 іспанців і 19 італійців. Ці особи є найманцями, відповідно до Додаткового протоколу І 1977 року до Женевських конвенцій про захист жертв війни.

Зараз ви читаєте новину «Перемир'я на фронті тримається 15-й день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути