вівторок, 17 вересня 2019 00:31

"Отримали команду зупинити нас будь-якими засобами"

— Маленька камера, низька стеля, постійно горить світло. На душі — тоска, — згадує ув'язнення командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування 35-річний Денис ГРИЦЕНКО з Одеси.

7 вересня його з іншими 23 моряками звільнили з російського полону. Проходить реабілітацію у Київському військовому госпіталі.

Торік 25 листопада російські спецслужби незаконно затримали українських моряків у міжнародних водах біля Керченської протоки. Троє отримали поранення.

— Перехід з Одеси до Маріуполя був плановий, — розповідає Денис Гриценко. — Ми проходили інструктаж. Нас попередили, що з боку Росії можливі провокації.

Думаю, того, що сталося, не планував ніхто. Це була нештатна ситуація, рішення приймали на місці.

Українські кораблі наблизилися до Керченської протоки. Щоб перетнути її, ми повідомили диспетчерів Керчпортконтролю. ­Отримали підтвердження. А берегова охорона РФ, яка є підрозділом ФСБ, сповістила, що забороняють нам рух.

Повідомили певні точки, де нас не чіпатимуть. Неофіційно росіяни з берегової охорони просили залишити 12-мильну зону. Та через 3–4 години переговори закінчилися. Росіяни вибудували стратегію і були готові діяти за своїм сценарієм.

Ми вийшли з Керченської протоки. Коли лишалося 12 миль до нейтральних вод, нам надійшли повідомлення: "Вы нарушили государственную границу Российской Федерации". Зрозуміли, що там отримали команду зупинити нас будь-якими засобами.

Прийняв рішення діяти такими ж методами. Увімкнув усі станції і по всіх каналах півтори години говорив: "Ми такі-то кораблі, йдемо з Керченської протоки у Чорне море, зброю не застосовуємо". Та росіяни мали задачу — не дати нам вийти. Попереджень про застосування зброї не було. Коли вони відкрили вогонь, я вирішив не робити цього у відповідь.

У тюрмі був час для міркувань. Був момент, коли так себе довів, що одне око дрижало, а друге не бачило на 80 відсотків. Обдумував, чи правильно вчинив. Тисячі разів про­кручував різні сценарії розвитку тих подій. Зрозумів: ми зробили те, що треба було.

Отримували листи від українців, земляків з Америки, Австралії, Греції. Міністерство освіти передало дитячі листи. Коли було особливо важко, вони надавали сили.

У прес-службі президента Володимира Зеленського заявили, що 24 звільненим морякам планують надати квартири в Одесі.

Зараз ви читаєте новину «"Отримали команду зупинити нас будь-якими засобами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути