вівторок, 06 травня 2008 07:09

На День Львова спекли 200-кілограмовий торт

752-річчя Львова відзначали минулого тижня. Головні урочистості почалися 2 травня, у п"ятницю. Спекли шоколадний торт розміром 1,5 на 2,8 м. Він важив 200 кг. О 15.55 черга біля палатки з тортом сягала 50 м. За п"ять хвилин його почали розрізати.

— Усе буде в шоколаді, — каже Андрій Сидор із управління культури та туризму міськради. — Таким солодким святом і варто розпочинати День Львова.

Поряд стоять дві палатки. В одній б"є 130-сантиметровий шоколадний фонтан. Охочим наливають напій у пластикові стаканчики. У другій палатці актори на ходулях роздають повітряні кульки з шоколадною цукеркою всередині. Діти одразу їх пробивають, аби дістати солодощі.

На вул. Валовій за 100 м від ратуші працює ярмарок "Львів — столиця ремесел". 55-річний поляк Тадеуш Грайпель привіз саморобний друкарський станок. На ньому виготовляє польською історичні грамоти та укази. Продає по 20 грн. Із печаткою — на 5 грн дорожче.

— Хотів зробити такий, як у Ґутенберга був. Потратив три роки, але домігся свого, — пишається Грайпель.

Поряд із друкарем працює гончарний майстер-клас. Виготовлений власноруч горщик можна забрати на згадку за 15 грн.

— Найчастіше діти та молоденькі дівчата пробують себе в гончарному ремеслі, — говорить майстер Володимир Курило, 40 років.

У суботу зранку містом пройшов святковий парад. Із площі Міцкевича процесія рушила в напрямку Оперного театру. На чолі — три лицарі з хоругвами на конях.

О 18.00 на площі Данила Галицького демонструють трамвай 1913 року, який львів"яни охрестили "пивним трамвайчиком". Усередині вагона — кафе.

— А чому в нього вікна металопластикові? Невже й тоді такі були? — питає дитина в літньої жінки. Та знизує плечима.

Увечері на площі Ринок розпочинається концерт сучасної електронної української музики. За 40 хв. невідомий зателефонував до чергової частини і повідомив про замінування площі. Концерт припинили, правоохоронці евакуювали понад 4 тис. людей.

— За підозрою затримали безробітного громадянина. Чоловік має проблеми з психікою, — пояснює Денис Харчук із прес-центру обласної міліції.

Зараз ви читаєте новину «На День Львова спекли 200-кілограмовий торт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути