вівторок, 23 січня 2018 00:35

"Хто погано працюватиме, можуть випірнати не одразу"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Люди зібралися для купання на Оболонській набережній. Там заздалегідь вирубали ополонку у вигляді хреста. Воду освятив митрополит Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій після служби в Покровському соборі
Люди зібралися для купання на Оболонській набережній. Там заздалегідь вирубали ополонку у вигляді хреста. Воду освятив митрополит Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій після служби в Покровському соборі

— Хочу, щоби козак із нього виріс. Купання в цей день — на благо, — каже Богдан Івасюк, 36 років. Пообіді 19 січня разом із сином 5-річним Тарасом заходить в ополонку на "Дитячому" пляжі в Гідропарку. Тричі занурюються з головою. Дитина сміється.

— Готував малого до купання з літа. Привчав до холодної води. Це йому подобається, просить ще, — продовжує.

На Водохреще в місті облаштували 10 купалень. Воду на "Дитячому" пляжі освятив Київський патріарх Філарет. Окропив нею вірян після літургії в каплиці Хрещення Господнього.

— Ця вода — цілюща. Її можна пити для покращення здоров'я, для очищення душі від гріха. Можна нею окропити оселю, двір, скотину, поля, — говорить Філарет.

На березі Дніпра зібралися майже 300 людей. Температура води +3°С. На вулиці близько 0.

— Важко виходити з річки, мерзнуть ноги та пальці рук. Треба швидко вдягтися, — каже 61-річний Володимир Хлонь. Витирає рушником червоний ніс і сиве довге волосся. Одягається в куртку, в'язану шерстяну шапку. — На Водохреще купаюся з 1991-го. Не хворію 10 років.

15-річна Ольга Яременко із сестрою Наталею п'ють чай із термосів. Одягають на босу ногу чоботи. Трусяться. Вони скупалися вперше.

— Адреналін зашкалює. Рішення скупатися прийняли спонтанно. Батьки дізнаються — сваритимуть, — говорить Ольга.

Після 15:00 у воду заходить колишній грузинський президент і екс-голова Одеської обласної держадміністрації 49-річний Міхеіл Саакашвілі. Хреститься, занурюється по шию. За кілька секунд вибігає й одягає на мокре тіло чорний махровий халат.

— Дуже свіжо і приємно. Скупався вперше. Сподіваюся, для здоров'я це буде корисно, — каже.

— Дайте людині одягтися, бо замерзне, — викрикують із натовпу.

Саакашвілі одягає дуту куртку. Фотографується із жінками в купальниках.

Біля пришвартованих човнів на березі чергують 20 рятувальників. Ще кілька працюють на човнах посеред річки. 29-річний Олексій Грігус у водолазному костюмі бродить по коліна у воді, роздивляється навколо.

— Купатися треба тверезим і не самому, — говорить Олексій. — Потрібно зайти повільно, але впевнено. Обов'язково розтертися водою, розігрітися, а потім зануритися. Сьогодні бачив багато п'яних. Та поки що нікого не рятував. Кільком порадив не запливати на глибину, не затримуватися у воді більш як 15 хвилин. Не слухаються — он, дивіться, жінка на середині річки. Я перед роботою покупався, вже дев'ятий рік так змиваю гріхи.

Біля Каплиці Хрещення Господнього до вечора співають колядки й щедрівки, водять хороводи.

Мер 41-річний Віталій ­Кличко зранку повів купатися своїх заступників, парламентарів і депутатів Київради у парк "Наталка".

— Це була моя пропозиція, таке гуртування і гартування команди, — каже він і жартує до підлеглих:

— Хто погано працюватиме, можуть випірнати не одразу.

Зараз ви читаєте новину «"Хто погано працюватиме, можуть випірнати не одразу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути