вівторок, 04 вересня 2012 10:06

Книжки можна жувати, прати і прасувати

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Жінка з двома дітьми роздивляється нові видання у столичному Українському домі в п’ятницю, 31 серпня. Із 29 серпня до 1 вересня тут тривала книжкова виставка до Дня знань
Жінка з двома дітьми роздивляється нові видання у столичному Українському домі в п’ятницю, 31 серпня. Із 29 серпня до 1 вересня тут тривала книжкова виставка до Дня знань

250 видавництв представили свої книжки на виставці у столичному Українському домі. За чотири дні її відвідали 20 тисяч людей.

— Узяла з собою 400 гривень і вже всі потратила. Донька читає запоєм — на день іде дві книжки, — каже киянка 32-річна Маргарита Скобякова. Виходить із будівлі з п'ятьма пакетами. Перекладає книжки в чорну спортивну сумку. Чотири кладе до рюкзака доньки Софії, 7 років.

— Моя улюблена книжка — "Федько у пошуках чупакабри", — розповідає дівчинка. — Думала, що чупакабра — то страхіття якесь, а виявилося, то — звичайна свиня.

На виставці найбільше відвідувачів біля стенду вінницького видавництва "Теза". Жінка у вишиванці купує чотири книжки: "Пригоди вужа Ониська" Дерманського, "Русалонька із 7-В" Марини Павленко і два дитячі детективи Олександра Есаулова.

— Син слухає по радіо якусь передачу про книжки, — жінка віддає за товар 108 грн. — Постійно щось нове замовляє.

— На виставках найкраще продаються новинки, незалежно від назви, — розповідає Андрій Кузьмін, заступник директора зі збуту видавництва "Теза". — Взяли на виставку чотири новинки, залишилося лише кілька примірників. Найпростіший спосіб вибрати дитині книжку — запропонувати обрати самій. Але щоб зацікавити малюка читанням, батьки теж мають читати. Тато, який постійно лежить біля телевізора і п'є пиво, ніколи не змусить дитину взяти до рук книжки. Вона потягнеться лише за пивом.

Чоловік з рідкою борідкою і коротко стриженими вусами купує детектив Сергія і Марини Дяченків "Пригоди Марійки Михайлової". Коштує 27 грн.

— Це четверта книга Дяченків, що вийшла в нас, — розповідає Андрій. — Її анонс дали в третій. За місяць після виходу у видавництво подзвонила дівчинка: "Хочу книжку про себе. Прочитала, що вона скоро у вас має вийти". Я хвилин 10 із нею говорив, доки з'ясував, що дівчинку звати Марійка Михайлова і вона говорила про книжку "Пригоди Марійки Михайлової". Попросив авторів підписати один із примірників. Вона стала першим покупцем цієї книжки. Через місяць подзвонила друга і заспівала: "Хочу книжку про себе". Знайшлося п'ятеро дівчат із таким іменем. Усі вони навчалися у третьому класі.

— А за 20 віддасте? — сивий чоловік крізь окуляри дивиться на працівницю "Видавництва Старого Лева" 21-річну Соломію. Тримає в руках книжку Марії Морозенко "Іван Сірко — великий характерник". Коштує 35 грн. — Я — пенсіонер, у мене таких грошей немає, а двадцятка якраз до получки осталася.

— Не маю права, — відказує дівчина.

Чоловік кидає книжку на стіл. Поряд помічає м'які книжки по 90 і 95 грн.

— Ну і ціни, — він хапається за голову і йде з виставки.

— Ці книжки купують дітям від народження до шести місяців, — розповідає Соломія. — Їх виготовляють із натуральних тканин і барвників. Книжки можна жувати, прати і прасувати.

Найбільшу абетку використовують замість лавок

На відкритті виставки презентували найбільшу в Україні абетку з кубиків. Розмір кожного — метр на метр. Вона потрапила до Книги рекордів України. Кубики виготовили на замовлення. Усі вони з картону, перенести їх може навіть дитина. Перед входом ними виклали слова "Свято книги". Троє дівчат фотографуються біля абетки. Киянка 64-річна Зоя Петрівна на один із кубиків викладає придбані книжки.

— Купила 10 книжок, — каже. — Хочу їх розкласти в пакети, щоб відвезти онукам. Поряд немає жодної лавки чи хоча б підставки. Тому вирішила зробити це на кубиках.

 

Зараз ви читаєте новину «Книжки можна жувати, прати і прасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути