Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2007 17:19

Галина Савків народила хлопчика вагою 5,8 кілограма

Автор: фото: Олександра ЛІСКОНОГ
  Галина та Василь Савківи із новонародженим Максимом у своїй трикімнатній квартирі в місті Калуш на Івано-Франківщині
Галина та Василь Савківи із новонародженим Максимом у своїй трикімнатній квартирі в місті Калуш на Івано-Франківщині

30-річна Галина Савків із міста Калуш Івано-Францівської області народила хлопчика вагою 5800 г та зростом 57 см.

Жінка 158 см заввишки. Вона працює апаратником цеху хлорвінілу в "Карпатнафтохімі". Її чоловік Василь, 35 років, — старший майстер цеху хлору.

Такої великої дитини подружжя не чекало. В їхній сім"ї це другий хлопчик. Перший син, Андрійко, з"явився на світ шість років тому. Важив 4100 г. Галина народила його сама. Цього разу їй робили кесарів розтин. Операція пройшла без ускладнень. Із пологового будинку породіллю виписали за п"ять днів. Нині малюк і мати почуваються добре.

Галина каже, що молока дитині вистачає. Правда, годувати доводиться кожні дві години.

— Минулого тижня були хрестини. Ми навіть книжку купили, щоб ім"я підібрати. Вирішили назвати сина Максимом. У перекладі це означає максимально великий, — розповідає жінка.

— Чому народилася така дитина, пояснити не можу, — каже головний лікар пологового будинку Микола Томків, 42 роки. — Наш район займає перше місце в області по народженню малюків понад чотири кілограми. Дехто вважає, що це через хімічний завод. Особисто я так не думаю.

Від початку року в Калуші народилося шестеро дітей вагою 4200–4500 г.

— Але такого велетня за 16 років роботи бачу вперше, — запевняє головний лікар.

У пологовому будинку N1 Львова кажуть, що такі діти з"являються в батьків, які мали велику вагу при народжені. Галина Савків з"явилася на світ вагою 3500 г, її чоловік — 4200. Зараз Василь важить 100 кг.

На майбутню дитину також впливає спосіб харчування матері під час вагітності, пояснює головний лікар Львівського пологового будинку N1 Людмила Шекета, 52 роки. Зараз жінки вживають нездорову їжу, зокрема багато субпродуктів.

Немовля вагою до 5 кг народжується раз на 4 тис. пологів, розповідають у Київському пологовому будинку N1.

— Великі діти з"являються в матерів, які хворіють на цукровий діабет або мають проблеми з обміном речовин, — пояснює головний педіатр Міністерства охорони здоров"я Єлизавета Шимко, 48 років.

Вона додає, що такі діти потребують особливого нагляду лікарів, надто в перші дні життя. Їм необхідно перевіряти рівень глюкози в крові та роботу серцево-судинної системи. Бажано, щоб педіатр наглядав за таким малюком до трьох років.

Загалом у світі народжується 5–7% дітей з масою тіла понад 4500 кг. Такі ж показники в Україні. Нормальна вага немовляти — 3–4 кг.

Торік в Україні народилося 460 368 дітей. Це на 34 283 більше, ніж 2005-го.

Антоніо Крус важив 6,4 кілограма

У лютому цього року в мексиканському курортному місті Канкун 23-річна Тереса Алехандра Крус народила хлопчика вагою 6,4 кг. Його назвали Антоніо. Доки породілля перебувала в лікарні, щодня біля вікна її палати збирався натовп охочих подивитися на дитину. Жодних дефектів лікарі в неї не виявили — лише рівень цукру в крові трохи завищений.
Позаторік у бразильському місті Сальвадор з"явився на світ хлопчик вагою 7,5 кг. А рекордсменом серед новонароджених поки що є італієць, який народився 1955-го. Його вага становила 10,1 кг.

Зараз ви читаєте новину «Галина Савків народила хлопчика вагою 5,8 кілограма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути