пʼятниця, 22 серпня 2008 18:35

До райцентру люди дістаються пішки за вісім годин

Автор: фото: Ольга СМАЛЮХІВСЬКА
  У селі Яблуниця Верховинського району Івано-Франківщини під час повені розмило дороги. Вибратися із села можна лише вертольотом. Він прилітає п’ять-сім разів на день
У селі Яблуниця Верховинського району Івано-Франківщини під час повені розмило дороги. Вибратися із села можна лише вертольотом. Він прилітає п’ять-сім разів на день

Місяць село Яблуниця Верховинського району Івано-Франківщини залишається без транспортного сполучення. Під час повені вода розмила дорогу до населеного пункту. Єдиний засіб дістатися — гелікоптер. Ним людям доставляють продукти й питну воду. При потребі відвозять до райцентру.

— Хочу з дітьми полетіти у Верховину, щоб купити одяг, зошити. Бо скоро до школи, — каже жителька Яблуниці Галина Маркевич, 43 роки. Вона стоїть на майданчику, куди прилітають гелікоптери по п"ять-сім разів на день. — Дітей мушу брати, бо треба ж приміряти взуття, одежу. Без них ніяк, — обіймає двох синів. — Хто має здоров"я, йде до Верховини пішки, через гори. Це десь вісім годин, — додає жінка.

Неподалік — розмита дорога під горою. Там працює техніка та кілька робітників.

Заступник голови Верховинської райдержадміністрації Василь Кимейчук, 45 років, говорить: ця дорога тимчасова — щоб налагодити сполучення із селом. Пізніше побудують таку, яка відповідатиме нормам.

— Вертольоти не можуть літати так багато. Це дуже дороге задоволення, — наголошує він.

Година польоту обходиться державі у 8 тис. грн.

Селом іде 63-річний Іван Рабінчук. Каже, що в Яблуниці є люди, які незаконно отримали гроші за стихію.

— Є будинки, які не постраждали від повені. Вони просто старі й від цього порозлазилися, — розповідає. — А голова села написала, що вони постраждали. І тепер ділиться грішми із цими хазяями.

Голова сільської ради Ніна Демидчак стверджує, що компенсації виплачували лише тим людям, які постраждали, і подали заяви до сільради.

За деякий час сходиться понад 20 осіб. Починають сваритися, хто правий.

— Через ці гроші тепер сусід на сусіда наговорює, — зітхає Василь Кимейчук. — Краще б їх взагалі не давали. А то перечубляться.

Через ці гроші тепер сусід на сусіда наговорює

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук каже:

— Є поодинокі випадки, коли влада на селі зловживає своїм становищем. Як тільки фіксуємо подібне, одразу виїжджає комісія, яка в усьому розбирається.

В області повністю зруйновано 122 будинки. Почали зводити нові.

— До нас прийшли вже три транші — це більше 600 мільйонів гривень, — зазначає Палійчук. — Основна частка — виплати населенню. Частину коштів спрямували на дороги й дамби. Але треба ще 2 мільярди, щоб закінчити роботи.

45-річна Наталя Фроляк із села Прутівка Снятинського району Івано-Франківщини говорить, що за свій зруйнований будинок отримала однокімнатну квартиру в райцентрі.

— Я вже їздила, дивилася. Мені сподобалося, — усміхається.

Її сусідка Ганна Волощук показує свій зруйнований будинок і город, на якому ще й досі стоїть вода. Каже, що під час повені недалеко від її хати перевернувся надувний човен з рятувальниками й людьми. Загинуло вісім людей. Серед них її 8-річний син.

— За Іванка мені дали 100 тисяч гривень компенсації, — каже жінка.

Зараз ви читаєте новину «До райцентру люди дістаються пішки за вісім годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути