середа, 05 квітня 2006 17:12

Діти вчаться малювати писанки

Автор: фото: PHL
  П’ятирічний Михайлик і його шестирічний брат Матвійко минулої неділі малювали писанки у київському музеї Івана Гончара
П’ятирічний Михайлик і його шестирічний брат Матвійко минулої неділі малювали писанки у київському музеї Івана Гончара

48-річна киянка Лариса Головня вчилася малювати писанки разом зі своїм молодшим сином Олексієм. Було це кілька років тому. Зараз Олексієві вже 17, і він більше писанок не розмальовує. А от мати дуже полюбила це заняття і тепер сама вчить писанкарства дітей.

— Ми з сином прийшли на виставку київської майстрині Зої Сташук у Музей природи, — згадує пані Лариса. — Нам дуже сподобалося, купили книжку і писачок. Почали вдома вчитися.

Зараз Лариса Головня працює у музеї Івана Гончара в Києві. Майстриня запрошує до себе всіх охочих — обіцяє навчити розписувати великодні яйця. Минулої неділі у неї зібралося шестеро дітей від трьох до десяти років.

— От, наприклад, восьмирічна Ярослава приходить до мене вже вкотре, — розповідає киянка. — А двох братиків, Михасика і Матвійка, мама привезла цього разу вперше. Вони зробили по писанці-крапанці, добре вдалося.

Писанка символізує не лише Воскресіння, але й радість, щастя, життя загалом, каже Лариса Головня. Найбільше писанкарством займаються на Гуцульщині, хоча раніше така традиція існувала по всій Україні. На писанках зображають безконечні лінії, геометричні фігури, рослини, тварини, церкви. Писанки можуть бути різних кольорів — від жовто-зелено-коричневих на Гуцульщині до червоних на Полтавщині і синіх на Півдні України.

Нещодавно пані Лариса та її співробітниця Надія Білоткач відреставрували стародавню колекцію писанок Івана Гончара — відновили візерунки на всіх великодніх яйцях.

Зараз ви читаєте новину «Діти вчаться малювати писанки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути