четвер, 22 квітня 2021 00:36

Чоловікам розширили право на декретну відпустку

Верховна Рада у другому читанні ухвалила закон, який розширює права чоловіків у догляді за дітьми. Отримали право брати одноразову оплачувану відпустку на два тижні. Вимагати скороченого робочого дня, якщо мають дітей до 14 років з інвалідністю.

— Чоловіки і раніше мали право на декретну відпустку по догляду за дитиною до 3 років. Але надавалася вона тоді, коли дружина офіційно з неї вийшла або не скористалася. Тепер ці умови прибрані, — каже соціо­логиня Олена Стрельник, 43 роки.

— Моя дружина не має права на декретну відпустку. Вона підприємець і не має стосунків за трудовою книжкою зі своїм роботодавцем. Я теж не мав права на таку відпустку. Це була проблема, — говорить патрульний поліцейський Сергій Багаліка, 32 роки. — Довго чекали на прийняття нового закону. Він дає право вибору у нашій родині, хто піде у відпустку доглядати за дитиною. Зараз дружина заробляє більше мене і в неї є можливість забезпечувати сім'ю. Тому я піду в декрет.

До цього закону ми користувалися вихідними, щорічною відпусткою або за власний рахунок. Все, що робить жінка, може робити і чоловік. Так само купаю дитину і годую, готую суміші, перевдягаю, змінюю підгузки, граюся, ходжу гуляти в парк.

Також закон дозволяє брати двотижневі відпустки бабусям та дідусям, які доглядають за онуками, що мають лише когось одного з батьків.

Зараз ви читаєте новину «Чоловікам розширили право на декретну відпустку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути