середа, 04 лютого 2009 18:01

5-річного Максима Кисіля оперували дев"ять годин

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’янка Іванна Кисіль разом із сином Максимом удома, після операції
Львів’янка Іванна Кисіль разом із сином Максимом удома, після операції

У січні зі Страсбурга до Львова повернулися троє дітей, яким зробили операції на серці. Наймолодшому Максиму Кисілю із села Раделичі Миколаївського району Львівщини — п"ять років.

— Він уже поправився, обличчя рум"яне стало. А завжди було таке синюшне, — розповідає мама Іванна Кисіль, 26 років.

Максим народився із вродженою вадою серця. Першу операцію йому робили в Києві, коли хлопчику було 4 місяці.

— Та операція мала підтримати його до 6 років. За той час, обіцяли мені в Києві, в Україні навчаться робити складні операції. Або знайдуться кошти на поїздку за кордон, — каже Іванна. — А де би ми взяли такі гроші, навіть якби все продали? Тільки мій переліт із Максимом коштував 800 євро. А перебування в клініці — 250 євро за добу, — зітхає жінка. Операції львівських дітей профінансував Люксембурзький Червоний Хрест.

Максима вибрав французький професор Бернард Айзельман, який двічі на рік приїжджає до Львова і безкоштовно оперує українських дітей.

— Подивився на сина і сказав: пізно для такої операції. Але львівські лікарі якось впросили його, — пригадує Іванна. У клініці "Сантоділь" Максиму міняли місцями вхід головних артерій до серця. Його оперували 9 год. Давали 8% гарантії на життя.

Разом із Максимом вибрали ще двох хлопців: 14-річного Івана Стадника з Мостиського району й Артура Кухара, 12 років, із Хмельницького. Червоний Хрест оплатив переліт і проживання у Франції тільки одному дорослому. Вибрали Іванну, бо її син найменший. Із  дітьми жінка познайомилася в аеропорту в Києві.

— Артур там весь час плакав за мамою. А Іван говорив, що помре. Дитині хтось таке сказав. Я заспокоювала його, але насправді було дуже страшно. Перед операцією Артура довго сиділа у його палаті. Казала: помолися, і все буде добре. А потім прийшла до себе і плакала, — зізнається.

Діти з Іванною були в лікарні 24 дні. Найбільше жінку вразило ставлення персоналу:

— Скільки разів кличеш медсестру, стільки вона і прийде. У Львові попередили: не дай Боже давати їм навіть якісь шоколадки. Це позор, — каже жінка.

Ціну операції Іванні не казали. Від жінок з української діаспори у Франції дізналася, що нескладна операція на серці разом із проживанням у клініці коштує 30–40 тис. євро. Та, що робили Максиму, належить до складних. Гроші для українських дітей зібрали жителі Люксембурга.

Від початку співпраці національних комітетів Червоного Хреста України та Люксембурга за кордоном прооперована 271 дитина з України з вродженими вадами серця. Сума цієї програми перевищила 4 млн євро. За сприяння Львівського Червоного Хреста 20 січня документи на виліт у Страсбург оформили троє дітей із батьками. Вони вилетіли 28 січня.

Зараз ви читаєте новину «5-річного Максима Кисіля оперували дев"ять годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути