вівторок, 22 листопада 2011 10:30

Матерів-одиначок позбавлятимуть соціальної допомоги

Матерів-одиначок позбавлятимуть соціальної допомоги

З 1 грудня уряд по всіх областях розпочне експеримент "Непрямі методи оцінки доходів громадян". Перевірятимуть матерів-одиначок, які претендують на соціальну допомогу. Про їхні доходи інспектори управлінь праці і соціального захисту розпитуватимуть сусідів.

Соціальну допомогу не призначатимуть тим жінкам, які мають кондиціонер, сучасний велосипед, скутер, посудомийну машину, хто робить ремонт з використанням дорогих будматеріалів. Також інспектори цікавитимуться наявністю співмешканців і квартирантів, породистих тварин та отриманням грошових переказів з-за кордону.

— Це продовження загальної тенденції уряду вирішувати питання бюджету виключно за рахунок малозабезпечених громадян, — пояснює 41-річний Павло Розенко, експерт Центру Разумкова. — Жодної економії коштів це не принесе, бо мова йде про мізерні суми — жінки отримують близько 300 гривень. Навпаки, для держави це лише додаткові витрати, бо непрямі оцінки доходів теж має хтось робити. Теперішнього штату соціальних інспекторів недостатньо, тому доведеться наймати людей. Якщо врахувати, що нинішній уряд — це заможні люди, які не звітують перед українцями, скільки вони отримують і на що витрачають гроші, то вимагати звіту від інших категорій населення недопустимо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожна сім'я має пільговика

Невже заповнення анкет сусідами може вплинути на призначення допомоги?

— Будь-яка суб'єктивна оцінка не є законною підставою для призначення державної допомоги. За це має відповідати місцевий чиновник, і він вирішує, кому давати, а кому ні. Створиться новий виток корупції, бо нижня ланка чиновників має низькі рівні зарплат. А це стане можливістю стягнути з таких сімей кошти.

Із квітня експеримент діє у Чернігівській, Волинській та Кіровоградській областях. Які його результати?

— Лише кожна четверта мати-одиначка дійсно потребує допомоги, а реальні доходи трьох інших цілком дозволяють їм обходитися без неї. Але я не чув жодних позитивних відгуків з цих областей про експеримент. Навпаки, соцпрацівники скаржаться, що внаслідок нових обов'язків навантаження збільшилося, а зарплатня лишилася така сама. І замість того щоб виконувати свої обов'язки, вони мають стежити за матерями-одиначками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди силою відвойовуватимуть робочі місця вдома"

Куди звертатися матерям, яким відмовлять у призначенні допомоги?

— Такі речі треба вирішувати в судовому порядку.

Зараз ви читаєте новину «Матерів-одиначок позбавлятимуть соціальної допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

262

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути