Ексклюзиви
четвер, 21 листопада 2013 17:10

У Каппадокії відпочивальникам показують кількаметрові кам'яні фалоси
14

В історичний регіон Туреччини Каппадокію туристи їдуть побачити дивовижні вулканічні ландшафти, печерні монастирі, підземні міста та кількаметрові кам'яні фалоси. Кімнату зі сніданком у древньому місті Горемі мандрівникам пропонують менше ніж за $20 за добу.

"Каппадокія – це унікальна й дивовижна земля. Прикро, але більшості українських туристів цей історичний регіон Туреччини мало відомий. Вітчизняні тур фірми пропонують переважно пакетний відпочинок на курортах. Натомість тут можна побачити й відчути справжній автентичний колорит країни. Побачити неймовірні пейзажі. Пам'ятки цього регіону входять в список Світової спадщини ЮНЕСКО", -  розповідає Юрій Патиківський, керівник столичної агенції самостійних подорожей "Лоукост-Клуб".

Каппадокія відома з античних часів. Більшість її міст мають древню й багату історію. Добиратися з України Юрій Патиківський радить літаком. Зокрема, рейси лоукостових компаній через Стамбул є зі Львова, Харкова та Донецька.

"Якщо купувати квиток завчасно, то ціна в один бік становитиме близько $100. Летіти можна скажімо до летовища Невшехір. Воно ближче до Каппадокії, але квитки коштують дорожче. Інший варіант - до міста Кайсері. Квитки так би мовити стиковочні: літак спершу приземляється у Стамбулі, а там треба пересісти на інше повітряне судно", - говорить мандрівник.

За словами Юрія Патиківського, цікаво буде спланувати мандрівку з можливість кількаденного відпочинку в Стамбулі.

"Ми провели у цьому місті два дні, встигли побачити багато цікавого, а тоді виїхали нічним автобусом до міста Гореме. Цікаво, що квиток на автобус коштує приблизно стільки ж, або навіть дорожче, ніж на літак. Скажімо, ми платили 60 турецьких лір, а літак коштував від 35. Якщо ж додати вартість доїзду з аеропорту, виходить на цю ж ціну. Але автобус, попри те, що самі по собі турецькі автобуси дуже комфортні, має велику перевагу: ти можеш провести цілий день у Стамбулі, а вранці вже бути у Каппадокії", - каже турист.

Автобусних компаній, які працюють на маршруті Стамбул – Каппадокія багато. Найвідоміша й найдорожча називається "Метро". Перед вихідними варто замовити квитки попередньо через Інтернет. У Каппадокії найліпше зупинитися в місті Горем. "Проживання у Горемі можна знайти від $20 доларів за дуже пристойну кімнату із сніданком. При цьому пропозиція тут значно більша, ніж попит, тож житло можна знайти і самим. Пропонують тут і автентику – готельні номери у традиційних каппадокійських кам'яних зубах. Перше, ніж погодитися, добряче подумайте! З одного боку, це, безумовно, цікаво й оригінально, хоча й трохи дорожче. З іншого, у кам'яних оселях дуже і дуже холодно! Навіть, просто зайшовши пообідати у „кам'яне" кафе, останній чай зазвичай допиваєш уже на виході", - розповідає Юрій Патиківський.

Обов'язково радять побачити Музей під відкритим небом -  Оpen-Air Museum. Вхід до нього обійдеться майже в 20 лір. За огляд єдиних у світі візантійських кам'яних церков доведеться заплатити додатково.

"Головне, заради чого їдуть до Каппадокії – дивовижні кам'яні утворення. Ліпше вирушати на огляд не екскурсійним автобусом, а самостійно. Маршрут проходить маркованими стежками і долинами. Найпростіша – Голубина долина, якою із Гореме можна добратися до сусіднього міста Ухчисар. Час подорожі – близько години. Якщо залишаться сили, можете піднятися ще на фортецю.  Найкрасивішою є Долина кохання із велетенськими кам'яними фалосами. Потрапити до неї просто. Автобусом не доїжджаючи Ухчисара виходите напроти магазину „Онікс". І далі маркованою стежкою вниз. При цьому майте на увазі: каміння там може бути слизьке і наявність спортивного взуття із м'якою підошвою – обов'язкова!", - говорить досвідчений турист.

Окрім того під час мандрівки Каппадокією Юрій Патиківський рекомендує відвідати також і  місто Аванс. Його ще називають містом гончарів.

"Поблизу Гореме ще є дві дуже мальовничі стежки – Рожева і Червона. Прогуляйтесь по них і зробіть свої відкриття. Скажімо, ми, ховаючись від дощу, „відкрили" в одному з каменів старовинну церкву – із малюнками на стінах. А щоб побачити Каппадокію, треба щонайменше 4-5 днів. Цікаво буде також побувати  й в Долині Іхлара. А на зворотньому шляху зупиніться у місті Аксарай", - додає Юрій Патиківський.

Зараз ви читаєте новину «У Каппадокії відпочивальникам показують кількаметрові кам'яні фалоси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути