вівторок, 13 березня 2012 13:47

Сучасна Бухара схожа на радянські міста
20

Фото: фото надане Оксаною Микитів

Тернополянка Оксана Микитів, 42 роки, минулого року їздила до Узбекистану. Кілька днів провела у місті Бухара.

Перше враження – ніби повернулася у Радянський Союз. Там досі на вулицях можна купити солодку газовану воду. Такі автомати я бачила ще у далекому дитинстві.  Та й діти до школи ходять у такій самій формі, як ми колись. Із білими фартушками і бантиками на головах.

Їхні базари чимось схожі до наших. Так само є стихійна торгівля. Тільки там на розкладках повно сухофруктів і спецій. А тканини продають цілими сувоями. Жінки там переважно сидять вдома. Мабуть,  і шиють із цих тканин сукні. Бо ходять гарно вбрані.

Місцевий житель похвалився, що має аж трьох дружин. Кажу, бідні жінки. А він заперечує: ні, вони щасливі . У нас, каже, у країні всі жінки щасливі. Мої між собою не сваряться, живуть як подружки.

Мовних проблем для іноземців нема – усі розмовляють російською.

Грошова одиниця в Узбекистані називається сума.  1 долар – це 1330 сум. І коли міняєш долари, то тобі дають великий чорний пакет, схожий на наш сміттєвий. А в ньому – повно грошей.

Люди в аулах живуть дуже бідно. Навіть води там не мають. Але все одно щасливі.  На життя ніколи не скаржаться. Вірять: якщо казати Аллаху, що все погано – буде ще гірше. Тому треба казати, що все добре.

Будинки в аулах невисокі. Заборів взагалі немає – стіни домів одночасно і є заборами. І так не тільки біля звичайних хат, а й біля готелів.

Біля хат узбеки вішають обереги – паприку і верблюжу колючку. Переконані, що це допомагає від  нечистої сили.  А ще біля дверей чи вікна можна побачити паляницю. Її прибивають тільки на ті доми, де син пішов в армію. Коли він повертається додому, то, за традицією, має цю паляницю з'їсти.

Паляниці печуть у приватних будинках. Наприклад, жінка пече, а чоловік чи син одразу продає. За смаком ці коржі схожі на наші пісні, які ми готуємо до свята Спаса, щоб з маком і медом перетирати. Але їхні паляниці оригінальні на вигляд – мають у центрі печатку. Такі печатки для коржів навіть можна придбати на туристичних розкладках.

Килими там тчуть і вишивають вручну. Тому вони дуже дорогі – квадратний метровий килимок коштує 150 доларів. Але ці килими справді дуже гарні. На них часто вишивають такі символи, як гранатове дерево і жар-птицю.

Місцеві люди стверджують, що у гранаті 365 зернят – як днів у році.

В Узбекистані дуже багато пам'ятників осликам.  Ослів там і досі використовують як тяглову силу. Один невеликий ослик може тягнути до 200 кг ваги. Їх навантажують бідонами з водою і ведуть до аулу. Страшно дивитися, як та бідна тварина зі стертою спиною тягне вверх до аулу ці бідони.

Так само, як у нас повсюди є піцерії, в узбеків є чайхани. Там готують плов. Старші люди їдять його прямо руками. Кажуть, справжній плов треба їсти тільки так. А молодші уже користуються ложками.

Зараз ви читаєте новину «Сучасна Бухара схожа на радянські міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути