вівторок, 10 вересня 2013 15:32

Батьківщина кирилиці, дешеві курорти, найдавніше озеро Балкан — 7 причин відвідати Македонію
27

Фото: Фото: Катерина Гончарова

Македонія — країна, про яку українцям відомо вкрай мало. Більшості не спаде на думку навіть набір стандартних асоціацій-кліше, якими рясніють путівники по Франції чи Німеччині — Ейфелева вежа, смажені сосиски чи пиво. А що ж Македонія? Македонія — батьківщина Кирила і Методія, творців кирилиці, якою користуються слов'яни. Це країна унікальних ландшафтів, щирих людей і смачної кухні.

З Македонією понад 20 років вступає в суперечку Греція. Влада і народ останньої протестує проти назви сусідки. Адже Македонією зветься провінція на півночі Греції. Мовляв, македонці вкрали у греків історичне минуле. Насправді ж протестувати належало б і македонцям — у них свого часу відібрали давні території. Скажімо, грецькі нині Салоніки — давня столиця Македонії. Зараз країна займає лише третину своїх історичних земель. Через гучні заяви греків навіть помпезний 28-метровий пам'ятник Александру Македонському вартістю майже 10 мільйонів євро в центрі столиці офіційно називають "вершником на коні". Імені видатного полководця при цьому не згадують. Хоча усім — і туристам, і тим більше місцевим добре відомо, на честь кого спорудили монумент. Та македонці запевняють - змінити назву країни їм не дозволить навіть кінець світу.

Скоп'є — місто пам'ятників. Македонія активно розвивається. За кілька років вона стане ще кращою, ніж є зараз. Столиця наполегливо працює над проектом "Скоп'є 2014" - споруджують 20 нових будинків і 40 пам'ятників. "Старий" стиль нової архітектури асоціаціями відсилає в минуле, але в той же час влада і македонці хочуть сказати: ми — молода країна, ми — не Югославія. Дахи урядових і приватних будинків промовисто рясніють яскравими червоно-жовтими державними прапорами. Країну максимально наближають до європейських зразків.

Мальовничий каньйон і озеро Матка. У каньйоні за 15 кілометрів від Скоп'є — 10 печер довжиною від 20 до 176 метрів. Мальовничим штучним озером варто влаштувати неквапну прогулянку човном, а по її завершенню відвідати церкву святого Андрія і пообідати в ресторані поруч.

Курортне містечко Охрид, батьківщина кирилиці. Затишний Охрид розташувався на південному заході країни. Кількість історичних пам'яток тут більша, ніж в будь-якому містечку Італії. Майже всі можна обійти за пару днів, бо розташовані давні храми неподалік один від одного, у "старому граді". Тут жив святий Климент Охридський, учень святих Кирила і Методія. Саме він адаптував для вивчення глаголицю — абетку і писемність, яку створили видатні просвітителі. На честь свого вчителя Кирила Климент назвав алфавіт кирилицею. Є легенда, що церкву Святих Климента і Пантелеймона в Охриді звели на могилах братів Кирила і Методія. Саме з Охриду кирилиця почала ширитися "слов'янським" світом.

"Охридско Езеро", найдавніше на Балканах і найглибше озеро Європи. Щоб поплавати і позасмагати біля прісної водойми площею 367 квадратних кілометрів, їхати треба в те ж-таки містечко Охрид. Дорога зі столиці Македонії займає близько 3 годин, коштує 2,5 євро. За зовнішнім виглядом, горами навколо і атмосферою відпочинку курорт не поступається аналогічним місцям відпочинку Чорногорії. З води озера вигулькують і знову пірнають незвичні річкові пташки, схожі чи то на чайок, чи то на качок. Місцеві називають їх "маленькі охридські чудовиська", бо довгими шиями і маленькими голівками ті нагадуюсь міфічне Лох-несське. Хіба що у сотню разів менші за розміром.

Щирі і привітні македонці. Збираючись у зарубіжну поїздку, деякі туристи заздалегідь шукають місцевих, аби ті на місці розповіли про країну "зсередини". З мешканцями знайомляться зазвичай в інтернеті. У Македонії це можна вже в країні зробити експромтом. Якщо питаєте дорогу до найближчого пункту обміну валюти чи ресторану, будьте певні — вам дадуть набагато більше інформації, ніж очікуєте. Розкажуть, проведуть і покажуть. Македонці — привітні і дружні, з ними легко заводити дружбу. Щирість підкуповує, і хоча б через неї варто повертатися в Македонію не один раз.

Особливі страви македонської кухні. Кулінарні традиції країни увібрали багато елементів кухні Туреччини. Тут практично в кожному кафе готують "справжню турецьку каву" і м'ясо по-турецьки. Але є тут і страви, притаманні лише Македонії. Запашними ароматами славиться смажена охридська форель і "гравче на тавче" - боби, підсмажені на пательні. На обід і на вечерю їдять таратор — салат із огірків, кефіру та пікантних спецій. Із гарячих страв варто спробувати "шкембе чорбу" - типово македонський суп зі шлуночків яловичини. У ресторані вас приймуть за "свого", якщо замовите спершу ракію і салат, а тоді - "скару на жар" - різноманітні види м'яса, смаженого на грилі.

Низькі ціни на проживання та їжу. Стандартна вартість ночівлі у пристойному номері готелю в столиці Македонії — 10 євро за ніч з людини. І навіть при цьому ціни починають невпинно знижуватись відразу за межею міста. Наприкінці сезону на охридському курорті вартість за аналогічне житло рідко перевищує 5 євро. Хазяї приватних апартаментів наперебій пропонують кращі умови, але вартість лишається такою самою. Вдосталь поласувати місцевими гастрономічними принадами можна за 3-5 євро, а за 12 подадуть делікатеси. Свіжий інжир на ринку коштує не дорожче 12 гривень за кілограм, банани — ще дешевше. Сезонні знижки на одяг неодмінно приваблять любителів шопінгу — наприкінці літа й на початку осені футболку, блузку чи джинси в тамтешніх бутіках рідко продають дорожче 100 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Батьківщина кирилиці, дешеві курорти, найдавніше озеро Балкан — 7 причин відвідати Македонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути