Ексклюзиви
четвер, 26 червня 2008 20:26

Зимненський монастир заклав князь Володимир Великий

Автор: фото: Микола КОМАРОВСЬКИЙ
  Ігуменя Зимненського Святогорського монастиря на Волині Стефана показує обитель. При монастирі діє офтальмологічний центр, де консультують лікарі з Києва
Ігуменя Зимненського Святогорського монастиря на Волині Стефана показує обитель. При монастирі діє офтальмологічний центр, де консультують лікарі з Києва

У селі Зимне, за 5 км від Володимир-Волинського та за 75 від Луцька, височіє найдавніший в Україні Зимненський Святогорський жіночий монастир. Його заклав Володимир Великий.

До святої обителі з райцентру курсує "паломницька" маршрутка. Квиток коштує 1,5 грн. Але прочани радять іти пішки. 1001 року на Святій горі Володимир Великий заклав княжу зимову резиденцію, за 20 км від кордону із сучасною Польщею. Звідси пішла назва — Зимненський Святогорський монастир.

— Із трьох сторін він обнесений мурованою стіною із шістьма вежами та бійницями. Захисниками на стінах були монахи й набожні селяни, — каже сільський голова Зимного В"ячеслав Католик, 22 роки.

Князь Володимир запросив до обителі ченців, які переховувалися в печерах під Святою горою.

— На Святій горі побував преподобний Нестор Літописець, — продовжує ігуменя Стефана, 40 років. — Він прийняв постриг преподобного Стефана і був його учнем.

Відтоді під монастирем зостався таємний роздвоєний коридор із келіями. Він веде до підземної церкви преподобного Варлаама.

— Свята благодать сходить від образу Пресвятої Богородиці. Володимир подарував її ченцям 1006 року. Ікону привезла до Києва грецька царівна Анна. Царгородський патріарх Микола ІІ Хризоверг благословив нею її на шлюб із князем Володимиром, — розказує сестра-послушниця Ксенія, 36 років.

Зимненська ікона Богоматері ХІ ст. лікує хвороби очей, зараджує жінкам від безпліддя. Кажуть, образ зцілює навіть від раку. Дива в монастирі почали траплятися з 1724-го. Тоді фанатичний католик — волинський староста Михайло Чацький — розорив усипальниці монастиря. Він зняв коштовну ризу і прикраси з ікони Божої Матері.

Кілька снарядів влучили в стіни, проте не вибухнули

— Насміхаючись, вигукнув: "Чого ж ти свій храм захистити не змогла?". Після цих слів староста осліп, а за три роки помер. Втратили зір усі його потомки чоловічого роду, — переповідає легенду сестра Ксенія.

Під час Другої світової війни німецька артилерія добу обстрілювала фортецю. Кілька снарядів улучили в стіни, проте не вибухнули. Їх розмінували й залишили у товстих мурах як свідчення невразливості будівлі.

Нині в монастирі діє офтальмологічний центр. У ньому столичні професори оглядають і лікують хворих. Є готель для гостей. Обитель тричі відвідував екс-президент Леонід Кучма. Якось ночував у келії. Відтоді в народі її називають "президентською".

— Зимненський монастир підпорядковується безпосередньо митрополиту Київському і всієї України Володимирові. Тому колишній керівник держави часто бував у Зимному, — пояснюють у Волинській єпархії УПЦ.

У монастирі моляться 40 черниць.

— Господарство тримається на їхній праці, — розповідає ігуменя Стефана. — Робота допомагає їм долати труднощі аскетичного життя.

Щодня сотні паломників їдуть до Зимного на прощу з райцентру Володимир-Волинський. Туди ліпше дістатися з Луцька. Ранковий автобус відбуває о 6.10, наступні — через кожні півгодини. Останній рейс о 20.20. Квиток коштує 16 грн. Із Володимира-Волинського до села щопівгодини курсує маршрутка. Черниці радять паломникам зупинятися в готелях Володимир-Волинського, бо в монастирському бракує місць.

— Хто бажає, може оселитися в сільських хатах у Зимному. Люди здають куток по 10–15 гривень за добу, — додає сільський голова Вячеслав Католик.

У селі є три магазини, їдальня, ресторан, пошта, автомайстерня. Щоліта на мальовничому березі ріки Луга влаштовують дитячий табір відпочинку.

Військовим допомагає кам"яний хрест

На схiд вiд Зимненського монастиря, на лiвому березi ріки Луга, височіє двометровий чотирикутний кам"яний хрест. 1213-го князь Данило Галицький поставив його на могилi свого дружинника Клима Христинича. Про це є згадка у Галицько-Волинському літописі. Нині до хреста їдуть військові. За переказами, хто доторкнеться до нього, матиме "камінні" здоров"я та силу.

Зараз ви читаєте новину «Зимненський монастир заклав князь Володимир Великий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути