четвер, 23 лютого 2012 00:00

У готелях із криги є джакузі

— Усю Андорру на машині можна проїхати за 45 хвилин. Якби дорога без поворотів була, — міг би й за 10, — жартує інструктор Ніколас Крістенсен, 26 років. Працює у гірськолижному курорті "Вальнорд", обідає у місцевому ресторані на висоті понад 2 км. Надворі -8°С.

— Цього року снігу довго чекали. Випав лише 30 січня. Коли день сніжний, а наступний сонячний, тут зовсім тепло. Колись катався навіть у футболці. В середині лютого в Андоррі карнавал. Тоді тут безліч народу в карнавальних костюмах. На лижах хлопці ганяють у сукнях.

День катання коштує від 30 євро. Туристам також пропонують політати над горами вертольотом, покататися на собачих упряжках, пірнати під кригу в озерах.

Найбільший гірськолижний курорт країни — Ґранваліра. Якщо скласти докупи всі 110 лижних трас, вийде 205 км. У понеділок зранку біля входу до підйомників Ґранваліри з високого синього автобуса вибігають півсотні школярів років 10. Усі чорняві, з лижними черевиками у рюкзаках. Гамселять одне одного лижами і регочуть. Під крики вихователів урешті вишиковуються і заходять на ескалатор.

— Лижний спорт — національна гордість Андорри. Міністерство освіти зробило його обов'язковим предметом у школах. Раз на тиждень діти не мають уроків, їх везуть кататися на лижах. Навчання переважно коштом держави. Батьки платять лише 100 євро за сезон, — розповідає Аїна з туристичної організації "Скі-Андорра".

Прозора кабінка фунікулера їде 10 хв. над горами. Місцеві інколи підіймаються, щоб лише пообідати. З підйомника видно гірські траси й вершини Піренеїв.

— Спускалися по одній з найважчих — чорній доріжці. Там за горою вже Франція була. Бачили, як будували готель із льоду, — розповідає дорогою киянин 25-річний Олександр. — Його щороку зводять із брил. Ночувати там треба у спальниках. Можна навіть джакузі прийняти — ванна парує, гості купаються. А ще прикольні романтичні номери для двох — ліжка вистелені хутром, у крижаних стінах вирізьблені скульптури.

Між гір трапляються старовинні будинки — борди. Це двоповерхові кам'яниці, де знизу зберігали сіно, інколи навіть жили свійські тварини. Їхнє тепло гріло людей на другому поверсі. Зараз там облаштовані музеї та ресторани.

— Цього року в лютому ми вперше проведемо два чемпіонати світу з лиж. Один нам французький Куршавель віддав, у них забагато снігу випало. Сезон закінчується зазвичай на Великдень. Навіть якщо свято раннє і сніг іще лежить, люди вже думають про море, — розказує директорка Ґранваліри — Кароліна д'Арені-Пландоліт. Вечеряє у традиційному ресторані "Ла Борда Естеве" в Андоррі-ла-Велья, столиці країни. Офіціант ставить на стіл камінь із запеченим м'ясом. Ягнячі реберця та ковбаски парують і шкварчать. — Таким каменем у нас традиційно вкривають дахи. В Андоррі заборонили зводити будинки із будь-чого, крім каменю і дерева.

21

гірський тунель треба подолати, щоб дістатися з Андорри до іспанської Жирони.

112

підйомників Андорри можуть перевезти за годину 150 тис. лижників.

 

Як дістатися Андорри

Залізниць та аеропорту країна не має. Найближчий — в іспанській Жироні. Туди возить авіакомпанія "ВіззЕйр" — рейс із київських "Жулян". До 29 березня рейси є двічі на тиждень, далі — тричі. Вилетіти можна буде у вівторок, четвер та суботу. Квитки коштують від 505 грн в один бік. Що раніше замовити, то менша ціна. Безкоштовно можна провезти багаж до 30 кг, узяти в салон — до 10. Тривалість перельоту 2 год. 45 хв. Від Жирони до Андорри 280 км. Ходять автобуси, вартість квитка — 30 євро. Їхати 3 год.

 

Зараз ви читаєте новину «У готелях із криги є джакузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути