25-річна Ольга Бебех із Вінниччини на запрошення друзів літала до ізраїльського міста Хайфа. На подорож витратила трохи більше 4 тис. грн. Зокрема 3 тис. — на переліт.
— Вигідно летіти до Ізраїлю, якщо там є в кого зупинитися. Інакше обійдеться дуже дорого. Іноземної мови можна не знати. 60 відсотків жителів Хайфи розмовляють російською. У кожному магазині знайдеться продавець з України чи Росії. Вони всі люблять поговорити. Питали, з якого я міста, й одразу казали, о котрій годині до них по продукти приходять мої земляки.
Ольга радить пити в Ізраїлі багато води, бо в країні сім теплових поясів. Буває спекотно навіть узимку.
— Найкраще їхати туди наприкінці весни, коли все цвіте. Або на початку осені, тоді збирають другий врожай. Ціни на фрукти й овочі падають.
Радить побувати у місті Тіберія на півночі Ізраїлю. Поблизу озера Кінерет є православний храм 12 апостолів. У ньому живуть двоє ченців, які доглядають
100 павичів.
— Птахи сидять на деревах, лежать у квітах, прогулюються доріжками. Після них монахи щодня прибирають, довкола стерильно чисто. Павичі так звикли до людей, що беруть із рук їжу. Я годувала їх хлібом. Вони голосно кричать, аж вуха закладає. Храм білий, його куполи — червоні. Тому місцеві називають його редискою.
Ольга Бебех їла хумус — пасту із гороху, який називають баранячим.
— Страва смачна. Горох відварюють та їдять з овочами, мастять на бутерброди. Для місцевих хумус — як для українців сало.
Коментарі