У турецьких готелях на Середземномор"ї туроператори пропонують екскурсію до острова Кекова в районі Аланья. Із готелю в Анталії до острова їхати чотири години. Платимо $110 на двох.
Вирушаємо о 6.00. Харчуємося в придорожніх ресторанах. Безкоштовні страви — перчені. За напої тут правлять 2–3 євро, ще півцента коштує вхід до туалету.
До острова пливемо турецькою яхтою. Вона схожа на дерев"яний баркас із потертими сидіннями, другий поверх — навіс із дерева, обшитий пластиком. Дно в судні скляне. Через нього видно ґрунт Середземного моря. Біля острова Кекова після землетрусу під водою опинилося античне місто Силана, у ньому жили лікійці. З яхти можна побачити стародавні амфори, тарілки, намиста. Археологам заборонено діставати речі. Коли судно рухається, нічого цього не видно, бо працює мотор і багато бульбашок. Частину будинків, водних каналів, туалетів, бань, сходів видно на березі. Місто протяжністю 3 км можна оглянути за чотири години.
Кок на яхті ходить із голим торсом і має дреди (волосся, скручене в джгути. — "ГПУ"). Він пропонує туристам понюхати страви. Вісім смажених креветок, нанизаних на дерев"яний шампур, коштують $5. Три мідії та один варений рак — $8. Кажуть, риби в цьому районі Середземного моря немає, її ловлять ближче до Кіпру. Там тепліша вода.
Наприкінці екскурсії яхта зупиняється посеред моря біля Кекова. Тут найчистіша морська вода — блакитна, дно видно на глибині 8 м. Є дві підводні течії — тепла та холодна. Якщо замерзнеш, одразу можна зігрітися.
Під час купання туристів знімає фотограф з яхти. Коли ми виходимо на берег, він виставляє просто на пірсі на стенді пластикові тарілки, на круглому дні яких — фотографії туристів, напис англійською "Туреччина, Аланья" і дата. Просить 5 євро. Якщо ж турист сувеніру не купує, фотограф при ньому здирає фото із тарілки, щоб потім наклеїти інше.
Коментарі