вівторок, 06 березня 2007 16:08

Англійці не снідають вівсянкою

  Львів’янка Іванна Школьна (в центрі) разом із лондонськими друзями на екскурсії у Віндзорському замку неподалік від Лондона. Це улюблена заміська резиденція англійської королеви Єлизавети II, у якій вона відпочиває двічі на рік. У довгих костюмах — праців
Львів’янка Іванна Школьна (в центрі) разом із лондонськими друзями на екскурсії у Віндзорському замку неподалік від Лондона. Це улюблена заміська резиденція англійської королеви Єлизавети II, у якій вона відпочиває двічі на рік. У довгих костюмах — праців

"У Лондоні живе мій дядько — мамин рідний брат. Він давно запрошував до себе в гості. Але то часу бракувало, то грошей", — розповідає 24-річна львів"янка Іванна Школьна. Кілька місяців тому вона їздила до Англії на три тижні. Найбільше дівчину розчарувала тамтешні харчі.

— Вважається, що англійці снідають вівсянкою та п"ють чай о п"ятій годині. Це міф, — каже Іванка. — Традиційний сніданок сучасного лондонця — дві сосиски та відбивні з телятини, двоє яєць, одна смажена печериця, трохи квасолі в томатному соусі й тост із маслом. Усе це продають запакованим у будь-якому магазині по 4,99 фунта стерлінгів. На наші гроші — 49 гривень. Вівсянку їдять нечасто. Інколи снідають мюслями з молоком.

За словами дівчини, англійці невибагливі в їжі. Готують рідко. Харчуються переважно в ресторанах і пабах або купують у магазинах напівфабрикати.

— Їхні напівфабрикати несмачні — якісь водянисті, — зауважує вона. — Однак дешеві. Наприклад, кілограмова упаковка картопляного пюре коштує понад фунт.

Найдешевше пообідати можна в місцевих фаст-фудах "KFC" — за 3–7 фунтів. Один чізбургер обійдеться в 0,99 цента (9,7 грн), смажена риба в яйці з картопляними чіпсами — 6 фунтів (59 грн). Салати — до 8 фунтів (78 грн).

— У Лондоні ви не знайдете жодного товару, ціна якого — ціле число, — розказує львів"янка. — Англійці вважають це неприбутковим. А 99 центів зустрічається на кожному кроці.

Їхні напівфабрикати несмачні — якісь водянисті

Десь за 3–4 фунти в місцевих пабах можна пообідати великою картоплиною, запеченою у лушпинні, з м"ясом і тертим твердим сиром усередині.

— Така картопля вважається ситною, хоч я нею не наїдалася, — зазначає Іванка. — Купити її можна в будь-якому продуктовому магазині. Їх дуже багато в центрі міста.

За пиво треба заплатити не менш як 8 фунтів. У Лондоні цей напій на обід популярний так само, як і дрінк (горілка з соком). Його п"ють переважно дівчата. 200 г коштує 3 фунти (29 грн). Чай — від двох фунтів.

— Чай англійці п"ють без міри. Зазвичай із молоком і без цукру. А от із лимоном — не прийнято, — веде далі дівчина. — Під час святкового обіду чай подають перед застіллям. Потім ще раз — уже за столом. Він заміняє суп. А на десерт знову подадуть чай — із тістечками чи тортом.

Іванка згадує, як разом із дядьком їздила до його сина в місто Кардиф, що за 160 км від Лондона. Доїхали під вечір — час барбекю.

— Пікнік просто неба часто роблять для гостей поруч із будинками. Подвір"я освітлюють свічками, — каже дівчина. — Брат працює комп"ютерником. Заробляє 40 тисяч фунтів на рік. Пересічний лондонець має від 25 тисяч. Тому у брата є великий особняк, а для різних посиденьок на подвір"ї — спеціальне місце. Ми розпалили вогонь і смажили на ньому сосиски й ковбасу. Запивали все пивом та вином. Десерту на барбекю немає. Чай теж п"ють рідко.





Лондонське метро визнали найкращим у світі

Американська туристична компанія "Вірджин Вокейшнс" оприлюднила рейтинг кращих систем метрополітену. Лондонське метро (Ланден Тьюб) визнали найзручнішою підземкою в світі.

До списку кращих увійшло 11 систем метрополітену. Експерти оцінювали довжину ліній, інтенсивність руху, обсяг пасажирського потоку, доступність інформації для пасажирів. До уваги бралися швидкість руху поїздів, художнє оформлення станцій, комфортність, чистота та безпека.

Лондонське метро — найстаріше в світі. Його відкрили 1863-го. Довжина колії  становить 405 км. За один рік перевозить 976 млн пасажирів. На другому місці —  паризьке метро, на третьому — московське. До списку кращих увійшли метрополітени Мадрида, Токіо, Сеула, Нью-Йорка, Монреаля, Пекіна, Гонконгу та Сан-Паулу.


Ольга ДОМАНСЬКА

За проїзд платять електронною карткою


— Автобуси, хоч і їздять у Лондоні кожні три хвилини, часто бувають переповнені. Особливо зранку і в обідню пору, — розповідає львів"янка Іванна Школьна. — Люди не пхаються, коли бачать, що в автобусі вже немає місця. Але жоден чоловік не поступиться місцем жінці.

За проїзд у транспорті платять електронною карткою. "Зайців" штрафують на 20 фунтів (196 грн). Із контролерами, каже Іванка, краще не торгуватися і не сперечатися, бо відразу викличуть поліцію.

Найдорожчий у місті транспорт — таксі. Автівки всі однакові — маленькі чорного кольору. Водій сидить за скляною перегородкою. А віднедавна з"явилися рожеві таксі. Однак найпопулярнішим транспортом у Лондоні залишається метро. З одного кінця міста в інший їде десь півтори години. Автобус — понад 2 год.

Зараз ви читаєте новину «Англійці не снідають вівсянкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути