неділя, 12 січня 2014 17:37
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

Спецтема: Євромайдан-2013

Влада спише всі свої промахи на Майдан

В Україні з 21 листопада 2013 року тривають акції протесту. Людей обурило рішення уряду про призупинення підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. В Києві на Майдані Незалежності відбувається наймасовіша безстрокова акція.

Основними втратами для нинішньої влади стали моральні та геополітичні. По-перше, Віктор Янукович здався. Ми його зараз практично не бачимо. Таке відчуття, що його просто ізолювали в той час, коли проросійський пан Азіров постійно щось говорить. Адже нині він став стовідсотковим ньюзмейкером від влади. Переконаний, що це не його внутрішня втеча, а його поставили в такі умови.

Відбулась окупація країни. Президент по суті ні на що не впливає, не може чинити автономно. Його дії майже підпорядковані Росії. Наявність Майдану обмежує ту ж саму Російську Федерацію в бажанні почати активніше поглинати Україну. Добре, що вони тепер розуміють, що будь-який тиск на протестний рух призведе до нового сплеску. Все більше людей вийдуть на українські майдани. Тобто це однозначно стримує Росію від більш активних кроків, а українську владу від відвертої стовідсоткової капітуляції.

Позитивним є ще і той факт, що провладні політики освоїли путінську фразу, що Захід України поглинути не вдасться. Хоча тут і виникає осторога. Вони можуть захотіти реалізувати варіант такого собі відсічення. Майдан показав особливу роль галичан в протесаному русі. Бо, наприклад, кияни показали лише імпульсну готовність.

Варто наголосити - моральні втрати влади безумовні. Вони не змогли реалізувати свій план: тихо закрутити гайки та в'язати все під свій контроль. Глава держави та його команда навіть не мають впевненості в силових структурах.

Особливо їх лякає автомайдан. До речі, щодо Тетяни Чорновол. Розправа була не стільки за її розкривальні матеріали, скільки через те, що вона була одним із ідеологів автомайдану, і підбору об'єктів, які треба пікетувати. А це особливо неприємно та болісно для найвищих українських чиновників.

А щодо економічних збитків, то хай ними займається пан Азіров. Бо всі його промахи та доведена до дефолту країна будуть списані на рахунок Майдану. Хоча, навіть завзяті виборці Партії регіонів все одно не повірять, що Майдан якимось чином вплинув на соціально-економічний стан країни. Він навіть не блокує урядові споруди, бо його структури знаходяться поза межами урядового кварталу. Активісти не зривають роботу підприємств тощо.

Навіть реальний страйк бізнесу "регіоналів" не може вплинути на щось серйозним чином. В постіндустріальному суспільстві вони виглядають сумнівними. Хіба що загальнонаціональний страйк, який паралізує все: транспорт, комунікації. Але вірогідність виникнення такого бойкоту малоймовірна. Нічого подібного зараз нічого не може бути. А від епізодичного страйку, коли наприклад, люди не вийдуть на роботу – владі від того ні холодно ні жарко. Тобто економічних втрат від діяльності цього майдану вона не відчує.

Зараз ви читаєте новину «Влада спише всі свої промахи на Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути