Ексклюзиви
середа, 30 вересня 2015 13:38
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

Світ почув Порошенка

 29 вересня на засіданні ювілейної 70-ї Генеральної Асамблеї ООН виступив президент України Петро Порошенко. Він прямо назвав Росію агресором. Заперечив, що конфлікт на Донбасі є громадянською війною і заявив про військове вторгнення російських військ.

 Українська сторона належно підготувалася до виступу свого президента Петра Порошенка на Генасамблеї ООН. Його помітили. Підготовка почалася ще з засідань Радбезу Об'єднаних націй, де вже лунали тези, озвучені українським президентом. Але тоді вони були трохи пом'якшені.

Необхідну наростаючу, яка забезпечила увагу до промови, дала активна участь української делегації у зустрічах, кулуарній роботі та дебатах на Генасамблеї.

Про зацікавленість до України свідчить те, що зала під час промови Порошенка була достатньо заповнена. А сама промова побудована у системі цінностей прийнятих в Об'єднаних націях. Тому Порошенко відходив від теми, говорив речі, які хотіли почути інші. Бо якщо ми хочемо, щоб нас почули і голосували за наші пропозиції африканські, латиноамериканські, азійські країни, повинні говорити те, що цікавить їх. Порошенка почули. Це привернуло увагу більшості до подій пов'язаних з Україною. І це вже був позитив.

Сам виступ був синхронізований. Хоча готувався наперед. Експромту на Генасамблеї ООН бути не повинно. Бо це програш. Тому треба віддати належне міністерству закордонних справ, яке добре підготувалося. Там зуміли визначити певні точки, які звучали у виступах ключових гравців на генеральній асамблеї ООН і співставити їх у промові Порошенка. Тому декому здалося, що виступ Порошенка був реакцією на виступ Путіна. Насправді, це не так. Все було написано наперед. І корективи не вносилися.

Дуже позитивно й те, що виступ Порошенка попав в загальну канву. Наприклад, частина тез збігалася з виступом Обами, а також лідера Китаю. Складалося враження, що лідери Китаю та України ніби домовилися про певні нюанси у своїх промовах. Це теж було вдало прораховано. Бо багато країн світу хочуть бачити своїм заступником саме Китай.

А далі прозвучали наголоси, які відрізнялися від тих, які ми могли собі дозволити раніше. Мова йде про набагато жорсткіші тези щодо Росії.

В цілому на Генасамблеї ООН Україна прозвучала, як партнер США, про якого Обама чітко сказав, що ми будемо їх захищати і підтримувати. Плюс лідер Китаю висловився, що вважає не прийнятним, щоб до України застосовувався закон джунглів.

Тому виступ Порошенка потрапив в точку. Це відбулося частково завдяки нашій дипломатії, а частково через атмосферу, яка склалася.

Зараз ви читаєте новину «Світ почув Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути