пʼятниця, 18 вересня 2015 16:45
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

Фейкові вибори на Донбасі вигідні Україні

Фейкові вибори на Донбасі вигідні Україні

Ватажок "Донецької народної республіки" Олександр Захарченко призначив проведення місцевих "виборів" на 18 жовтня 2015 року. Їх збираються провести в кілька етапів і завершити в першому півріччі 2016 року. Україна ж наполягає, що вибори повинні відбутися за українським законодавством. Після того, як російські війська залишать територію України і українсько-російський кордон буде контролюватися Києвом.

- Зриву Мінських домовленостей не буде, бо Росія не в тому стані, щоб оголошувати відверту війну. Це, швидше, передумова до підриву мінських угод. Поки що є лише заява. Немає початку виборчих процедур. Залишається незрозумілим, за якими правилами їх будуть проводити. Це схоже на спробу політичного тиску. Щоб змусити Україну сісти за стіл переговорів із бойовиками. Мовляв, домовляйтеся з нами, інакше - вибори .

Є друга сторона. Це позиція України, яка свідчить про готовність до такого виклику. Йдеться про заяву Порошенка, в якій він наголосив на необхідності повного виконання Мінських домовленостей до кінця цього року. Сказав, що ніяких пролонгацій більше не буде. Це теж жорсткий блеф. Бо зараз виконати повністю Мінські домовленості неможливо.

Оголошення фейкових виборів на Донбасі може бути вигідним Україні. Їх проведення означає, що мінські домовленості поставлені під загрозу. Була створена конкретна жорстка дія, яка призвела до їх можливого невиконання. І цю дію пов'язують напряму з Москвою. Крім того, ставлення до цих виборів світової спільноти наперед сформовано. Воно негативне. Їх не визнає ніхто, навіть сама Росія. Тому, якщо вибори в "ДНР" та "ЛНР" проведуть, то це лише загострить увагу Заходу до всього, що Росія там чинить.

Але останні події свідчать про те, що Москва готова до компромісу. Вона посунула з позицій на Донбасі Пургіна і поставила Пушиліна. Якби вибори на окупованих територіях робилися силами Пургіна, він би блокував усі спроби їх зупинити. Тоді б у місцеві ради зайшли радикали, які б не відступили назад за вказівкою Москви. Росії довелося б застосовувати силу. А Пушилін виконуватиме все, що йому скажуть. І приведе в місцеві ради тих, хто слухатиметься. Якщо Росія накаже їм скласти повноваження, вони спокійно з цим змиряться. Це говорить про те, що поле для компромісу і подальших переговорів між Росією та Україною зберігається.

Однак, коли Росія зробила такий крок назустріч, Україна замість того, щоб йти на поступки, стала у бойову стійку. Пролунали заяви про те, що ми готові скасувати нинішній закон про місцеве самоврядування на Донбасі і прийняти жорсткіший в разі різких рухів Москви. На це важко щось відповісти будь-кому з партнерів.

Тому, можливо, Порошенко й очікує на фейкові вибори. Щоб провести зміни до Конституції, але зняти пункт щодо особливостей місцевого самоврядування на Донбасі. І таким чином зробити українську позицію жорсткішою.

Зараз ви читаєте новину «Фейкові вибори на Донбасі вигідні Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути