четвер, 24 вересня 2015 16:39
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

Загроза гібридної війни постійно висить над країнами Балтії

Росія з найдавніших часів була зацікавлена вести війни. В ідеалі - чинити пряму агресію. Її кінцевою метою було загарбання територій, захоплення ресурсів та знищення конкурентів чи опонентів. Іноді це називалося захистом від можливої превентивної атаки або порятунком місцевих співродичів, християн, братів по крові. А щоб виправдатися в очах цивілізованого світу Росія подавала це, як велику доброчинну місію.

Але не завжди їй вдається реалізувати пряме вторгнення. У випадку віддалених територій вона застосовує тактику гібридної війни або змішаний сценарій. Це вимушений фактор, на який їй доводиться йти, коли неможливо прямо застосувати артилерію, авіацію, ракетні війська.

Наприклад, у Сирії відбувається щось середнє між гібридною війною і прямим вторгненням. Сирія немає прямих кордонів з Росією. Тому РФ влаштувала там щось на зразок громадянської війни і почала розвалювати країну зсередини. Під виглядом підтримки Асада там воює російська армія.

Загроза гібридної війни постійно висить над трьома країнами Балтії. Пряма агресія там неможлива, бо вони є членами НАТО. Але для збурення всередині суспільства Росія може використати російськомовне населення, частка якого в Латвії, Литві та Естонії досить висока. Ризик відчувають Білорусь і Казахстан. Але вони поки що викручуються і все роблять для того, щоб цього уникнути.

Випадок з Україною досить унікальний. Бо в нас ймовірність гібридної війни була мінімальна. Але була велика загроза прямого вторгнення, неприхованої агресії Росії, яка б прийшла, наприклад, на заклик "легітимного" президента Януковича або так званої влади "ЛНР" та "ДНР". Все це подалося б як визволення братського народу від хунти. Такому сценарію завадили дипломатичні зусилля і загроза великих санкцій щодо Росії. Тому вона зупинилася і розв'язала гібридну війну. Це був вимушений фактор. Бо в гібридних війнах Росія не є сильною. І цілком може їх програти. Тому такі війни вона не любить. Її метою завжди є пряме вторгнення. Коли вона може захопити території, зробити з них сателітів, які б були залежними від неї.

Тобто основний принцип Росії - це загарбницькі війни. Таке лежить в основі російського народу і вивітрити його не можна. Єдине, що може врятувати світ від нації із загарбницькими тенденціями це коли вона втратить все те, що завоювала. Росія отримає шанс стати цивілізованою, коли залишиться у межах першого російського князівства, десь по Суздаль і Рязань.

Зараз ви читаєте новину «Загроза гібридної війни постійно висить над країнами Балтії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути