субота, 12 травня 2012 14:39
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

Мавпу можна навчити збити банан, а до Януковича не доходить

Днями німецький канцлер Ангела Меркель сказала, що в Україні та Білорусі громадяни страждають від диктатури й репресій. Ця заява зроблена в ході виборчої кампанії. Вона не означає позицію самого канцлера. Це віддзеркалення думки найважливішого в європейському контексті для нас учасника подій – німецького виборця.

Будь-який політик в світі звертається з тими тезами, які хоче почути його електорат. Так чинить і Меркель. Якщо вона говорить, що Україна перетворюється на Білорусь, це означає, що її аналітики чітко прорахували сприйняття німецьких виборців. Раніше їм було все одно, де та Україна, що там відбувається. Сьогодні в силу дуже серйозних інформаційних повідомлень про ситуацію із Юлією Тимошенко, іншими ув'язненими, про українські тюрми, корупцію, зловживання владою їм стало не байдуже. А це вже важливе питання.

Німецький політик, на відміну від українського, не може не враховувати позицію свого народу. Канцлер для нас продемонструвала, що німецький виборець вже не бачить різниці між Олександром Лукашенком та Віктором Януковичем. Якщо не відбудеться якихось зрушень, німецька сторона не зможе зробити жодного іншого кроку, аніж як до Білорусі. Інакше німці не сприймуть.

Чи розуміє Янукович, що відбувається? Коли я навчався на біологічному факультеті, у нас був спецкурс "Психологія хребетних". Ми вчили, що якщо мавпу декілька разів штурхнути, вона зрозуміє і не буде трусити дерево, а візьме палицю і зіб'є банан. Також є синдром собаки Павлова – крім безумовних рефлексів, існують умовні. Тобто в зоологічному світі все в порядку. А от у Януковича ні. Не доходить до дядька. Йому вже багато чого показали, але результату немає.

Я б зрозумів, якби у нього був тил – дружня Росія. І він був кумом, братом, сватом, улюбленцем чи фаворитом російського президента. Якби був впевнений, що Росія завжди підстрахує, допоможе, прикриє – на будь-яку нашу кризу із Євросоюзом жорстко заявить, що не дасть образити Україну. Тоді б наш президент міг гратися з Європою і замість собаки Павлова бути собакою Баскервілів. На жаль, так не вийде, бо Росія б'є з іншого боку тими ж методами, що і німці.

Янукович мусив до кінця цього тижня зробити публічну заяву, що ми хочемо вийти із ситуації з Тимошенко та іншими екс-урядовцями, готові йти на поступки і негайно розглянути законодавчі зміни, які дадуть можливість лікувати ув'язнених громадян за межами України. Це було б тим, що хотіли почути на Заході. Але ні президентського, ні урядового законопроекту у парламенті з цього приводу немає. Янукович не сказав те, про що просила Меркель.

Зараз ви читаєте новину «Мавпу можна навчити збити банан, а до Януковича не доходить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути