середа, 09 травня 2012 09:00

Ситуацію довкола Тимошенко можна порівняти з касетним скандалом

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Кость Бондаренко: ”Це їхня спільна гра, але найактивніші у справі Тимошенко — Росія й Німеччина”
Кость Бондаренко: ”Це їхня спільна гра, але найактивніші у справі Тимошенко — Росія й Німеччина”

Виїзд Юлії Тимошенко за кордон із різних причин вигідний усім політикам, стверджує політолог Кость Бондаренко, 42 роки. На його думку, ситуація з цим в'язнем перетворилася на геополітичну дубинку проти України, яку влада сама вклала в руки опонентів.

Що дасть виїзд екс-прем'єра стороні, яка її приймає?

— Проблеми. Вони перенесуться з України в іншу державу. Наприклад, від'їзд Тимошенко до Німеччини лікуватися можливий лише за умови, що німецькі правоохоронці нададуть гарантії перебування Юлії Володимирівни на лікуванні. Для цього треба визнати справедливість вироку щодо неї — правоту українського правосуддя. А коли Тимошенко вилікують, її доведеться депортувати в Україну. І тут Анґела Меркель матиме серйозну проблему, бо повертатиме до тюрми людину, яку вважає безпідставно засудженою. Їй доведеться пояснити своїм виборцям, чому вона віддала Юлю Януковичу. Якщо ж її не видадуть — Німеччина порушить деякі міжнародні угоди. Це дасть можливість українській владі звинуватити весь Захід у подвійних стандартах і покритті корупціонерів.

Які країни, крім Німеччини, можуть прийняти Тимошенко?

— Та будь-яка може. Її лобісти — фракція Європейської народної партії в Європарламенті, Джордж Сорос і Володимир Путін. Будь-який із цих важелів може зіграти роль в обранні місця її політичного катапультування. Але Юлія Володимирівна може вибрати і якусь екзотичну країну. Згадайте той же панамський паспорт Лазаренка.

Але найактивніші у справі Тимошенко — Росія й Німеччина. Вони на сьогодні близькі геополітичні союзники. Це їхня спільна гра, щоби не допустити вступ України до ЄС і забетонувати її в складі "русского мира". Тимошенко — лише інструмент у досягненні цієї геополітичної мети.

Київ примусять здати ряд своїх інтересів. Теперішню ситуацію довкола Тимошенко можна порівняти зі станом після касетного скандалу. Тоді Україну заблокували, скасувавши бойкот після певних поступок — на міжнародному ринку чи щодо участі у війні в Іраку. Ця стара тактика повторюється й зараз. Усередині ж країни відпрацьовують технологію 2004 року — нарощування рейтингу опозиції за рахунок фальшивих чи перебільшених звинувачень. Тоді оголосили про отруєння Ющенка і підняли собі рейтинг. Що там насправді відбулося, не знаємо досі. Зараз Тимошенко заявила, що її побили, але огляду в судмедексперта уникає. Голодує, проте заяви про голодування не написала. Отже, це старі політичні технології зі сподіваннями на повторення ефекту.

Хто в Україні виграє від того, що Тимошенко виїде?

— Усі сторони політичного процесу, кожна — з різних причин. Влада позбудеться в'язня номер 1. Тимошенко перетвориться на політичного емігранта, який поступово втрачає вплив. Як це сталося з Павлом Лазаренком. Лідери "Батьківщини" розуміють, що за такого сценарію для них продовжиться золота пора електоральних жнив. Олександр Турчинов і Андрій Кожем'якін наввипередки формуватимуть свої команди під "дахом" Тимошенко, ігноруючи при цьому позицію останньої. "Батьківщина" переживе епоху, якої зазнали більшовики під час перебування хворого і фактично ув'язненого в Горках Леніна, коли від його імені між собою боролися Лев Троцький та Йосип Сталін. При цьому заяви Тимошенко ігноруватимуть.

Арсенієві Яценюку виїзд екс-прем'єра дасть змогу надалі грати в гру "лідер опозиції". Він може позбутися баласту "Фронту змін", який йому зараз фактично ні до чого. Сплутати Яценюкові карти в цій грі  може хіба що Віталій Кличко.

Для Анатолія Гриценка від'їзд Юлії Володимирівни великого значення не матиме. Коли домінують крикуни й демагоги, такі люди непотрібні у великій політичній грі. Байдуже, є Тимошенко чи нема.

А вона сама виграє?

— Тимошенко перебуватиме в інших умовах, зможе задіяти два важелі — фінансовий та особистий соціальний капітал. Утім, другий чинник сумнівний, бо "Батьківщина" тривалий час функціонує без неї, а отже, здатна існувати так довго. Тому через рік її перебування за кордоном Турчинов може заспівати: "Дивись, як я навчився без тебе жити".

Зовнішньополітичне становище України після виїзду Тимошенко покращиться?

— Думаю, у стосунках України й Заходу це не стільки зняло б напруженість, скільки пом'якшило б їх тональність. Це в міжнародних відносинах дуже важливо. Серйозно виграв би Путін. Він продемонстрував би світу, а насамперед своїм політичним союзникам, що "своїх не здає". Це нагадало б тому ж Олександрові Лукашенку про користь миру з російським лідером. В України ж усі проблеми з Росією залишаться.

Зараз ви читаєте новину «Ситуацію довкола Тимошенко можна порівняти з касетним скандалом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути