субота, 12 травня 2012 09:00

Політика російської еліти щодо України давно узгоджена

Автор: фото з САЙТА www.iwp.org.ua
  В’ячеслав Ігрунов: ”Коли людина перебуває довго в одній системі, у неї замилюються очі”
В’ячеслав Ігрунов: ”Коли людина перебуває довго в одній системі, у неї замилюються очі”

7 травня у Москві відбулася інавгурація новообраного президента Володимира Путіна. За день до того пройшли протестні акції опозиції, поліція затримала сотні людей. Володимир Путін уже двічі був президентом Росії у 2000-2008 роках.

— Між першим, другим і третім приходом Путіна мало спільного, — зазначає директор московського Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень В'ячеслав Ігрунов, 64 роки. — Уперше — йому треба було відновлювати зруйновану державу, склеєну Єльциним нашвидкуруч. Він зробив це, але невміло, зберігши недоліки попередньої радянської державної машини. Вона зараз так само дихає на ладан, як і колись СРСР.

Що Путін має робити по-іншому?

— Йому треба шукати можливість легітимізувати владу. Придумати форми мобілізації молодих людей в апарат, у державне будівництво, в усі сфери життєдіяльності. Якщо він раніше перерозподіляв власність, створюючи нову форму керування економікою, то тепер йому доведеться зайнятися підтримкою малого і середнього бізнесу. Прибирати державу із великих компаній, знищувати монополії, робити суспільне життя динамічнішим.

Здається, більшу частину цих завдань президент не зможе здійснити. Путін — здібний політик, міг би зробити для Росії багато. Але коли людина перебуває довго в одній системі, у неї замилюються очі. Путін не може радикально змінити свою команду, оточення. Тому йому важко зробити економіку ефективнішою, а суспільне життя вільнішим.

Чому поліція жорстко придушила демонстрацію проти голови держави?

— Щоб проілюструвати, що попередній президент був слабким, а цей — ні. Але опозиція також загострила ситуацію — не хотіла змиритися з обмеженнями, які ввела влада. Путін не любить, коли йому хтось щось диктує.

Як може реагувати на таку жорсткість суспільство?

— Якщо почнеться загвинчування гайок, воно нічого не вдіє. Опозиція поки що не може протистояти добре організованій владі. Їй належить пройти довгий шлях підготовки, самонавчання, зміни форм і методів боротьби. Попередні терміни правління Путіна привели до деградації старої радянської еліти, яка в останні роки СРСР була й без того слабкою. Тепер політичну еліту слід відроджувати.

Чи досидить Володимир Путін у Кремлі всі шість років?

— Так. Якщо не станеться якихось непередбачуваних радикальних подій.

Як оцінюєте президентство Дмитра Медведєва?

— Він був слабким керівником і президентом невиправданих очікувань. Назвати його ліберальним не можна, бо більшість рішень за нього ухвалювали інші. Хоча не варто й називати його маріонеткою, бо таку політику Медведєв вів за домовленістю з Путіним.

Як зміниться політика Кремля щодо України?

— Політика всієї російської політичної еліти щодо України давно узгоджена. Україна розглядається як надзвичайно важливий елемент у спільній історії та економічній системі, тому з нею завжди будуть особливі відносини. Безумовно, продовжаться спроби залучити Київ до Митного Союзу та Євразійського економічного співтовариства, розвинути інтеграційні процеси.

Чому Володимир Путін діє в унісон із Німеччиною стосовно Юлії Тимошенко — пропонує лікувати її в Росії?

— Анґела Меркель демонструє турботу про права людини. А Путін вважає незаслуженим процес над екс-прем'єркою. Її посадили за газові угоди — це плювок у бік Росії. Путін показує Януковичу, що не згоден із цим. Можливо, найближчим часом у них буде серйозна розмова на цю тему.

Зараз ви читаєте новину «Політика російської еліти щодо України давно узгоджена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути