вівторок, 25 липня 2017 00:20

"Замість радянського гімну увімкнули український. Хоча незалежність проголосили наступного дня"

Автор: Тетяна САРАХАН
  Павло Хникін відкрив у Вінниці магазин із продажу велосипедів
Павло Хникін відкрив у Вінниці магазин із продажу велосипедів

48-річний Павло Хникін двічі вигравав срібні нагороди Олімпійських ігор. Було це 1992 року в Барселоні. Нині очолює Вінницьке обласне відділення національного олімпійського комітету України. На зустріч запрошує до свого офісу.

Чому обрали саме плавання?

— Ріс дуже хворобливим. Часто застуджувався. Боліли вуха. Носив ватні тампони в них. Коли мав 7 років, лікарі сказали — треба йти в басейн, загартовуватися. А була ще історія. Уже мав звання майстра спорту міжнародного класу. Прийшов до лікаря. Він оглянув мої барабанні перетинки. Каже, вам треба вуха закривати, коли душ приймаєте. Я засміявся.

У першому класі потрапив у ДЮСШ. Пас задніх. Посідав на змаганнях останні місця. Мене єдиного навіть не брали до спортивного табору. Так тривало вісім років. Різко додавати почав у дев'ятому класі

Народився у Свердловську (нині Єкатеринбург. — ГПУ). Коли було 2 роки, батьки переїхали до Вінниці. Один дід у мене росіянин, другий — із Рівного. Сам себе відчуваю людиною з минулого. Тоді держава дбала про своїх спортсменів. А не так, як зараз. Приклад: тільки шість людей від України їдуть на юнацький чемпіонат Європи. У наші часи виступали 20–25 плавців.

Раніше 23–24 роки — це був ветеранський вік у плаванні. Межі розсунув Володимир Сальніков — радянський плавець, який виграв заплив на 1500 метрів вільним стилем на Олімпіаді-1988. Йому було 28.

Ваш перший серйозний спортивний успіх?

— На чемпіонаті України-1987 посів третє місце на дистанції 50 метрів вільним стилем. Ніхто не чекав. Бо до цього кілька місяців тренувався сам, з ДЮСШ мене "виставили".

Стосунки у збірній УРСР були напружені. Доводилося битися. Існувала дідівщина. Треба було відстоювати себе.

Служити у армії вам довелося?

— Хотіли забрати до Львівського військового округу. Тренер каже: хочеш — відсидиш там два роки. У спортроті. Або треба "косити". А це ж карна справа, якщо впіймають. І все таки я ризикнув. "Прикрив" мене головний тренер збірної України. Вдома практично не був. Постійно на зборах. Упіймати мене не могли.

Яка роль тренера у плаванні?

— На перший погляд, що вищий рівень спортсмена — то менша роль наставника. Насправді це не так. Інколи долю першого місця вирішують соті секунди. І хто раніше торкнеться бортика — залежить саме від тренерських знань та інтуїції.

Приклад. 1996 рік, Олімпійські ігри, Атланта. Мені 27 років. Але перебував в "опалі". Мого тренера Анатолія Корчинського поселили за 80–90 кілометрів від олімпійського селища. Звичайно, це ускладнило нашу роботу. Показав тільки шостий результат на 100-метрівці вільним стилем і восьмий на 100-метрівці батерфляєм. Хоча цілком міг потрапити до трійки призерів. Особливо у батерфляї. У попередньому запливі показав третій час. Плив "на відпочинку", не викладався. Але правильну тактику на фінал сам обрати не міг. А тренера поруч не було. 50 метрів ішов у лідерах разом із росіянином Денисом Панкратовим, королем цього виду плавання. Але далі підтримати цю швидкість не міг. Панкратов додав, а я не зумів.

Чому ви віддавали перевагу спринтерським дистанціям?

— Не подобається монотонність. Не можу тривалий час робити одне і те ж саме. Тому виступав тільки на 50, 100, 200 метрів. 400 — це вже не моє.

Я був технічний, дихав на обидва боки. Це дозволяло розвивати периферійний зір. Завжди бачив — хто мене випереджає, а кого — я.

1992-й — ваш пік кар'єри. Що першим спадає на думку, коли згадуєте тогорічну Олімпіаду?

— У естафеті 4х100 метрів вільним стилем плив першим. Бо антропометричні дані в мене не видатні, а далі, під час другого та подальших етапів, іде вже хвиля в басейні. Втриматися на ній не так легко.

Закінчив естафету першим. Далі відкотилися на п'яте місце. На друге нас "витягнув" Олександр Попов — знаменитий плавець, чотириразовий олімпійський чемпіон, який був заявлений на четвертому етапі.

Попов — гіперталановитий плавець. Був конкурентним навіть у 32 роки, вигравав тоді чемпіонат світу. Але від особистого спілкування з ним у мене не залишилося позитивних вражень. Зараз не спілкуємося. У нас різні погляди на життя.

Отримав 2000 доларів за дві срібні нагороди Олімпіади-1992. Наступного дня після "срібного" запливу пішов відзначати успіх. Прогулявся центром Барселони, заходив чи не у кожну кав'ярню. О четвертій ранку повернувся в Олімпійське селище.

Які ще змагання пам'ятні?

— 30 листопада 1991 року виступав у складі збірної України на Кубку світу в Канаді. Виграли етап у естафеті. І на нашу честь організатори увімкнули гімн України, а не Радянського Союзу. Хоча офіційно незалежність держава здобула наступного дня.

Виступав на чотирьох Олімпіадах

Павло Хникін народився 5 квітня 1969 року в російському Свердловську. Коли мав 2 роки, родина переїхала до Вінниці. Займатися плаванням почав у 7 років.

Дворазовий срібний призер Олімпіади-1992 у Барселоні, Іспанія. Обидві медалі здобув у естафетах: 4х100 м вільним стилем та 4х100 м у комбінованій.

Дворазовий срібний призер чемпіонатів світу. Також має одну бронзову ­нагороду.

Виступав на чотирьох Олімпіадах. Остання — 2004-го, коли мав 35 років.

Мешкає у Вінниці. Відкрив магазин із продажу велосипедів.

Хобі — водний туризм. Не любить футболу.

2014-го очолив Вінницьке обласне відділення Національного олімпійського комітету України.

Дружина Світлана молодша на 10 років. Мають двох синів і доньку.

Зараз ви читаєте новину «"Замість радянського гімну увімкнули український. Хоча незалежність проголосили наступного дня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути