вівторок, 27 лютого 2018 06:40

Лобановський, Блохін та Буряк відмовилися рятувати Київську область

Автор: WWW.TRIBUNA.COM
  Капітан київського ”Динамо” Віктор Колотов (№9) зіграв за збірну Київської області на Спартакіаді союзних республік-1979. Леонід Буряк (№12) відмовився це робити
Капітан київського ”Динамо” Віктор Колотов (№9) зіграв за збірну Київської області на Спартакіаді союзних республік-1979. Леонід Буряк (№12) відмовився це робити

Про те, як київське "Динамо" грало повним складом за збірну Радянського Союзу та національну команду ­України, відомо всім. Уболівальники команди заслужено цим пишаються. Але "динамівці" в повному складі виступали не лише за збірні. І йдеться не про 1920–­30-ті роки, а про більш близьку ­історію, свідки якої ще є серед нас.

Кажуть, статистика знає все. Завжди мав у цьому сумніви: статистики — теж люди і можуть помилятися. У рік 90-річчя київського "Динамо" футбольні статистики ще раз перетрусили архіви. Там, здається, є кожен матч великого клубу. Причому не лише основного складу, а й дублерів, юнаків тощо. Однак про гру, яку я збираюся нагадати, у жодному доступному мені архіві немає жодного запису. А це був поєдинок за участю основного складу "Динамо". Саме тому вирішив розповісти цю майже детективну історію. Коли десь помилюся, мене поправлять ще живі учасники тої зустрічі.

Це сталося в червні 1979 року. Москва та ще чотири міста Радянського Союзу, зокрема і Київ, готувалися приймати наступного року Олімпійські ігри. Генеральною репетицією цих змагань мала стати літня Спартакіада народів СРСР, фінал якої спланували день у день за графіком ігор майбутньої Олімпіади. З цієї нагоди до програми Спартакіади повернули футбол. Фінальний турнір за участю збірних Москви, Ленінграда та 14 союзних республік, чомусь крім Естонії, пройшов за формулою фіналу Кубка світу — турнір за рік до цього відбувся в Аргентині. Одну з груп футбольної Спартакіади приймав Київ, який за рік провів груповий турнір олімпійського футбольного турніру.

За правилами тих часів, перед Всесоюзною Спартакіадою мали пройти Спартакіади союзних республік. Тож в Українській РСР слід було провести футбольний турнір Спартакіади.

Він тривав із 13 до 24 червня. Спочатку команди областей розбили на шість підгруп, після чого переможці розіграли титул у фінальному турнірі в тодішньому Дніпропетровську. Заради цього змагання в першості другої ліги влаштували двотижневу перерву — передбачалося, що кожну область представлятиме команда другої ліги.

Київську область було довірено представляти столичному СКА, а матчі підгрупи, де мала грати команда, проводили в Рівному. І треба ж було такому статись — київські "армійці", один із лідерів другої ліги, програли перший поєдинок. Наступний був проти рівненського "Авангарду", який представляв свою область і теж був серед лідерів другої ліги.

Ось тоді хтось із вищого футбольного начальства вирішив урятувати престиж Київської області. І на другий матч до Рівного замість СКА відправили іншу столичну команду — "Динамо".

"Динамівці" щойно повернулися з Москви, де виграли поєдинок вищої ліги проти ЦСКА. Тож для "розминки" перед наступною грою з московським "Торпедо" їх посадили до червоного "Ікаруса" й відправили до Рівного. Судячи з усього, їхати футболісти не хотіли. Автобус вирушив без Валерія Лобановського, Олега Блохіна та Леоніда Буряка. Усі інші вийшли на поле стадіону в Рівному о 16-й годині в суботу 16 червня 1979 року.

Жодних оголошень про приїзд "Динамо" в Рівному не було. За півроку до того на товариському матчі за участі киян народ ледь не розвалив стадіон — зібралося понад 30 тисяч уболівальників! А цього разу арена була майже порожня — турнір Спартакіади нікого не цікавив. Тож Віктор Колотов із партнерами грали проти місцевого "Авангарду" практично без глядачів.

Я на цю гру запізнився. Думав, гратиме київський СКА. Тому прийшов лише на другий тайм, аби не купувати квиток. Як же здивувався, коли побачив на полі "Динамо"! І це ще не все. На табло був рахунок — 2:0 на користь господарів.

Чи то "Авангард" тоді зіграв вище своїх можливостей, чи то "динамівці" не прагнули віддати всі сили, але сенсаційний рахунок матчу між Київською та Рівненською областями, а фактично між "Динамо" та "Авангардом", так і не змінився. Кияни після гри одразу відбули до столиці. Їхній виступ області не допоміг. Свідками поразки стали кілька сотень випадкових глядачів. А протоколи тої Спартакіади, якщо й збереглися, лежать десь у глибоких архівах.

Наслідок — реальний офіційний матч основного складу "Динамо", нехай і під вивіскою "Київська область", опинився поза статистикою. Я вирішив виправити цю помилку і поновити історичну справедливість. Гадаю, футбольні статистики будуть мені за це вдячні. Щодо протоколу гри, то вибачайте.

Зараз ви читаєте новину «Лобановський, Блохін та Буряк відмовилися рятувати Київську область». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути