пʼятниця, 15 грудня 2017 06:46

Хацкевич зробив ставку на молодих

Легіонери "Шахтаря" прагнуть швидше залишити Україну

Закінчилася перша частина чемпіонату України. Результати команд аналізує футбольний тренер 56-річний Олег Федорчук.

— "Шахтар" залишив двояке враження, — каже Федорчук. — Команда відмінно зіграла в єврокубках, де поступилася трьома балами безумовному лідеру — "Манчестер Сіті". Водночас у чемпіонаті клуб переживає кризу. Донеччани — єдиний клуб в Україні, який не має фінансових проблем. Блискучі матчі на євроарені чергуються із невиразною грою у внутрішній першості. Пояснюю це тим, що бразильці прагнуть якомога швидше залишити Україну. На матчі внутрішньої першості в них бракує мотивації й емоцій.

"Динамо" мало певні фінансові труднощі й упродовж осінньої частини першості кидалося з дощу та під ринву. Однак ближче до грудня вибрали правильний вектор — зробили ставку на молодих. Головний тренер Хацкевич і його помічник Лужний прогресують на очах. У нелегкій ситуації вони наважилися ризикнути, ставлячи до основного складу Шепелєва, Буяльського, Шапаренка й Циганкова. На підході ще кілька цікавих гравців. Лужний і Хацкевич виконують роль Валерія Газзаєва — одного зі своїх попередників. Він відкрив для киян чимало молодих талантів. Гра команди стабілізувалася. Бачу чималі перспективи. Виступ "Динамо" можна оцінити твердою "четвіркою".

"Ворскла" заслужила своє третє місце. Полтавці мали провальну серію, коли місяць не могли виграти. Однак не запанікували й продовжили гнути свою лінію. У листопаді стабілізували склад й останні шість-сім матчів провели вдало.

"Зоря" наступила на ті ж граблі, що боляче б'ють українських середняків, які виступають у єврокубках. Улітку команда суттєво оновила склад, а восени почалася боротьба на двох фронтах. У таких ситуаціях потрібні щонайменше 20 кваліфікованих гравців, які можуть забезпечити міцний тил. У луганців цього не було. Однак команда проявила характер і ближче до зими виборсалася з кризи. Принаймні у внутрішній першості. Підопічні Вернидуба — команда, яка спочатку грубо помиляється, а потім долає труднощі.

"Верес" улітку й в першій половині осені грав на емоціях. У команди був потужний ігровий сплеск. Це як своєрідний допінг. Але після жовтня ситуація почала змінюватися. Кінцівку осінньої частини чемпіонату "Верес" провалив. І в кубку, і в чемпіонаті команда ледве рухалася. Погіршився внутрішній мікроклімат. Молодим тренерам треба докласти чимало зусиль, аби втриматися на п'ятому місці.

"Олімпік" невідомо скільки очок набрав. Не дограли матч із "Карпатами". Я не уявляю, як його можна дограти навесні, коли склади обох команд сильно зміняться. А робити це треба в тих складах, що виходили на поле два тижні тому.

Краще виступити "Олімпіку" не дозволили єврокубки. Обмежена кількість кваліфікованих футболістів і гра на два фронти ще нікому на користь не йшли. Однак я мушу віддати належне тренеру Санжару. За будь-яких умов і обставин він "зліпить" боєздатний колектив. Схоже, у нас з'явився ще один талановитий тренер. Він мені нагадує білоруса Гончаренка, коли той працював на батьківщині у БАТЕ (очолює московський ЦСКА. — ГПУ) — молодий, перспективний, прогресивний. Санжар заслужив на запрошення із більш іменитого колективу.

"Маріуполь" став жертвою внутрішніх проб­лем. Із Севидовим команда певний час йшла на третьому місці. За Бабича "Маріуполь" постав іншим колективом. Гра розладналася, була тривала серія без перемог із крупними поразками. Склад неоднозначний. Є талановита молодь і ветерани. Останнім нічого не треба, лише дали б спокійно пограти ще кілька років. Здається, керівництво не визначилося зі стратегічними планами: чи то творити команду на перспективу, чи спробувати поставити амбіційні плани зараз. Підсумок — не вийшло ні того, ні іншого. Другу частину чемпіонату провалили.

"Олександрія" стала жертвою гри своїх захисників. Так погано, як цього року, вони давно не грали. Я розумію Шарана. Він давно працює з цими людьми, знає їхні людські якості, а вони — його доброту. Однак корифеї стверджують, що тренер завжди має бути готовий різати по-живому. Які б гарні людські якості гравець не мав, його треба змінювати, коли для цього настає час. Це чи не найбільший недолік нашої професії.

"Зірка" має розвивати інфраструктуру. Поки що і молодіжний, і юнацький склади — на останніх місцях у своїх першостях. Президент потрапив під вплив агентів, що продають гравців. Брати іноземців, які аж ніяк не тягнуть на лідерство в колективі — марнотратство. Дешевше і практичніше виховати своїх.

"Чорноморець" розчарував. Тренер багато говорить, роздає гарні інтерв'ю, але результату на практиці не видно. Немає ні гри, ні комплектації. Окрім "Чорноморця" область має ще три команди майстрів, у яких можна знайти людей для головної команди Одещини. Єдина світла пляма — Хобленко. Хлопець демонструє свої таланти багатшим клубам.

Так, як розуміються на футболі на Львівщині, не розуміються ніде. Багато команд майстрів, насичені чемпіонати області та районів, глядачі, які розбираються в усіх нюансах гри — й бездарні "Карпати". Тренерів було стільки, як зірок на небі. Про яку довготривалу стратегію може йти мова? Такої зневаги до професії тренера немає ніде й уже не буде. Команда звикла грати без режисера, як Бог на душу покладе.

"Сталі" треба поспівчувати. За клуб усі забули, а він собі ще якось животіє. За рівнем гри "Сталь" відповідає шостій-сьомій команді першої ліги. А хлопці зуміли зіграти внічию з "Шахтарем".

Становище команд

І О

1. "Шахтар" 19  42

2. "Динамо" 18  39

3. "Ворскла" 19  31

4. "Зоря" 19  27

5. "Верес" 19  26

6. "Олімпік" 18  25

7. "Маріуполь" 18  23

8. "Олександрія" 19  19

9. "Зірка" 19  18

10. "Чорноморець" 19  17

11. "Карпати", Львів 18  15

12. "Сталь" 19  12

Турнір мають відновити 17 лютого 2018-го.

Примітка: матч "Маріуполь" — "Динамо" зіграно не було. Його підсумок визначить міжнародний спортивний арбітраж у Лозанні, Швейцарія. Матч "Карпати" — "Олімпік" не дограли. Другий тайм поєдинку повинні провести до 3 березня 2018 року — тоді стартує другий етап у прем'єр-лізі.

Зараз ви читаєте новину «Хацкевич зробив ставку на молодих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути