пʼятниця, 10 червня 2016 12:00

Україна не вийшла з групи на домашньому турнірі – історія Євро-2012
8

Сьогодні стартує Євро-2016 з футболу. "Gazeta.ua" закінчує серію публікацій про минулі турніри. Сьогодні у фокусі – 2012 рік.

Першим з кубком вийшов Яшин - історія Євро-1960

Франко запізнився на фінал - історія Євро-1964

Радянський Союз програв півфінал через жереб – історія Євро-1968

Збірна СРСР програла фінальний матч ідеологічному ворогу – історія Євро-1972

Антонін Паненка винайшов новий стиль пробиття пенальті – історія Євро-1976

ФРН стала першою командою, яка виграла турнір двічі – історія Євро-1980

Платіні забив дев'ять м'ячів у п'яти матчах – історія Євро-1984

Лобановський дивом не став чемпіоном – історія Євро-1988

Донька героя турніру померла за місяць після його закінчення – історія Євро-1992

Долю першого місця вирішив "золотий" гол німця Бірхоффа – історія Євро-1996

"Бей, Хохлов, спасай Россию" - історія Євро-2000

Грецьке диво від німця Рехагеля – історія Євро-2004

Іспанія перемогла через 44 роки – історія Євро-2008

Україна і Польща здобули право на проведення Євро в 2007 році в місті Кардіфф, що в Уельсі. Загалом на проведення чемпіонату було подано 5 заявок. На першому етапі відсіялися Греція, яка мала два голоси, і Туреччина із шістьма голосами. Цікаво, що Польща й Україна висіли, буквально, на волосині, оскільки набрали лише 7 голосів і пройшли до фіналу в статусі аутсайдерів. Лідерами почувалися Італія та Хорватія із Угорщиною.

Було зрозуміло бажання УЄФА провести Євро в Східній Європі. Потужностей Хорватії та Угорщини явно бракувало. Ставку було зроблено на Україну й Польщу. У фінальному голосуванні не знадобилося два тури. Україна й Польща здобули 12 голосів проти чотирьох італійських. Долю Євро було вирішено. Перемога у відборі зобов'язувала Польщу з Україною збудувати потужну інфраструктуру. Поляки вклали 20 мільярдів євро, а Україна – 12 мільярдів. Нам не вистачило грошей на дороги. У рамках підготовки до чемпіонату Європи в Україні було збудовано та реконструйовано шість стадіонів – в Дніпропетровську, Харкові, Донецьку, Одесі, Києві та Львові. Попри нові арени Одеса і Дніпропетровськ залишилися за бортом.

 

У Польщі чемпіонат приймали Варшава, Познань, Вроцлав та Гданськ.

Відбірний турнір приніс кілька несподіванок. Найбільша сталася у третій групі. Італія достроково забезпечила собі перше місце, а друге потужним фінішним спуртом виборола Естонія, яка в останніх трьох турах несподівано двічі перемогла Північну Ірландію - 4:1 і 2:1 і Словенію на виїзді - 2:1. Серби залишилися третіми, а словенці – четвертими.

Першу групу легко виграла Німеччина, яка мала 10 перемог у 10 матчах. Туреччина зуміла випередити Бельгію і посіла друге місце. У другій групі Росія зуміла випередити Ірландію завдяки перемозі у Дубліні - 3:2.

Несподівано слабко стартували французи. "Триколірні" програли вдома Білорусі - 0:1, але надалі виправилися й посіли перше місце. У стикові ігри пробилася Боснія. У п'ятій групі тріумфували Нідерланди і Швеція, у шостій – Греція та Хорватія. Сьома група принесла ще одну несподіванку – Чорногорія зуміла випередити Швейцарію й посісти друге місце. Першими були англійці.

Данці і португальці виграли восьму групу. Вони ще не знали, що не розлучаться і під час Євро, коли знову потраплять до однієї групи. Останні дві путівки до України й Польщі вибороли чемпіони світу та Європи іспанці та чехи, які фінішували другими.

Швеція як найкраща збірна серед усіх, хто посів друге місце, виборола пряму путівку на Євро. У стиках найбільше пощастило ірландцям, яким дісталася збірна Естонії. Злі язики стверджували, що корумповані керівники європейського та світового футболу в такий спосіб компенсували Ірландії знамениту руку Анрі, завдяки якій Франція поїхала на Кубок світу-2010. Ірландія розтрощила Естонію - 4:0 і 1:1. Португалія розірвала Боснію - 0:0 і 6:2. Не вийшло боротьби і в інших парах: Туреччина – Хорватія - 0:3 і 0:0, Чехія – Чорногорія - 2:0 і 1:0.

Турнір відкрили співгосподарі. Поляки першими забили в матчі проти Греції. На 17-й хвилині відзначився Роберт Левандовський. Але надалі співгосподарів Євро наче підмінили. У другому таймі греки зрівняли рахунок. М'яч забив Салпінгідіс. Росіяни розтрощили чехів - 4:1. У сусідній країні розпочалася ейфорія. Всі чекали на повторення тріумфу 2008 року.

Однак наступні матчі оптимізм росіян збавили. Чехи перемогли греків - 2:1, а Польща завершила миром гру з Росією - 1:1.

У третьому турі чехи зробили неможливе. Почавши турнір із поразки 1:4, вона зуміли виграти групу. Для цього достатньо було перемогти господарів - 1:0. Греки, яких улаштовувала лише перемога, досягли свого у грі проти росіян 1:0. Росія виявилася третьою зайвою. Польща посіла останнє місце.

У групі "В" Німеччина продовжила свій тріумфальний виступ, який розпочала 10 перемогами у відборі. Три гри – три перемоги. Португалія мала дві перемоги і друге місце. Данія одну й третє. Харків виявився нещасливим містом для Нідерландів: "помаранчеві" вперше в історії зазнали трьох поспіль поразок у турнірі.

Драматичною виявилася боротьба в групі "С". Хорвати розпочали з перемоги над Ірландією 3:1. Італійці й іспанці розписали нічию - 1:1. З таким самим рахунком закінчилася гра другого туру між Італією і Хорватією. Іспанія познущалася з Ірландії - 4:0.

Було зрозуміло, що доля другої путівки визначиться в матчі Іспанія – Хорватія. Навас забив на 88-й хвилині і відправив хорватів додому. Італія легко впоралася із Ірландією - 2:0.
У нашій групі французи й англійці розпочали із класичної нічиєї - 1:1. Україна у другому таймі стартового поєдинку зі Швецією пропустила від Ібрагімовича. Але швидко відігралася. Подачу Андрія Ярмоленка використав легендарний Шевченко. 1:1 на 52-й хвилині. Ще за сім хвилин ці двоє знову опинилися в центрі уваги. Коноплянка подав кутовий з лівого флангу, Шевченко відірвався від Ібрагімовича і пробив під стійку головою - 2:1.

 

Однак надалі фаворити своє взяли. Французи не помітили зливи, через яку матч відклали на 45 хвилин, в нещасливому для Україні Донецьку й забили нам двічі - 2:0. Україна, здається, не створила жодного моменту.

Гра Швеція – Англія була більш драматичною. Англійці відкрили рахунок, але потім пропустили двічі. Однак Волкотт урятував для Англії нічию, а Велбек на 78 хвилині приніс вольову перемогу 3:2. Швеція втратила всі шанси на продовження боротьби.

У заключному турі Ібрагімович і компанія таки зуміли здобути перемогу над Францією - 2:0. Україна приймала в Донецьку Англію і пропустила від Руні на початку другого тайму. На 75-й хвилині "відзначилася" суддівська бригада угорця Кашаї. Спочатку арбітри не помітили явний офсайд у Мілевського і в тій же атаці не зафіксували гол, забитий Марко Девічем.

 

Після гри розлючений тренер України Олег Блохін на прес-конференції запропонував одному із журналістів "поговорити по-чоловічому". Англія виграла групу, а Франція посіла друге місце.

Чвертьфіналів цікавих не було. Італійці після нульової нічиєї дотиснули англійців у серії пенальті. Збірна Чехії не встежила за Кріштіану Роналду, який забив на 79-ій хвилині. Іспанія легко переграла Францію - 2:0. І лише Німеччина забила багато у ворота греків. Німець Лам відкрив рахунок, а грек Самарас його зрівняв. Після цього бундестім прорвало. За 13 хвилин Хедіра, Клозе і Ройс забили тричі. Салпінгідіс із пенальті зробив так, щоби уникнути розгрому - 4:2.

У півфіналах драматургії теж було обмаль. Іспанія і Португалія в Донецьку грали вкрай обережно. Пенальті якісніше пробили іспанці. Натомість Італія присоромила букмекерів, коли переграла Німеччину. Супер Маріо Балотеллі забив двічі у першому таймі варшавського півфіналу. Єдине на що спромоглися німці – це гол Езіла на 92-й хвилині. Часу на завершальний штурм уже не було.

Фінал у Києві довів різну силу фіналістів. Іспанія домінувала, провела чотири голи і могла забити ще. Італія не мала ні сил, ні емоцій опиратися іспанській машині - 4:0. "Червона фурія" втретє відсвяткувала чемпіонство у Старому Світі.

 

Євро-2012. Фінальний турнір. Україна/Польща

Група "А": Чехія, Греція, Росія, Польща

Перший тур
Польща – Греція – 1:1
Росія – Чехія – 4:1

Другий тур
Польща – Росія – 1:1
Греція – Чехія – 1:2

Третій тур
Польща – Чехія – 0:1
Греція – Росія – 1:0
Підсумкове становище команд: 1. Чехія – 6 очок. 2. Греція – 4. 3. Росія – 4. 4. Польща – 2.

Група "В": Німеччина, Португалія, Данія, Нідерланди

Перший тур

Німеччина – Португалія – 1:0

Данія – Нідерланди – 1:0

Другий тур
Німеччина – Нідерланди – 2:1
Данія – Португалія – 2:3

Третій тур
Німеччина – Данія – 2:1
Португалія – Нідерланди – 2:1
Підсумкове становище команд: 1. Німеччина – 9 очок. 2. Португалія – 6. 3. Данія – 3. 4. Нідерланди – 0.

Група "С": Італія, Іспанія, Ірландія, Хорватія
Перший тур
Італія – Іспанія – 1:1
Ірландія – Хорватія – 1:3

Другий тур
Італія – Хорватія – 1:1
Іспанія – Ірландія – 4:0

Третій тур
Італія – Ірландія – 2:0
Хорватія – Іспанія – 0:1
Підсумкове становище команд: 1. Іспанія – 7 очок. 2. Італія – 5. 3. Хорватія – 4. 4. Ірландія – 0

Група "D": Україна, Швеція, Англія, Франція

Перший тур
Україна – Швеція – 2:1 (0:0)
11 червня. Київ. Стадіон "Олімпійський". 64290 глядачів.
Суддя: Джунейт Чакир, Туреччина
Україна: П'ятов – Гусєв, Михалик, Хачеріді, Селін – Тимощук, Ярмоленко, Коноплянка (Девич, 90+3), Назаренко – Шевченко-к (Мілевський, 81), Воронін (Ротань, 85). Тренер: Олег Блохін
Швеція: Ісакссон, Лустіг, Мельберг, Гранквіст, Ольссон, Ельм, Чельстрем, Ларссон (Вільгельмссон, 68), Ібрагімович-к, Тойвонен (Свенссон, 62), Розенберг (Елмандер, 71). Тренер: Ерік Хамрен
Голи: Ібрагімович, 52, Шевченко, 55, 62
Франція – Англія – 1:1

Другий тур
Україна – Франція – 0:2 (0:0)
15 червня. Донецьк. Стадіон "Донбас Арена". 48000 глядачів.
Суддя: Бйорн Куйперс, Нідерланди
Україна: П'ятов – Гусєв, Хачеріді, Михалик, Селін – Тимощук, Ярмоленко (Алієв, 68), Коноплянка, Назаренко (Мілевський, 60) – Шевченко-к, Воронін (Девич, 46). Тренер: Олег Блохін
Франція: Ллоріс-к – Дебюші, Рамі, Мексес, Кліші – Діарра, Кабай (Мвіла, 68) – Менез (Мартен, 73), Насрі, Рібері – Бензема (Жиру, 76). Тренер: Лоран Блан
Голи: Менез, 53, Кабай, 57
Швеція – Англія – 2:3

Третій тур
Україна – Англія – 0:1 (0:0)
19 червня. Донецьк. Стадіон "Донбас Арена". 48700 глядачів.
Суддя: Віктор Кашшаї, Угорщина
Україна: П'ятов – Гусєв, Хачеріді, Ракицький, Селін – Тимощук-к – Ярмоленко, Коноплянка, Гармаш (Назаренко, 78) – Мілевський (Бутко, 77), Девич (Шевченко, 70). Тренер: Олег Блохін
Англія: Харт – Джонсон, Террі, Лескотт, Коул – Джеррард-к, Паркер, Мілнер (Волкотт 70), Янг – Руні (Чемберлен, 87), Велбек (Керролл, 82). Тренер: Рой Ходжсон
Гол: Руні, 48
Франція – Швеція – 0:2
Підсумкове становище команд: 1. Англія – 7 очок. 2. Франція – 4. 3. Україна – 3. 4. Швеція – 3.

1/4 фіналу
Чехія – Португалія – 0:1
Іспанія – Франція – 2:0
Німеччина – Греція – 4:2
Італія – Англія – 0:0. Пенальті – 4:2

1/2 фіналу
Іспанія – Португалія – 0:0. Пенальті – 4:2
Німеччина – Італія – 1:2

Фінал

Іспанія – Італія – 4:0 (2:0)
1 липня. Київ. НСК "Олімпійський". 63170 глядачів.
Суддя: Педро Проенса, Португалія

Іспанія: Касільяс-к – Арбелоа, Рамос, Піке, Альба – Хаві, Бускетс, Алонсо – Іньєста (Мата, 87), Фабрегас (Торрес, 75), Сілва (Педро, 59). Тренер: Вісенте Дель Боске

Італія: Буффон-к – Абате, Барцальї, Бонуччі, К'єлліні (Бальцаретті, 21) – Пірло, Маркізіо, Монтоліво (Мотта, 57), Де Россі – Кассано (Ді Натале, 46), Балотеллі. Тренер: Чезаре Пранделлі.

Голи: Сілва, 14, Альба, 41, Торрес, 84, Мата, 88

Зараз ви читаєте новину «Україна не вийшла з групи на домашньому турнірі – історія Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути