Ексклюзиви
пʼятниця, 06 травня 2016 12:00

Донька героя турніру померла за місяць після його закінчення – історія Євро-1992
10

До початку чемпіонату Європи з футболу залишається 5 тижнів. "Gazeta.ua" продовжує нагадувати вам перебіг подій на минулих турнірах. Сьогодні у фокусі – 1992 рік.

Першим з кубком вийшов Яшин - історія Євро-1960

Франко запізнився на фінал - історія Євро-1964

Радянський Союз програв півфінал через жереб – історія Євро-1968

Збірна СРСР програла фінальний матч ідеологічному ворогу – історія Євро-1972

Антонін Паненка винайшов новий стиль пробиття пенальті – історія Євро-1976

ФРН стала першою командою, яка виграла турнір двічі – історія Євро-1980

Платини забил девять мячей в пяти матчах – история Евро-1984

Лобановський дивом не став чемпіоном – історія Євро-1988

Чемпіонат Європи 1992 року в Швеції був переламним. Востаннє для участі в турнірі заявилися 33 команди. Наступного розіграшу після розпаду СРСР та Югославії їх буде набагато більше. Востаннє в такому турнірі за перемогу давали 2 очка.

 

Абсолютним тріумфатором відбору стала оновлена збірна Франції під керівництвом Мішеля Платіні. У першій групі команда виграла всі вісім матчів і була визнана найкращою збірною 1991 року. Друге місце посіла Чехословаччина, для якої це теж був останній виступ. Надалі чехи і словаки виступатимуть окремо. Іспанія була лише третьою.

Найзаплутанішою була ситуація в другій групі. На перемогу претендували відразу 4 збірні – Шотландія, Швейцарія, Румунія і Болгарія. Перед останнім туром шанси на перемогу зберігали шотландці й румуни. Шотландія легко розібралася із Сан-Марино - 4:0, а Румунія зіграла внічию матч проти Болгарії на виїзді - 1:1. Тут треба відзначити благородство болгар. Перед останнім туром вони вже ні на що не претендували. Більше того, мали всі підстави покарати своїх давніх кривдників – шотландців, які не пустили їх на попереднє Євро. Однак про помсту було забуто. Болгарія зіграла внічию й, фактично, вручила Шотландії путівку на Євро.

Третю групу несподівано виграла СРСР під керівництвом Анатолія Бишовця. Основний суперник – Італія не відійшов від шоку після невдачі на домашньому Кубку світу 1990. Італійці програли норвежцям на виїзді й подарували путівку радянській збірній.

У четвертій групі точилася запекла боротьба між Югославією і Данією. Команди обмінялися перемогами на виїзді. Югославія виграла решту поєдинків, а Данія не зуміла обіграти північну Ірландію на виїзді. Однак боротьба на цьому не завершилася. Згодом переможця групи визначить Генеральна Асамблея ООН.

Найменше учасників – чотири збірні було в п'ятій групі. Річ у тім, що до того часу НДР об'єдналася із ФРН. Тому замість двох збірних залишилася одна. Об'єднані німці не без пригод довели свою перевагу над Вельсом.

У шостій групі затято боролися голландці й португальці. Команди обмінялися перемогами. Португалію неабияк підвела поразка в Греції. Голландці вибороли путівку й вважалися основними претендентами на перемогу в турнірі.

В сьомій групі Англія взяла реванш в Ірландії за дошкульну поразку на першості Європи-1988. Хоча обидві гри між цими збірними завершилися внічию. Однак англійці краще зіграли проти поляків – виграш і нічия. Ірландія обидва матчі проти Польщі звела унічию й втратила шанси зіграти в другому поспіль чемпіонаті Європи.

Відбір закінчився, але остаточний список учасників визначено не було. У грудні 1991-го розвалився Радянський Союз. Припинила існування союзна федерація футболу. За правилами УЄФА замість СРСР мала виступати збірна Італії. Однак тодішній президент союзної федерації В'ячеслав Колосков провернув аферу. За кілька тижнів до початку чемпіонату він створив таку собі асоціацію футболу СНД. Туди не ввійшли країни Прибалтики, Грузія й Україна. Тим не менше, українська федерація дала згоду на участь українських гравців під прапором збірної СНД. А дарма. Адже не без участі Колоскова ФІФА визнала Росію правонаступницею Союзу РСР. Відтак всі українські гравці постали перед нелегким вибором: або грати за Росію, або не грати ніде, бо збірну України не допустили до відбору на Мундіаль-1994. Та повернімося в 1992 рік. В УЄФА заплющили очі на викрутаси Колоскова. Італія залишилася біля екранів телевізора, а незрозуміла збірна СНД, команда без прапора й гімну – поїхала на Євро.

З Югославією історія повелася ще жорстокіше. Спочатку із спільної федерації вийшли Словенія і Хорватія. Вони ж вирішили не делегувати своїх гравців на Євро. Жоден хорват не став лити сліз, мовляв, вік футболіста короткий, проходять найкращі роки, тому треба змінити громадянство і виступати за Югославію. Всі залишилися вірними своїй країні.
Між тим збірна Югославії заздалегідь прибула до Швеції. Коли ж ООН оголосила про загальні санкції проти цієї країни за розпалювання балканської війни, УЄФА змушена була замінити Югославію на Данію.

Тренер данців Ріхард Меллер-Нільсен саме фарбував паркан, коли почув приємну звістку. В авральному порядку він забрав виконавців з пляжів і спробував не вдарити обличчям у багно. Відмовився приїхати лише найзірковіший данський футболіст – Міхаель Лаудруп із "Барселони". Він посварився з тренером через образливі репліки, які дозволяв собі Нільсен. Той справді був гострим на язик. Молодший брат Лаудрупа – Бріан забув про бойкот і повернувся. А Міхаель виявився упертим, про що, мабуть, неабияк жалкував.

Данці почали чемпіонат із нульової нічиєї проти Англії. Більшу частину гри вони змушені були відбиватися. Таку ж нічию, але з рахунком 1:1 розписали французи і господарі Євро – шведи. У другому турі данці взагалі поступилися шведам - 0:1. Нільсен так прокоментуав поразку:

– Ми все робили правильно, але програли. Тобто лікування було непогане, але пацієнт помер.

Данії було від чого сумувати. Дві гри, 1 очко і нуль забитих м'ячів.

У паралельному матчі Англія і Франція розписали нудну нульову нічию. Перша сенсація сталася в третьому турі. Швеція перемогла Англію - 2:1. І вже зовсім несподівано Данія розібралася із Францією. Це була перша гра, коли данці віднайшли свій чемпіонський стиль. Вони навчилися забивати в перші хвилини гри. Ларсен забив Франції на 8 хвилині. Папен зрівняв рахунок і "триколірні" стали грати на утримання. Однак Ельструп на 78 хвилині забив переможний м'яч. Фаворити – Англія і Франція ганебно вилетіли. Швеція вийшла у півфінал із першого місця, а Данія – з другого.

У другій групі збірна СНД намагалася не грати у футбол, а відбиватися від суперника. Спочатку їй це вдавалося. Нічия проти Німеччини - 1:1 і проти Голландії - 0:0. Згодом Голландія і Німеччина по черзі обіграють Шотландію. У заключному турі СНД грала проти невмотивованої Шотландії й замість легкої перемоги програла - 0:3. Злі язики стверджували, що шотландці взагалі вийшли на цю гру п'яними. Так ганебно закінчила своє існування одна з колись найсильніших збірних континенту.

 

В останньому матчі групи Голландія перемогла чемпіонів світу ФРН - 3:1 і вийшла у півфіналі на Данію.

У першому півфіналі Швеція програла ФРН - 2:3. Боротьби не вийшло. Ще за хвилину до закінчення господарі поступалися - 1:3.

 

Зате неабияка боротьба була в другому півфіналі. Данія внаслідок стартового штурму вийшла вперед зусиллями Ларсена на 5 хвилині - 1:0. Бергкамп зрівняв рахунок на 23 хвилині. Ларсен забив удруге на 33-ій. Данія була попереду до 86-ї хвилини, коли Гулліт відновив рівновагу. Додатковий час переможця не виявив. У серії пенальті промахнувся герой минулого Євро Марко ван Бастен. Несподівана Данія вийшла у фінал.

– Після гри я пішов до магазину й купив штани на розмір менші, – підсумував поєдинок тренер переможців Меллер-Нільсен.

У фіналі німці взагалі не мали шансів проти такої Данії. Підопічні Нільсена перемогли - 2:0. Відзначилися Йенсен та Вільфорт. Кім Вільфорт увесь турнір розривався між Данією і Швецією. На батьківщині від лейкозу помирала його семирічна донька. Вона відійде у кращий світ за місяць після того, як її батько заб'є останній гол Євро-1992.

 
 
Чемпіонат Європи-1992. Фінальний турнір.

Група "А": Швеція, Франція, Данія, Англія

Перший тур
Швеція – Франція – 1:1
Данія – Англія – 0:0
Другий тур
Англія – Франція – 0:0
Швеція – Данія – 1:0

Третій тур
Данія – Франція – 2:1
Швеція – Англія – 2:1

Підсумкове становище команд: 1. Швеція – 5 очок. 2. Данія – 3. 3. Франція – 2. 4. Англія - 2
Група "В": СНД, Німеччина, Голландія, Шотландія

Перший тур
СНД – Німеччина – 1:1
Голландія – Шотландія – 1:0

Другий тур
Голландія – СНД – 0:0
Німеччина – Шотландія – 2:0

Третій тур
СНД – Шотландія – 0:3
Голландія – Німеччина – 3:1
Підсумкове становище команд: 1. Голландія – 5 очок. 2. Німеччина – 3. 3. Шотландія -2. 4. СНД – 2.

1/2 фіналу
Швеція – Німеччина – 2:3
Голландія – Данія – 2:2. Пенальті – 4:5

Фінал
Данія – Німеччина – 2:0 (1:0)
26 червня. Гетеборг, Швеція. Стадіон "Уллеві". 37800 глядачів.
Суддя: Бруно Галлер, Швейцарія

Данія: Шмайхель, Сівебак (Крістіансен, 65), Нільсен, Ольсен-к, Крістофте, Єнсен, Пехнік, Вільфорт, Б. Лаудруп, Поульсен. Тренер: Ріхард Меллер-Нільсен

Німеччина: Іллгнер, Ройтер, Бреме-к, Колер, Бухвальд, Хесслер, Хелмер, Заммер (Долль, 46), Еффенберг (Том, 80), Рідле, Клінсманн. Тренер: Берті Фогтс

Голи: Єнсен, 18, Вільфорт, 78
Зараз ви читаєте новину «Донька героя турніру померла за місяць після його закінчення – історія Євро-1992». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути