пʼятниця, 15 квітня 2016 21:00

ФРН стала першою командою, яка виграла турнір двічі – історія Євро-1980

До початку чемпіонату Європи з футболу залишається 8 тижнів. "Gazeta.ua" продовжує нагадувати вам перебіг подій на минулих турнірах. Сьогодні у фокусі – 1980 рік.

Першим з кубком вийшов Яшин - історія Євро-1960

Франко запізнився на фінал - історія Євро-1964

Радянський Союз програв півфінал через жереб – історія Євро-1968

Збірна СРСР програла фінальний матч ідеологічному ворогу – історія Євро-1972

Антонін Паненка винайшов новий стиль пробиття пенальті – історія Євро-1976

До 1980 року УЄФА дозрів до турніру з участю 8 збірних. Куці змагання з чотирьох команд, які практикувалися досі, не встигали зацікавити глядачів. Першим зрозумів вигоди нового турніру президент УЄФА італієць Артеміо Франкі. Господаря Євро обрали в 1977-му – за три роки до його початку. Франкі запропонував новинку – господаря позбавляли необхідності проводити відбірні змагання. Не дивно, що чемпіонат Європи вдруге пройшов в Італії. Хоча до останнього на право проведення Євро претендувала Англія. Утім, дався взнаки авторитет Франкі.

Англійці надолужили своє у відбірних іграх. Вони блискуче виграли першу групу, маючи в активі 7 перемог і одну нічию. У другій групі на старті забуксували бельгійці. Вони почали турнір із чотирьох нічиїх поспіль. Лідерство захопили австрійці, які чудово зіграли на Кубку світу 1978 року в Аргентині. В австрійців виділявся форвард "Барселони" Ханс Кранкль. Утім, Бельгія видала серію перемог на фініші турніру. А ще бельгійці уперше застосували штучний офсайд.

У третій групі іспанці випередили югославів і румун. Запеклою була боротьба в четвертій групі. У суперництві Нідерландів, Польщі і НДР кращими виявилися віце-чемпіони світу голландці. Спадкоємці Кройфа поступилися полякам в особистих зустрічах. Нідерланди спадали на силі, а Польща навпаки ставала сильнішою. Вже на наступному Кубку світу поляки вдруге виграють бронзу, а голландці навіть не потраплять до фінальної частини. Але наприкінці 70-х групу відбору на Євро виграє Голландія. Поляки фінішують другими, а східні німці – третіми.

П'яту групу виграла Чехословаччина. На очко від переможців відстали французи. Ситуація нагадувала боротьбу між голландцями і поляками. Євро-1980 стане лебединою піснею чехословацького золотого покоління 1976-80, а французи за два роки в Іспанії почнуть сходження до слави.

Шоста група була найслабшою. Її переможець – збірна Греції, потрапивши на чемпіонат Європи, мріяла не програти всі три зустрічі. Угорці були слабкі, як ніколи. Фіни посіли передостаннє місце й були втішені. Останньою була збірна СРСР. Радянська команда почала з перемоги над греками, але потім поступилася угорцям. Повторна гра цих збірних принесла результативну нічию- 2:2. Згодом підопічні Микити Симоняна не змогли обіграти на виїзді фінів 1:1. А буквально за кілька місяців до цього у товариській грі СРСР розбила Фінляндію - 10:2. Вирішальною була зустріч Греція – СРСР у Піреї. До того часу радянські боси змінили тренера. Замість Симоняна командою почав керувати Бєсков. Більшість гравців збірної теж були із московських клубів.

Зараз у це важко повірити, але вирішальну гру Греція і СРСР грали на ґрунтовому полі без трави. Греки забили гол, а Рамаз Шенгелія влучив у штангу. В останній грі відбору СРСР не впорався вдома із Фінляндією- 2:2. На матч прийшла 1 тисяча глядачів, а телебачення взагалі проігнорувало подію. У підсумку збірна СРСР посіла останнє місце в групі, поступившись Фінляндії. Більшої ганьби важко було уявити.

Сьому групу легко виграли західні німці.

Сім переможців і господарі турніру італійці взяли участь у церемонії жеребкування. До першої групи потрапили ФРН, Чехословаччина, Нідерланди і Греція. Другий квартет склали Англія, Італія, Бельгія й Іспанія. Переможці груп напряму виходили до фіналу, а команди, які посіли другі місця, змагалися за бронзу.

Напередодні старту чемпіонату Європи в Італії вибухнув гучний скандал. Понад 30 гравців провідних клубів звинуватили в змові із власниками футбольних тоталізаторів. Прокурори виявилися жорсткими. "Мілан" вигнали до серії "В", а "Ювентус" виправдали. Збірникам не допомогло заступництво головного тренера італійців Енцо Беарзота. Звинувачення було непоступливе. Головна зірка італійської збірної – нападник "Перуджі" Паоло Россі отримав два роки дискваліфікації за те, що погодився забити два голи у договірній нічийній грі із "Авелліно". Дискваліфікація закінчилася за місяць до початку Кубка світу 1982, але Енцо Беарзот узяв гравця на ту першість і не прогадав. Утім, це вже зовсім інша історія.

Знекровлена втратами Італія не змогла претендувати на перемогу. Розчаровані "тифозі" ігнорували Євро. На ігри ходили 10-15 тисяч глядачів. Господарі зіграли в внічию 0:0 із іспанцями, перемогли 1:0 Англію, але не змогли впоратися із Бельгією з її штучними офсайдами доведеними до автоматизму. Бельгійці за рахунок більшої кількості голів вийшли до фіналу, а Італія втішилася боротьбою за бронзу.

В іншій групі не мали проблем німці. Вони перемогли головних конкурентів – Чехословаччину і Голландію відповідно 1:0 та 3:2. Причому в грі із останньою вели 3:0. Хет-триком відзначився Клаус Алофс. В останньому матчі німці дозволили грекам залишити чемпіонат із благословенним очком за нічию. Натомість інші суперники були не такі щедрі. Чехословаччина перемогла Грецію 3:1, а Нідерланди 1:0. Завдяки більшій кількості забитих голів у втішний фінал потрапили чехословаки.

Вони й виграли нудний матч за третє місце проти Італії. Основний і додатковий час завершився внічию 1:1, а в серії пенальті збірній чехословакам не було рівних - 9:8.

У фіналі німці домінували, а бельгійці сподівалися на контратаки. Рахунок відкрив Хорст Грубеш, який прийняв м'яч на груди і невідпорно пробив із лету. Воротар Жан-Марі Пфафф до м'яча дотягнувся, але відбити потужний удар не зміг 1:0. На 75 хвилині румунський суддя Райнеа подарував шанс бельгійцям, призначивши пенальті за порушення, яке сталося за межами карного майданчика. Вандерейкен був холоднокровним 1:1. Справа йшла до додаткового часу, але німці вкотре продемонстрували вміння грати до останніх хвилин. Подача з кутового, і той же Грубеш у високому стрибку робить рахунок 2:1. Збірна ФРН першою серед інших стала дворазовим чемпіоном Європи.

 
 

Чемпіонат Європи-1980. Фінальний турнір.

Група "А": ФРН, Чехословаччина, Нідерланди, Греція

Перший тур
Чехословаччина – ФРН – 0:1
Нідерланди – Греція – 1:0

Другий тур
ФРН – Нідерланди – 3:2
Греція – Чехословаччина – 1:3

Третій тур
Нідерланди – Чехословаччина – 1:1
ФРН – Греція – 0:0

Підмумкове становище: 1 - ФРН (5 очок), 2- Чехословаччина (3), 3 - Нідерланди (3), 4 - Греція (1)

Група "В": Бельгія, Італія, Іспанія, Англія

Перший тур
Бельгія – Англія – 1:1
Італія – Іспанія – 0:0

Другий тур
Бельгія – Іспанія – 2:1
Італія – Англія – 1:0

Третій тур
Іспанія – Англія – 1:2
Італія – Бельгія – 0:0

Підсумкове становище: 1 - Бельгія (4 очки), 2 - Італія (4), 3 - Англія (3), 4 - Іспанія (1)

Матч за третє місце

Чехословаччина – Італія – 1:1. Пенальті – 9:8

Фінал

ФРН – Бельгія – 2:1 (1:0)
22 червня. Рим, Італія. Олімпійський стадіон. 47864 глядачі.
Суддя: Ніколае Райнеа, Румунія

ФРН: Шумахер, Кальтц, Штіліке, Ферстер, Дітц, Шустер, Брігель (Кульманн, 55), Хансі Мюллер, Хрубеш, Румменігге, Аллофс. Тренер: Йозеф Дервалль.

Бельгія: Пфафф, Геретс, Меувс, Ренкін, Міллекамп, Коолс, Вандерейкен, Ван Мур, Кулеманс, Френкі ван дер Ельст, Момменс. Тренер: Гі Тіс

Голи: Хрубеш, 10, 89, Вандерейкен, 72, з пенальті

Зараз ви читаєте новину «ФРН стала першою командою, яка виграла турнір двічі – історія Євро-1980». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути