Ексклюзиви
пʼятниця, 22 квітня 2016 21:00

Платіні забив дев'ять м'ячів у п'яти матчах – історія Євро-1984
6

До початку чемпіонату Європи з футболу залишається 7 тижнів. "Gazeta.ua" продовжує нагадувати вам перебіг подій на минулих турнірах. Сьогодні у фокусі – 1984 рік.

Першим з кубком вийшов Яшин - історія Євро-1960

Франко запізнився на фінал - історія Євро-1964

Радянський Союз програв півфінал через жереб – історія Євро-1968

Збірна СРСР програла фінальний матч ідеологічному ворогу – історія Євро-1972

Антонін Паненка винайшов новий стиль пробиття пенальті – історія Євро-1976

ФРН стала першою командою, яка виграла турнір двічі – історія Євро-1980

Євро 1984 у Франції досі вважається найкращим за всю історію. Підтвердилося старе правило – щоб перемогти на турнірі, треба грати яскраво, а не вимучувати результат. Але навіть із яскравою грою трофей з першого разу до рук не дається. Щоби його виграти, треба пройти через біль жахливих поразок.

Збірна Франції заслужила цю перемогу за два роки до старту, прикро поступившись на Кубку світу 1982 року німцям в серії пенальті. Основний час завершився бойовою нічиєю 3:3. Тоді в Іспанії французів називали найбільшим відкриттям, їхня гра зачаровувала.

У збірної Данії була дещо інша історія. Її очолив німець Зепп Піонтек. У відборі до Євро 1980 данці потрапили в одну групу із Англією. Вирішальний матч грався на "Уемблі". Суперники запропонували відкритий футбол, в якому сильнішими були господарі - 4:3. За чотири роки ситуація повторилася – Данія і Англія опинилися в одній групі. Однак в матчі на "Уемблі" Піонтек змінив тактику. Він зіграв обережно в захисті. Це принесло результат. Єдиний гол із пенальті забив 31-річний лідер нападу Данії Алан Сімонсен. Данія поїхала на Євро, щоби зачарувати всіх своєю грою, а Англія залишилася вдома.

За великим рахунком тоді в Європі було три команди, які могли претендувати на перемогу. Окрім французів і данців третьою була збірна СРСР. Однак їй не пощастило потрапити на Євро. Можливо, тому, що по ходу турніру підопічні Валерія Лобановського відмовилися від феєричної, розкутої гри і почали грати на утримання рахунку.

Але про все по порядку. Першу відбірну групу виграли бельгійці. Попри скандал із тоталізатором і дискваліфікацією провідних гравців, вони легко довели перевагу над збірними Швейцарії, НДР і Шотландії.

Другу групу очолили поляки, які за два роки до цього виграли бронзу Кубку світу. Головним суперником команди Збігнєва Бонєка вважалася збірна СРСР. Португальців ніхто всерйоз не сприймав. Кінцева невдача збірної Валерія Лобановського була однією з найбільших несправедливостей того часу. Судіть самі. 27 квітня 1983 року збірна СРСР виграла вдома у Португалії - 5:0. Якби захотіла, могла би виграти й 10:0. Португальців просто втоптали в газон.

Мало хто сумнівався, що основним конкурентом СРСР буде Польща. Лобановський розрахував усе правильно. У Хожуві його збірна зіграла внічию - 1:1, а в Москві перемогла 2:0. Здавалося, заповітна путівка в кишені. За два тури до завершення турніру підопічні Лобановського випереджали Португалію на 3 очки. Останній треба було зіграти на виїзді з Польщею і вдома прийняти СРСР. Польська федерація футболу запевнила радянське керівництво, що боротимуться до кінця. Тим часом гравці домовилися з португальцями про здачу гри. Нелюбов до "старшого брата" далася взнаки. Байдуже, що збірну СРСР у переважній більшості представляли українці, а не росіяни. Словом, Польща програла 0:1. Відстань між СРСР і Португалією скоротилася до одного очка.

І ось вирішальна гра. СРСР у Лісабоні став грати на утримання нічиєї. Наприкінці першого тайму мінчанин Боровський збив Жордао перед карним майданчиком. Однак французький суддя вказав на "точку". "Лівий" пенальті й господарі вийшли вперед. У другому таймі підопічні Лобановського кинулися відігруватися. Хорен Оганесян схибив із трьох метрів. Але господарі пробачили збірну СРСР щонайменше тричі. На Євро абсолютно несправедливо, незаслужено, з договірним матчем в активі поїхали португальці. Гнів голови федерації футболу СРСР Колоскова був неймовірним. Він звільнив Лобановського із формулюванням: "ніколи більше не залучати до роботи зі збірними".

Четверту групу виграла Югославія. "Юги" обійшли Уельс і Болгарію. У п'ятій групі торжествували підопічні Мірчі Луческу. Румуни обійшли Чехословаччину, що саме переживала зміну поколінь, та Швецію. Чемпіони світу італійці так засвяткувалися, що ледве-ледве обійшли Кіпр і фінішували четвертими з однією перемогою в активі. Ледь не сталася сенсація в шостій групі. Західні німці двічі поступилися збірній Північної Ірландії, але не втрачали очки в іграх із конкурентами. Північні ірландці натомість програли австрійцям і туркам і зіграли внічию із Албанією. ФРН виграла групу завдяки кращій різниці.

Однак це було ніщо у порівнянні зі скандалом, який стався у сьомій групі. Фактично, її виграли Нідерланди. Вони мали 6 перемог, 1 нічию й поразку. У голландців була чудова різниця забитих і пропущених – 22:6. У групі залишалося зіграти одну гру – Іспанія – Мальта. Іспанці мали лише теоретичні шанси. У них в активі було 5 перемог, нічия і поразка, але різниця голів була невеликою 12:7. Тобто Іспанії треба було перемагати із різницею в 11 м'ячів. І вони її досягли, вигравши ніби на замовлення - 12:1. Вся Європа знала, що ця гра була договірною. Але доказів ні в кого не було. Іспанія поїхала на Євро, а Голландія залишилася вдома.

Фінальний турнір грався у семи містах Франції. Ця першість була зовсім не схожа на Євро- 1980. Забивалася маса голів, на матчі ходили глядачі. Господарі стартували з перемоги над Данією - 1:0. За кілька хвилин до завершення гри відзначився 29-річний Мішель Платіні. Ця гра стала останньою для лідера Данії Алана Сімонсена. Він зламав ногу. У іншому матчі бельгійці не мали проблем із Югославією 2:0. Ще більше Югославію образила Данія – 5:0. Що цікаво, "юги" мали не менше, якщо не більше гольових нагод, але м'яч залітав лише в їхні ворота. Франція здолала Бельгію з таким самим рахунком 5:0. Хет-трик зробив Платіні. Не пожаліли господарі Югославію і в заключній грі 3:2. Знову хет-трик неперевершеного Платіні. У вирішальній грі зійшлися Данія і Бельгія. Данців улаштовувала нічия, однак вони "горіли" після першого тайму 0:2. У другому таймі чудова Данія, яку вів уперед Пребен Ларсен-Елк'яер, забила тричі 3:2.

У півфінал вийшли Франція й Данія.

Друга група була відверто нудною. Німці й португальці мінімально обіграли Румунію. Іспанці зіграли з підопічними Луческу внічию. Згодом миром розійшлися португальці й німці й іспанці й португальці. Вирішальною стала гра між Іспанією і Німеччино. Німців улаштовувала нічия. Однак на 90 хвилині іспанець Маседа схилив шальки терезів на бік Іспанії. Німці, які безліч разів рятувалися на останніх хвилинах, тепер самі пропустили й вибули з турніру.

Перший півфінал французи розіграли із португальцями. Відкрили рахунок господарі досить несподівано. Штрафний мав бити Мішель Платіні. Однак захисник Філіп Домерг, якого тренер Мішель Ідальго включив у заявку в останню мить, не став гратися в окозамилювання із хибними розбігами й несподівано пробив. М'яч опинився в сітці 1:0. У другому таймі французи посилили тиск, але пропустили в одній із рідких контратак випад Жордао 1:1. На початку додаткового часу Жордао після пасу Шалани вивів Португалію вперед 2:1. На марсельському "Велодромі" запанувала повна тиша. Всі сподівалися на неперевершеного Платіні. Однак його надійно прикрили. І тим не менше, на 114-ій хвилині французи зрівняли рахунок. Платіні пропустив пас на Домерга, той вийшов сам на сам із голкіпером і невідпорно пробив.

Серії пенальті більше чекали португальці. Вони пам'ятали, як французи у 1982 році програли німцям. Сподівалися, що й цього разу господарі не витримають психологічно. Те саме відчувала й команда Ідальго. Тігана протягнув м'яч по флангу й дав пас у площу воріт точно на ногу Платіні. Один хибний замах і захисник падає. Другий – на землі опиняється воротар. Під удар кидається ще один захисник, але Мішель невідпорно б'є верхом 3:2. Йшла остання хвилина додаткового часу.

В іншому півфіналі Данія швидко відкрила рахунок у грі з Іспанією. Відзначився Лербю. Іспанці боялися пропустити ще, й почали сушити гру. А на 67 хвилині Маседа зрівняв рахунок 1:1. Іспанці дотягли до пенальті й перемогли. Чудова Данія вибула. За два роки на Кубку світу в Мексиці Данія мала можливість поквитатися. Але замість перемоги "спіймала" 5 іспанських контратак - 1:5. Компенсація за чудовий футбол прийшла аж у 1992 році, коли Данія здобула свою єдину перемогу на Євро.

Фінальний матч був нудним. Можливо, тому, що його наважилося показати радянське телебачення. Після помилки голкіпера іспанців – баска Арконади Платіні відкрив рахунок. Тепер Франція "сушила" гру. На останній хвилині Іспанія пішла вперед усією командою і пропустила контратаку, яку завершив Беллон - 2:0. Мішель Платіні встановив вічний рекорд бомбардирів, забивши 9 м'ячів у 5 іграх. Франція отримала свою нагороду за відкриту атакувальну гру, яку вона продемонструвала ще в Іспанії в 1982 році.

 
 
 

Чудовий урок отримав і Валерій Лобановський. Він зрозумів, що фортуна любить тих, хто продовжує грати в своє задоволення. Саме так діяла СРСР на мексиканському Мундіалі й отримала гірку пігулку розчарування. Утім, свою компенсацію збірна СРСР здобуде вже на наступному Євро.

Чемпіонат Європи-1984. Фінальний турнір.

Група "А": Франція, Данія, Бельгія, Югославія

Перший тур
Франція – Данія – 1:0
Бельгія – Югославія – 2:0

Другий тур

Франція – Бельгія – 5:0
Данія – Югославія – 5:0

Третій тур
Франція – Югославія – 3:2
Данія – Бельгія – 3:2

Підсумкове становище команд: 1. Франція – 6 очок. 2. Данія – 4. 3. Бельгія – 2. 4. Югославія – 0

Група "В": ФРН, Португалія, Румунія, Іспанія

Перший тур
ФРН – Португалія – 0:0
Румунія – Іспанія – 1:1

Другий тур
ФРН – Румунія – 2:1
Португалія – Іспанія – 1:1

Третій тур
Іспанія – ФРН – 1:0
Португалія – Румунія – 1:0

Підсумкове становище команд: 1. Іспанія – 4 очки. 2. Португалія – 4. 3. ФРН – 3. 4. Румунія – 1

1/2 фіналу
Франція – Португалія – 3:2
Іспанія – Данія – 1:1, пенальті – 5:4

Фінал

Франція – Іспанія – 2:0 (0:0)
27 червня. Париж, Франція. Стадіон "Парк де Пренс". 47368 глядачів.
Суддя: Войтех Христов, Чехословаччина

Франція: Батс, Баттістон (Аморос, 72), Ле Ру, Домерг, Боссі, Жиресс, Тігана, Фернандес, Платіні-к, Лякомб (Женгіні, 80), Беллон. Тренер: Мішель Ідальго

Іспанія: Арконада-к, Уркіада, Сальва (Роберто, 85), Гальєго, Сеньйор, Альберто (Сарабія, 77), Віктор, Камачо, Франсиско, Сантільяна, Карраско. Тренер: Мігель Муньос.

Голи: Платіні, 57, Беллон, 90
Вилучення: Ле Ру, 85

Зараз ви читаєте новину «Платіні забив дев'ять м'ячів у п'яти матчах – історія Євро-1984». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути