понеділок, 09 жовтня 2017 20:11

Перша поразка Шевченка: як збірна України грала з Хорватією у Загребі

Сьогодні збірна України зіграє в Києві ключовий матч кваліфікації на Кубок світу-2018 проти Хорватії.

  Поразка від Хорватії у Загребі стала першою для Андрія Шевченка на посаді наставика збірної України
Поразка від Хорватії у Загребі стала першою для Андрія Шевченка на посаді наставика збірної України

Зустріч команд в Загребі навесні цього року закінчилася перемогою господарів з рахунком 1:0.

У першому таймі перевага була у збірної Хорватії. Вже на 14 хвилині Коваленко втратив м'яч неподалік власного штрафного. Маріо Манджукич вийшов один на один з П'ятовим і потрапив в штангу. Через хвилину Калынич перекидав нашого голкіпера і пробив вище воріт.

Українці відповіли випадом Ярмоленка. Андрій обвідним ударом намагався застати зненацька Субашича, але воротар хорватів відбив м'яч у правий верхній кут.

В середині тайму Україна втратила найреальніший момент. Після помилки Субашича Кравець бив у падінні але влучив у захисника хорватів.

Гол прийшов несподівано. Ракітич п'ятою дав пас на Калінича. Колишній дніпрянин легко відірвався від повільного Кучера і пробив у верхній кут.

У хорватів була перевага в центрі поля, а у нас на флангах

Завершення тайму запам'ятався протистоянням Модрича і Коноплянки, коли гравці по черзі порушували правила проти один одного і цілком могли отримати по жовтій картці.

У другому таймі хорвати віддали ініціативу. Однак намагалися гостро контратакувати. В одній з атак Манджукич небезпечно пробив головою. Згодом Богдан Бутко ледь не привіз пенальті.

Україна відповіла штрафним у виконанні Коноплянки. Субашич відбив м'яч прямо на Ярмоленка, але той вдарив вище воріт. Останній шанс зрівняти рахунок Україна втратила після проходу Матвієнка. Його простріл перервали захисники. В атаці у відповідь Лука Модріч бив в дальній кут, але нас виручив Андрій П'ятов.

Це була перша поразка збірної під керівництвом Андрія Шевченка.

Три головні причини поразки збірної України в Загребі.

1. Невміння перебудуватися на гру в позиційній атаці

У хорватів дуже сильна команда. Тому було логічно припустити, що нам доведеться відіграватися по ходу матчу і перебудовуватися. Команда Шевченка спробувала це зробити, тренер робив логічні, хоча і трохи запізнілі заміни. Дії в атаці стали наполегливішими у другому таймі. Але цього було недостатньо, щоб вирівняти рахунок.

2. Нелогічне розташування півзахисників

Збірна України грала "гібридну" схему. Її можна тлумачити як 1-4-3-3, 1-4-3-2-1, 1-4-5-1. Головний прорахунок - "низька" позиція Віктора Коваленко. Він не встигав приєднуватися до атак і погано грав в пас в центрі поля. Зате майстер передачі Руслан Ротань діяв вище, ніж Коваленко. Що навряд чи мало сенс, адже футболістові вже 35 років.

3. Поява Кучера в стартовому складі

Хід нашого тренерського штабу зрозумілий: захисту потрібен організатор. Кучер годиться на цю роль. Але на полі треба не тільки підказувати партнерам, але і грати самому. Кучеру не вистачає різкості, швидкості, вміння працювати з м'ячем. Коли нам забивали гол, Калінич легко "розгорнув" захисника українців, який вкотре допустив позиційну помилку.

Андрій Шевченко, наставник збірної України:

"Гра склалася з епізоді. Хорвати реалізували свої моменти. Результат для нас негативний. Але гра залишає оптимізм. Будемо працювати далі. Ще нічого в групі не втрачено. Будемо боротися за вихід на Кубок світу.

У нас немає вакансії в збірній. Тільки після тренувань ми визначаємо склад на гру. Матвієнко сьогодні зіграв свій дебютний матч і виглядав дуже впевнено.

Якби хорвати грали без Модрича і Ракітича нам було б набагато простіше. Не дарма вони грають в "Барселоні" і "Реалі".

Ми будували свою гру не тільки з пресингу в центрі поля. У нас були різні фази в грі. У хорватів була перевага в центрі поля, а у нас на флангах. Манджукич грав практично другого нападника. У перші 15 хвилин наші гравці дещо розгубилися. Недоцільно порівнювати склад нашої команди і суперника.

Ми відчували, що володіли перевагою. Вихід Бесєдіна дуже добре вписався в гру команди. Ми хотіли збільшити тиск на суперника. У нас виникло більше моментів. Думаю, що ми добре зробили.

Я дуже емоційний тренер, але так я намагався докричатися до гравців і підтримати їх.

Я все життя в футболі і знаю, що неможливо весь час вигравати. Можна програвати по-різному. Зрозуміло, що це неприємно.

Анте Чачич, наставник збірної Хорватії:

"Ми виконали свою роботу. Наше завдання полягало в тому, щоб створювати тиск і ми це робили. Навіть до забитого гола ми створювали моменти. У нас була штанга. Результат 1:0 досить скромний, з огляду на події в матчі. Україна теж мала свої плюси і моменти. Інша справа, що їх втратила.

Це наша спільна перемога. Ми раді, що матч пройшов в хорошій атмосфері. Дякую всім, хто прийшов на гру.

Ми поважаємо збірну України. Це серйозний суперник. Про це ми говорили ще до матчу. Ми вже пройшли половину шляху кваліфікації. Головне не збитися з нашої дороги.

Гол Калінича? Мені ще треба подивитися повтор, але можу сказати, що він майстер і це чудовий гол. Так може зробити тільки він".

Футбол. Кубок світу - 2018. Кваліфікаційний турнір. Національні команди. Група 9

24 березня. Загреб, Хорватія. Стадіон "Максимір". 27 351 глядач, розрахований на 38 079. + 12 ° С.

П'ятий тур

Хорватія - Україна - 1:0 (1:0)

Гол: Калінич, 38

Хорватія: Субашич - Едвай, Мітрович, Віда, Піварич - Бадель, Модрич-к - Манджукич, Ракітич (Ковачич, 79), Брозович (Рог, 90+1) - Калінич (Крамарич, 87).

Тренер: Анте Чачич

Україна: П´ятов - Бутко, Кучер, Ордець, Матвієнко - Степаненко, Коваленко (Бесєдін, 85), Ротань-к (Сидорчук, 77) - Ярмоленко, Коноплянка - Кравець (Селезньов, 59).

Тренер: Андрій Шевченко

Попередження: Ротань, 37

Суддя: Антоніо Матео Лаос, Іспанія

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічия у Загребі з голом Шевченка: як збірна України грала з Хорватією у відборі на Кубок світу-2010

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воронін на лавці, уболівальники в гніві: як збірна України не забила Хорватії в Харкові

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міф про Педерсена: як Україна не поїхала на Кубок світу - 1998

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Битва за Кубок світу: як Україна грала з Хорватією у плей-оф

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша перемога: як збірна України обіграла вдома Хорватію у відборі на Євро-1996

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матч-катастрофа: як збірна України зіграла на виїзді проти Хорватії у відборі на Євро-1996

Турнірне становище в нашій групі перед останнім туром: 1. Ісландія - 19 очок (9 матчів) 2. Хорватія - 17 (9); 3. Україна - 17 (9); 4. Туреччина - 14 (9); 5. Фінляндія - 8 (9); 6. Косово - 1 (9).

Зараз ви читаєте новину «Перша поразка Шевченка: як збірна України грала з Хорватією у Загребі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути