понеділок, 02 жовтня 2017 20:11

Перша перемога: як збірна України обіграла вдома Хорватію у відборі на Євро-1996

9 жовтня збірна України зіграє в Києві ключовий матч кваліфікації на Кубок світу-2018 проти збірної Хорватії. Згадаймо, як раніше складалися зустрічі суперників.

  Збірна України здобула першу перемогу над міцною європейською командою
Збірна України здобула першу перемогу над міцною європейською командою

Це була наша перша перемога над міцною європейською збірною. Хорватія тоді перебувала в схожій з нами ситуації - країна тільки здобула незалежність. Її головна футбольна команда лише починала свій шлях. Але котирувалися "картаті" дуже високо. У тому відбірковому циклі саме підопічні Блажевича зайняли перше місце в групі. А через три роки Давор Шукер і його партнери виграли бронзу КС-1998.

До візиту хорватів до Києва ми зустрічалися з ними двічі - в Загребі, на "Максимірі". У 1993-му поступилися в "товарняку" - 1:3, а в березні все того ж 1995-го отримали 0:4 вже в рамках кваліфікації Євро-1996. Після цього остаточно стало зрозуміло, що в Англії синьо-жовті не поїдуть. Але, тим не менше, взяти реванш було престижно і приємно.

Перемогу Україні забезпечив Юрій Калитвинцев, який завдав ефектний дальній удар ще в дебюті зустрічі.

"Звичайно, в Загребі наша збірна в 1995 році була слабшою від хорватської, - розповідав пізніше екс-капітан збірної України. - Тоді ми тільки зібралися під керівництвом Анатолія Конькова, хлопці ще не притерлися один до одного, а тут - Хорватія, яка демонструвала футбол високого європейського рівня. Втім, ми не особливо засмутилися через програш, навпаки, подумалося, що в Києві все буде інакше.

У підсумку так і сталося. Минув деякий час і у нас сформувався згуртований колектив, який не відчував ніякої боязні перед сильним суперником. Та й втрачати нам було вже нічого. Тому хлопці налаштувалися тільки на перемогу.

Потім ходили розмови, що хорвати готувалися до київського поєдинку в пивбарі, що нам тоді пощастило. Але це все - маячня. Наша команда в тому матчі і м'ячем володіла більше, та й хід гри контролювала. А мені вже на 13-й хвилині вдалося забити гол - хороший удар вийшов, щільний. Так що перемогу ми заслужили!"

Нам пощастило в тому, що забили швидкий гол, а незабаром опинилися в чисельній більшості

"У першому таймі ми зуміли втілити в життя обраний на гру план, - зазначив на прес-конференції після матчу Анатолій Коньков. - Однак після перерви збірна Хорватії довела, що є однією з найсильніших на континенті. Додам, нам пощастило в тому, що забили швидкий гол, а незабаром опинилися в чисельній більшості".

Мирослав Блажевич високо оцінив як гру збірної України, так і своїх підопічних:

"Ваша команда заслужила перемогу, з чим я її і вітаю. Безсумнівно, якби ви так само сильно грали проти литовців і словенців, то мали б значно більший запас очок. При цьому повинен зізнатися, що і ми претендували на кращий підсумок матчу. Претензій до своїх гравців не маю. Навіть удесятьох вони вірили в те, що зможуть відіграти гол. У цілому ж зустріч пройшла на високому європейському рівні".

Збірна України вперше у своїй історії здобула дві перемоги поспіль.

У підсумку ту кваліфікацію наша команда завершила на 4-му місці. Набравши 13 очок, крім хорватів з італійцями (по 23), ми пропустили вперед ще й Литву (16).

Відбірковий матч Чемпіонату Європи-1996.

11 червня 1995 року.

Київ. Республіканський стадіон. 10 000 глядачів.

Арбітр - К. Ротлісбергер (Швейцарія).

Україна - Хорватія - 1:0 (1:0)

Голи: 1:0 Калитвинцев (13).

Україна: Суслов, Жабченко, Скрипник, Головко, Максимов, Орбу, Похлебаєв, Калитвинцев, Паляниця (Нагорняк, 77), Горілий, Гусейнов (Шкапенко, 46).

Тренер - Анатолій Коньков

Хорватія: Габрич, Павлічич (Мрміч, 28), Ярні, Сольдо, Йеркан, Білич, Асанович (Пралья, 49), Младеновіч, Шукер, Бобан (Буторович, 39), Бокшич.

Тренер - Мирослав Блажевич

Попереджені: Похлебаєв, Горілий - Павлічич.

Вилучення: Габрич (28, фол останньої надії).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матч-катастрофа: як збірна України зіграла на виїзді проти Хорватії у відборі на Євро-1996

Збірна України зіграє проти Косово на виїзді 6 жовтня, а завершить груповий етап 9 жовтня поєдинком в Києві проти збірної Хорватії.

Турнірне становище в групі I таке: 1. Хорватія - 16 очок (8 матчів) 2. Ісландія - 16 (8); 3. Туреччина - 14 (8); 4. Україна - 14 (8); 5. Фінляндія - 7 (8); 6. Косово - 1 (8).

Зараз ви читаєте новину «Перша перемога: як збірна України обіграла вдома Хорватію у відборі на Євро-1996». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути