неділя, 01 жовтня 2017 20:12

Матч-катастрофа: як збірна України зіграла на виїзді проти Хорватії у відборі на Євро-1996

9 жовтня збірна України зіграє в Києві ключовий матч кваліфікації на Кубок світу-2018 проти збірної Хорватії. Згадаймо, як раніше складалися зустрічі суперників.

  "Такого фіаско від підопічних Анатолія Конькова не очікував ніхто” - газета “Команда”
"Такого фіаско від підопічних Анатолія Конькова не очікував ніхто” - газета “Команда”

Дебютна для України спроба поборотися за путівку на великий турнір вийшла дуже вже незграбною. Після того, як визначилися наші суперники, ФФУ навіть не спромоглася відправити своїх делегатів на загальні збори, де визначали календар матчів групи. У підсумку ми отримали березневу спарку з Хорватією та Італією, а фінішували виїздами до Литви, Італії та Словенії. Та й з тренерами чехарда вийшла.

Наша команда поїхала з Києва в Загреб на автобусі - через брак коштів. Це був перший матч в 1995 році і перший - під керівництвом нового тренера збірної, Анатолія Конькова. Перед цим ми жахливо провели першу частину відбору в 1994 році, але теоретичні шанси вийти на Євро залишалися. Після Загреба всі зрозуміли, що ніяким Євро і не пахне.

Ось що з цього приводу було написано в газеті "Український футбол" в 1995 році: "Під час прямої лінії, проведеної "УФ", Анатолій Коньков заявив без всякої дипломатії: "В української команди ще є шанс (не тільки теоретичний!). І я прийшов, щоб цей шанс реалізувати". Не вдалося. Вже після матчу з Хорватією можна було зливати воду.

Наша команда поїхала з Києва в Загреб на автобусі - через брак коштів

Той матч характеризують розкута, невимушена, гросмейстерська гра господарів і хаотичні, неосмислені, безпорадні дії української команди. У хорватів - що не гравець, то яскрава індивідуальність: Бобан, Бокшич, Шукер, Просінечкі, Ярні.

У нас же навіть імениті Тяпушкін, Леоненко, Калитвинцев, Коновалов, Лужний нагадували розгублених новачків. Ще не охолонувши від пережитого, під враженням яскравого монологу хорватів (а всі так сподівалися на гідний діалог), всі в Україні розуміли, що це - кінець.

"Такого фіаско від підопічних Анатолія Конькова не очікував ніхто. Наші поступилися господарям за всіма статтями. І перш за все - у функціональній підготовленості. Можна було не сумніватися в тому, що команда господарів більш досвідчена, індивідуально талановитіша, більш гнучка тактично. Але коли вона ще на крок, а то і на два випереджала нашу у кожному моменті, де потрібно було проявляти фізичні кондиції, вміло застосовувала пресинг, не дозволяючи супернику вести свою гру, то це не могло не позначитися на ході поєдинку", - писала газета "Команда" після матчу.

  Ми тоді не заслуговували такої великої поразки — Юрій Калитвинцев
Ми тоді не заслуговували такої великої поразки — Юрій Калитвинцев

"0:4 - це, звичайно, було жорстоко, - згадував пізніше один з учасників тих матчів Юрій Калитвинцев. - Якщо чесно, ми тоді не заслуговували такої великої поразки, це був перебір. Хоча, звичайно, наша збірна в 1995 році в Загребі була слабшою від хорватської.

Тоді ми тільки зібралися під керівництвом Анатолія Конькова, хлопці ще не притерлися один до одного, а тут - Хорватія, яка демонструвала футбол високого європейського рівня. Втім, ми не особливо засмутилися через програш, навпаки, подумалося, що в Києві все буде інакше.

У підсумку так і сталося. Минув деякий час і у нас сформувався згуртований колектив, який не відчував ніякої боязні перед сильним суперником. Та й втрачати нам було вже нічого. Тому хлопці налаштувалися тільки на перемогу.

Кваліфікацію на Євро-1996 збірна України завершила на 4-му місці

Потім ходили розмови, що хорвати готувалися до київського поєдинку в пивбарах, що нам тоді пощастило. Але це все - маячня. Наша команда в тому матчі і м'ячем володіла більше, та й хід гри контролювала. А мені вже на 13-й хвилині вдалося забити гол - хороший удар вийшов, щільний. Так що перемогу ми заслужили!" - сказав Калитвинцев.

Вперше збірна України провела офіційний поєдинок на виїзді і вперше збірна програла з великим рахунком.

У підсумку ту кваліфікацію наша команда завершила на 4-му місці. Набравши 13 очок, крім хорватів з італійцями (по 23), ми пропустили вперед ще й Литву (16).

Хорватія - Україна - 4:0 (2:0).

Відбірковий матч Євро-1996.

25.03.1995. 21:15. Загреб. Стадіон "Максимір". 45000 глядачів.

Арбітр: Ханс-Юрген Вебер (Німеччина).

Хорватія: Ладич, Юрчевич (Горан Влаович, 80), Ярні, Павлічич, Йеркан, Білич, Асанович, Просінечки, Шукер, Бобан, Бокшич (Туркович, 74).

Запасні: Габрич, Младенович, Брайкович.

Тренер: Мирослав Блажевич.

Україна: Тяпушкін, Лужний, Телесненко, Букель, Шматоваленко, Мартинов (Орбу, 46), Мізін, Калитвинцев, Шевченко, Леоненко, Коновалов.

Запасні: Суслов, Сак, Євтушок, Хомин.

Тренер: Анатолій Коньков.

Голи: Бобан (13), Шукер (20), Просінечки (71, пен.), Шукер (80).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 23 плюс 3 в резерві: Шевченко назвав склад на матчі з Косовим та Хорватією

Збірна України зіграє проти Косово на виїзді 6 жовтня, а завершить груповий турнір 9 жовтня поєдинком в Києві проти збірної Хорватії.

Турнірне становище в групі I таке: 1. Хорватія - 16 очок (8 матчів) 2. Ісландія - 16 (8); 3. Туреччина - 14 (8); 4. Україна - 14 (8); 5. Фінляндія - 7 (8); 6. Косово - 1 (8).

Зараз ви читаєте новину «Матч-катастрофа: як збірна України зіграла на виїзді проти Хорватії у відборі на Євро-1996». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути