Ексклюзиви
середа, 04 жовтня 2017 20:11

Міф про Педерсена: як Україна не поїхала на Кубок світу - 1998

9 жовтня збірна України зіграє у Києві ключовий матч кваліфікації на Кубок світу-2018 проти Хорватії. Згадаймо, як раніше складалися зустрічі суперників.

  За рахунку 1:0 арбітр Руне Педерсен не зарахував чистий гол Косовського, помилково зафіксувавши офсайд
За рахунку 1:0 арбітр Руне Педерсен не зарахував чистий гол Косовського, помилково зафіксувавши офсайд

Матч-відповідь плей-оф відбору Кубка світу-1998. Перший матч у Загребі ми програли вчисту 0:2 без єдиного гольового моменту. Тоді це пояснювали тим, що матч через перебір жовтих пропускав Шевченко. Його замінив Ателькін, але про рівноцінність заміни і мови бути не могло. На матч-відповідь Шевченко вийшов, забив, але більше нічим не запам'ятався.

Після цієї гри в Україні - і серед уболівальників, і серед журналістів, і серед фахівців - на довгі роки запанував міф, що "нас убив суддя Педерсен". Навіть виник мем про "всяких Педерсенів", "суддя - Педерсен" і т.д.

За рахунку 1:0 арбітр не зарахував чистий гол Косовського, помилково зафіксувавши офсайд. Якби той гол був зарахований, рахунок став би 2:0, і, цілком можливо, все могло закінчитися для нашої команди хепі-ендом.

Перший матч у Загребі ми програли вчисту 0:2 без єдиного гольового моменту

Але, гол Шевченка був, швидше за все, з офсайду. Таким чином, Педерсен, помилково скасувавши чистий гол Косовського, своєрідно вніс справедливість в те, що відбувалося на полі. Після того, як рахунок став 1:1, наші футболісти повністю здулися. Грати залишалося близько години, але наша команда не створила більше жодного моменту.

Це був наш перший провальний плей-оф.

Йожеф Сабо: "Технічний директор збірної Ошемков після гри зайшов в суддівську, щоб поцікавитися, чому все-таки не був зарахований гол Косовського. Судді відповіли: "Було положення "поза грою". "У кого?" - запитав Михайло Олегович. Зрозумілого пояснення не було".

Звонімір Бобан: "Той ураган, смерч атак, інших слів і не підбереш, які звалили на нас в дебюті українці, зізнаюся, приголомшив. Я бачив, що партнери близькі до тривіальної паніки. І, скажу відверто,якби арбітр зарахував другий ваш м'яч, наша путівка до Франції повисла б на волосині. Слава Богу, вчасно своє слово сказав Ален Бокшич. Зрівнявши рахунок, ми нарешті взяли себе в руки і впевнено довели матч до необхідного нам результату".

Мирослав Блажевич: "Ви можете подумати, що я лицемірю, але я дійсно шкодую про те, що така гарна команда, як збірна України, не потрапила на Кубок світу.

Коли я дізнався, що в плей-оф нам доведеться битися з Україною, то, признатися, злякався. І зараз я повторюю ще раз те, що говорив протягом останніх двох тижнів. Україна змогла б здолати в плей-оф будь-якого суперника, крім нас".

Повторний матч плей-оф відбору Кубка світу-1998 (перший матч - 0:2).

15.11.1997. 19.00. Київ. НСК "Олімпійський". 77 500 глядачів.

Україна - Хорватія - 1:1.

Голи: Шевченко (5) - Бокшич (28).

Україна: Шовковський, Лужний, Беженар, Головко, Попов, Дмитрулін (Михайленко, 62), Гусін (Кривенцов, 86), Калитвинцев, Косовський, Шевченко, Ребров.

Запасні: Кернозенко, Старостяк, Парфьонов, Скрипник.

Тренер: Йожеф Сабо.

Хорватія: Мрміч, Ярні, Асанович (Тудор, 90), Шукер, Бобан, Бокшич (Влаович, 85), Сольдо, Шарич (Ковач, 56), Шимич, К. Юрчич, Г. Юрич.

Запасні: Крзнар, Єрка, Цвітанович, Габрич.

Тренер: Мирослав Блажевич.

Арбітр: Руне Педерсен (Норвегія).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Битва за Кубок світу: як Україна грала з Хорватією у плей-оф

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша перемога: як збірна України обіграла вдома Хорватію у відборі на Євро-1996

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матч-катастрофа: як збірна України зіграла на виїзді проти Хорватії у відборі на Євро-1996

Збірна України зіграє проти Косова на виїзді 6 жовтня, а завершить груповий турнір 9 жовтня поєдинком в Києві проти збірної Хорватії.

Турнірне становище у групі I таке: 1. Хорватія - 16 очок (8 матчів) 2. Ісландія - 16 (8); 3. Туреччина - 14 (8); 4. Україна - 14 (8); 5. Фінляндія - 7 (8); 6. Косово - 1 (8).

Зараз ви читаєте новину «Міф про Педерсена: як Україна не поїхала на Кубок світу - 1998». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути