вівторок, 03 жовтня 2017 20:11

Битва за Кубок світу: як Україна грала з Хорватією у плей-оф

Битва за Кубок світу: як Україна грала з Хорватією у плей-оф
Збірна України зайняла друге місце у відбірній групі, випередивши Португалію і всього на два очки відставши від Німеччини

9 жовтня збірна України зіграє у Києві ключовий матч кваліфікації на Кубок світу-2018 проти збірної Хорватії. Згадаймо, як раніше складалися зустрічі суперників.

У 1996 році в Україну повернувся Валерій Лобановський, під керівництвом якого "Динамо" швидко набрало обертів, ну і збірна, відповідно, стала по-справжньому конкурентоспроможною. Тренував її Йожеф Сабо, основу становили динамівці.

У відбірковій групі Кубка світу-1998 ми зайняли друге місце, випередивши Португалію і всього на два очки відставши від Німеччини.

До Кубка світу було рукою подати - залишалося подолати хорватський бар'єр в стикових матчах плей-оф. "Картаті" не були явними фаворитами.

Лідер хорватів Давор Шукер через роки визнавав: сили були рівні, але його команді просто більше пощастило. Спочатку - в домашньому матчі, який Хорватія виграла з рахунком 2:0, а потім у київському - 1:1.

Команда залишилася без трьох ключових виконавців - найкращого бомбардира, головного диригента і лідера оборонної лінії

У Загребі позначилися кадрові проблеми. Через перебір жовтих карток гру пропускали Шевченко з Калитвинцевим, а через травму не зміг вийти на поле Лужний. Команда залишилася без трьох ключових виконавців - найкращого бомбардира, головного диригента і лідера оборонної лінії. Ті, хто вийшли замість них, надій не виправдали. Особливо розчарував Ателькін, на якого досить несподівано зробив ставку Йожеф Сабо.

Хорвати виграли справедливо. Вони виглядали значно впевненіше і атакували гостріше. Хоча реалізуй свої моменти Максимов або Ателькін, або признач рефері пенальті після падіння Реброва, якого, як здалося, зупинили не без фолу, то все могло завершитися цілком прийнятною поразкою 1:2.

І після 0:2 здавалося, що не все втрачено. Україна вірила, що у своєму оптимальному складі наша головна команда здатна відігратися вдома.

"У складі суперника були одні зірки, у великих клубах грали, вони цим найбільше і запам'яталися, - ділиться думками екс-захисник "Динамо" Юрій Дмитрулін. - А по грі ми ні в чому не поступалися. Ну, і підтримка у них, люди там вболівають приблизно, як в Туреччині. Але дискомфорту не було, вона особливо не відчувається, коли граєш. Пам'ятаю, там поступилися 0:2, але ще нас чекав матч-відповідь".

Відбірковий турнір Кубка світу-1998. Плей-оф.

29.10.1997. Загреб. Стадіон "Максимір". 30 000 глядачів.

Хорватія - Україна - 2:0 (1:0).

Голи: Білич (11), Влаович (49).

Хорватія: Ладич, Ярні, Білич, Просинечки, Шукер, Бобан (Юрчич, 67), Станич (Асанович, 58), Шарич, Влаович (Цвітанович, 60), Шимич, Юрич.

Тренер - Мирослав Блажевич.

Україна: Шовковський, Дмитрулін, Скрипник, Головко, Ващук, Гусін, Максимов (Гецко, 86), Нагорняк (Зубов, 59), Косовський, Ателькін (Михайленко, 52), Ребров.

Тренер - Йожеф Сабо.

Попередження: Станич (31), Білич (89) - Максимов (12).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матч-катастрофа: як збірна України зіграла на виїзді проти Хорватії у відборі на Євро-1996

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша перемога: як збірна України обіграла вдома Хорватію у відборі на Євро-1996

Збірна України зіграє проти Косово на виїзді 6 жовтня, а завершить груповий турнір 9 жовтня поєдинком у Києві проти збірної Хорватії.

Турнірне становище в групі I таке: 1. Хорватія - 16 очок (8 матчів) 2. Ісландія - 16 (8); 3. Туреччина - 14 (8); 4. Україна - 14 (8); 5. Фінляндія - 7 (8); 6. Косово - 1 (8).

Зараз ви читаєте новину «Битва за Кубок світу: як Україна грала з Хорватією у плей-оф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути