Ексклюзиви
понеділок, 30 березня 2020 11:13

"Журналістка року" розкритикувала мовні квоти

"Журналістка року" розкритикувала мовні квоти
Діана Панченко отримала премію "Журналіст року-2019" Фото: persona.top

Ведуча телеканалу NewsOne Діана Панченко розкритикувала мовні квоти для українського телебачення. Заявила, що глядачі краще дивляться російськомовний контент.

"Окрім Донбасу, дуже важлива досі тема наприклад мови. Хоча дуже часто ми чуємо від політиків, що "вона нав'язана, надумана, насправді проблеми немає - ніхто нікого не змушує". Але нас якраз і змусили", - зазначила вона в інтерв'ю Олені Бондаренко на "Эхо Киева", маючи на увазі перехід на українську мову.

Наголосила, що часто у соцмережах бачить претензії, чому не розмовляє російською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьків змушують голосувати за вивчення російської мови у школах

"Я можу якоюсь мірою зрозуміти. Тому що, мені здається, це і називається демократія: коли ти хочеш російськомовний контент - натиснув кнопку "три", хочеш україномовний - кнопку "чотири". Мені абсолютно все одно, на якій мові говорити. Але глядач дуже часто хоче чути російську мову. І дуже часто російськомовних спікерів краще дивляться", - каже ведуча.

Підкреслила, що це не означає, що потрібно ставити під сумнів статус державної мови, але не розуміє, навіщо нав'язувати телебаченню квоти в 90% та позбавляти журналістів права робити ефіри тою мовою, якою хочуть глядачі. Її здивувало те, що президент України Володимир Зеленський посилив мовні норми.

У Нацраді порахували загальну кількість пісень, що лунали українською на радіо торік. В ефірі загальнонаціональних радіостанцій середній показник частки пісень українською мовою протягом 2019-го становить 56%. Показник збігається з результатом за перше півріччя 2019-го. Це засвідчує його певну сталість. Визначена мовним законодавством квота перевиконується на 21 відсотковий пункт.

Зараз ви читаєте новину «"Журналістка року" розкритикувала мовні квоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути