четвер, 12 листопада 2020 13:51

Запустили рух, який допоможе українізувати гуртки

Запустили рух, який допоможе українізувати гуртки
Ініціатива "Навчай українською" підтримує викладачів, які хочуть переходити на українську мову викладання. Фото: facebook.com

Ініціатива "Навчай українською" запустила 21-денний челендж для гуртків і викладачів, які хочуть переходити на українську і потребують підтримки.

"Як відбувається підтримка? У Facebook-групі та у спільноті у Viber учасники отримують повідомлення з завданнями та мотивувальними відео. Тут же учасники діляться успіхами або проблемами у виконанні завдань. На вебсемінарах можуть поспілкуватися з психологами та викладачами української мови, такими ж викладачами, які перейшли на українську мову викладання", - йдеться в дописі ініціативи у Facebook.

Поради залишив перший учасник, співзасновник і керівник Студії комп'ютерної графіки та дизайну "Імпресія" Олександр Медведєв.

"Найкращий лайфхак – це наполегливо спілкуватися українською мовою. Потурбуватися про те, щоб навчальні матеріали, зошити, книжки, програмне забезпечення були українськомовними. Тоді насправді для дитини проблеми не виникне, адже мало для кого в Україні українська мова є невідомою, чужою, як, скажімо, хорватська чи болгарська. На побутовому рівні всі її розуміють, а нові поняття, терміни вони вивчать тією мовою, якою ви їх подасте", - зазначає Медведєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Менше відсотка кримських учнів можуть вивчати українську мову у школах

У разі пояснення незрозумілих понять викладач радить уникати перекладу термінів російською мовою.

"Пояснюючи значення слова "фіранка" просто сказати, що російською це "занавеска". Але варто пам'ятати, що тоді в голові учня зв'язок слова "фіранка" з конкретним образом фіранки утвориться через посередництво російського відповідника. Важливо демонструвати володіння мовою в усіх нюансах професії. Наприклад, учні дуже дивуються, коли, називаючи кольори веселки, я промовляю фразу "Чи Прикриє Жінка Зранку Бісову Свою Фіранку", - розповідає викладач.

Радить не вдавати, що нічого не сталося, а чесно говорити всім, що розмовляєте українською і це ваша обґрунтована позиція.

"Від такого вчинку отримуємо декілька вигод. По-перше, оголошена позиція стимулюватиме вас триматися свого слова, не дасть відступитися. По-друге, ваша відповідь або лекція українською мовою не стане несподіванкою для учнів, інших людей. Також ви змусите якийсь відсоток учнів перейти на українську, принаймні з вами, та дасте поштовх іншим людям навколо — учням, колегам, батькам учнів — замислитися над власною мовою спілкування".

Приєднатися до челенджу можна за посиланням.

Жителі окупованих територій Донецької області повідомляють, що терористи цілеспрямовано позбуваються українськомовної літератури. Улітку у школах Донецька вилучали літературу українською мовою. Нещодавно книжки вивезли з Донецького національного університету.

Зараз ви читаєте новину «Запустили рух, який допоможе українізувати гуртки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути