вівторок, 23 жовтня 2018 11:21

Заговорили про мовні квоти для газет і журналів

Заговорили про мовні квоти для газет і журналів
Вікторія Сюмар: "Потрібно привчити людей читати газети і журнали українською". Фото: pravda.com.ua

Мовні квоти для друкованих видань пропонують запровадити нардепи. Відповідну статтю пропонують додати до нового закону про мову.

"Ми розпочали підготовку поправок до законопроекту про мову. У них йдеться про поетапний перехід на українську для друкованих видань. Ми привчили людей читати російською. На Донбасі є контрабанда. Якщо туди підуть журнали-глянець і газети з Росії, люди будуть купувати їх. Тоді ми фактично будемо вбивати свого рідного українського виробника. Потрібно привчити людей газети і журнали читати українською. Для цього потрібен перехідний період. Галузь має вижити. Щоб ні журналісти, ні верстальники, ні редактори не втратили роботу. Це сьогодні важлива задача. Чи це буде просто період 2-3 роки, коли вони змушені будуть перейти, чи це буде поетапне впровадження: в перший рік - 25% українською, 2 рік - 35% і так далі", - заявила під час брифінгу голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Разом із мовними квотами пропонує внести правку щодо мов Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали канали, які показують найбільше українських програм

"Те, що друкується офіційними мовами Європейського Союзу, має бути винятком. Якщо ми інтегруємося до Європи, то маємо бути зацікавлені в тому, щоб наші діти, наші науковці, будь-хто міг почитати періодичну пресу і англійською, і німецькою, і французькою. Чим більше у нас таких видань видаватиметься, тим краще для України", - наголосила нардеп.

Соціологи дослідили ставлення українців до мовних квот на телебаченні. Опитування провів Київський міжнародний інститут соціології у вересні 2018-го.

35% опитаних у вересні вважали, що в Україні відбувається наступ на свободу слова. 30% вважають, що в країні занадто багато прокремлівських пропагандистських ЗМІ, а держава й суспільство на це слабко реагують.

Зараз ви читаєте новину «Заговорили про мовні квоти для газет і журналів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути