понеділок, 11 березня 2019 14:52

В'ятрович висловився про російськомовних націоналістів

В'ятрович висловився про російськомовних націоналістів
В'ятровича російськомовні націоналісти напрягають. Фото: "Інформатор"

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що його напружують російськомовні українські націоналісти.

"Українці можуть сповідувати різні ідеології. Але особливість українського націоналізму в тому, що він не можливий без української мови. Без неї він перестає бути українським", - написав історик у Facebook.

Пост він опублікував після того, як "Національний Корпус" вийшов на акцію проти корупції в оборонній сфері та намагався протистояти виступу президента Петра Порошенка у Черкасах. Серед членів оргіназації було багато російськомовних.

У коментарях значна частина користувачів погодилися із Володимиром В'ятровичем. Інші категорично не погоджувалися із таким ставленням до російськомовних націоналістів. Вважали, що націоналізм як любов до нації притаманний незалежно від мови, якою людина спілкується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримують 9 країн - розповіли про флешмоб, який популяризує українську

"Нам може не подобатися стан речей із мовою, але це є об'єктивна реальність, стан сьогодення. І боротися за мову треба не "в сьогодні", а "в завтра", через освіту. "Сьогодні" змінити не можна, але можна і треба об'єднувати людей заради "завтра", якою б мовою вони не розмовляли", - писали в коментарях.

Володимир Кухар у коментарях нагадав, що російськомовні громадяни України не бояться говорити російською і того, що з них через це сміятимуться. А україномовні громадяни Росії, яких від 5 до 15 мільйонів, за невеликим виключенням приховують своє українське походження, бо над ними почнуть насміхатися.

До Міжнародного дня рідної мови громадські активісти започаткували в соцмережах флешмоб #МоваНаЧасі. Ініціатори акції закликають сфотографуватися, тримаючи в руках аркуш із написом "Мова на часі!", та поширити фото у Facebook, Twitter або Instagram з відповідним коментарем і хештегом. Закликати спілкуватися українською.

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович висловився про російськомовних націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути