Ексклюзиви
середа, 07 лютого 2018 19:19

"Україна повинна зробити російську мову своєю культурною власністю" - Курков

"Україна повинна зробити російську мову своєю культурною власністю" - Курков
Курков розповів про своє ставлення до мовного питання. Фото: "Фокус"

Український письменник Андрій Курков вважає, що російська мова є українською культурною власністю і її потрібно взяти під український філологічний контроль.

"Перш за все, Росія, Москва, Кремль не мають монополію на російську мову. Як Париж не має монополії на французьку. З російською мовою сталося те ж саме, що сталося з французькою 150 років тому, коли з'явилася франкофонія. Коли французька культура перестала бути єдиною культурною французькою мовою: виникла Бельгія, Квебек, африканські країни, що вийшли з колоніальної французької лапи. Вони залишили собі французьку, як інструмент культури. По суті російська мова, російськомовна культура розсипалася. Російська мова стала інструментом, який не обслуговує ту країну, в якій вважається державною. Вона обслуговує в кожній країні, де вона використовується, власну культуру", - каже він на "112 Україна".

"Вона використовується для опису життя не в Росії, а в Україні пишуть російською мовою про українське життя, в тому числі пишуть і угорською мовою про українське життя. Практично, де-факто, ми маємо фрагментовану культуру, в мовному сенсі, але тематика одна і та ж: українські письменники пишуть всіма своїми мовами про себе, про своїх близьких, про свою країну, про свої ситуації. Тому робити вигляд, що мова - це як порожня пляшка, яку можна піти здати і забути про неї, не вийде. Це небезпечно і з точки зору політичної, тому що, робити вигляд, що не існує російськомовних - це давати їм карт-бланш на їхні політичні рішення під час будь-яких виборів. Чим більше когось ігнорують, тим більше він буде робити навпаки", - говорить письменник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрухович заступився за державний тиск у мовній сфері

На думку Куркова, між "українською російською мовою" та "російською російською" є різниця.

"В ній дуже багато українізмів. Синтаксис відрізняється. Можна окремо говорити про одеську російську мову, харківську - слобожанську. Вона відрізняється і з точки зору філологів, там є над чим працювати. Найпростіший приклад: "в Україні" і "на Україні". В "українській" російській мові - "в Україні" звучить зовсім нормально", - каже він.

Російські ліберали, що приїздять в Україну і просять політичного притулку є "троянськими конями" Кремля, вважає український шоумен Антін Мухарський.

Зараз ви читаєте новину «"Україна повинна зробити російську мову своєю культурною власністю" - Курков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути